Din 2017
Camera Deputaților a adoptat o inițiativă legislativă care introduce impozitul specific (forfetar) pentru firmele care desfășoară activităţi în domeniul hotelier, restaurante, baruri și care oferă cazare pentru vacanţe. Prin această lege se dorește stimularea investițiilor și eliminării concurenţei neloiale, dar și reducerea evaziunii fiscale din domeniu.
Viitoarea lege ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Impozitul va varia în funcţie de zona în care se află contribuabilul, fiind stabilite 5 categorii distincte de zone, cu coeficienţi de zonă diferiţi: București; – 8 poli (Brașov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara); municipiile; orașele și staţiunile de interes naţional; zona rurală; Delta Dunării; staţiunile de interes local. Primele 4 categorii sunt împărţite, la rândul lor, fiecare dintre ele, în alte patru zone, în funcţie de distanţa faţă de centrul localităţii.
Coeficienți care diferențiază cuantumul impozitului
Legea mai introduce și un coeficient sezonier, care se referă la perioada de funcţionalitate a unităţilor de cazare, în timpul unui an: mediul rural; litoralul; Delta Dunării; staţiunile montane; București; cei opt poli; municipiile și orașele; staţiunile balneare. Un alt coeficient este legat de numărul de stele sau de margarete al hotelului sau pensiunii. Prin aplicarea acestor coeficienţi asupra fiecărei unităţi hoteliere sau de alimentaţie publică rezultă valori diferite ale impozitului specific datorat statului, de la o unitate sau alta. În calculul impozitului specific mai sunt incluse numărul de locuri de cazare, suprafaţa utilă a locaţiei și coeficientul de ajustare pentru spaţiul tehnic.
Codurile CAEN vizate de lege
Vor fi obligaţi la plata impozitului specific acei contribuabili care, la finalul anului în curs, vor avea înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: ● 5510 – Hoteluri și alte facilităţi de cazare similare; ● 5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe și perioade de scurtă durată; ● 5530 –
Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere; ● 5590 – Alte servicii de cazare; ● 5610 – Restaurante; ● 5621 – Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente; ● 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a.; ● 5630 – Baruri și alte activităţi de servire a băuturilor. Toate companiile care au cel puţin unul dintre cele 8 coduri CAEN amintite, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri, de ponderea veniturilor obţinute sau de numărul angajaţilor, vor plăti, de anul viitor, impozitul specific, cu o singură condiţie: să nu se afle în stare de lichidare.
Plata impozitului se va face semestrial
O reglementare importantă este aceea că firmele care au mai multe unităţi vor putea determina impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unităţi, calculat conform formulei corespunzătoare codului CAEN. Declararea și plata impozitului specific se vor efectua semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul. Mai exact, până la 25 iulie, pentru semestrul I și, respectiv, până la 25 ianuarie, pentru semestrul II. Astfel, suma de plată va reprezenta o jumătate din impozitul specific anual.