Screening pentru depistarea precoce a diabetului zaharat și de evaluare a riscului de apariție a bolilor cardio-vasculare

”Împreună pentru sănătate”, la Otopeni

Primăria orașului Otopeni și Centrul de Diagnostic și Tratament MedIF din localitate au organizat, în această perioadă, o campanie gratuită de screening pentru depistarea precoce a diabetului zaharat și de evaluare a riscului de apariție a bolilor cardio-vasculare. Intitulată ”Împreună pentru sănătate”, campania s-a adresat otopenarilor, dar și celor din localitățile limitrofe și s-a desfășurat, între 19 și 21 septembrie, în Parcul Central din Otopeni, și între 22-24 septembrie, în Parcul Odăi.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.619

Bucureşti-Ilfov este una dintre regiunile cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, iar peste 70% dintre cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, preponderent femei. Deși depistarea lui este simplă și nedureroasă, în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, astfel încât numărul persoanelor care suferă de această afecțiune ar putea fi mult mai mare față de numărul care se cunoaște. Alături de bolile cardiovasculare, diabetul zaharat reprezintă principala cauză a deceselor din cauze prevenibile și tratabile în România.

Cei care au venit ­să-și testeze glicemia la Otopeni au primit rezultatele pe loc, imediat după recoltare. Și, pentru că spre deosebire de majoritatea investigațiilor pe bază de sânge, la măsurarea glicemiei în scop de screening nu este necesar ca pacienții să nu mănânce înainte de recoltarea probelor de sânge, doritorii au putut să se testeze pe parcursul întregii zile, nu doar cei care au venit la prima oră, pe nemâncate. Și, așa cum s-a anunțat, pacienții au putut beneficia și de măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului, pentru evaluarea riscului dezvoltării bolilor cardio-vasculare. Toate aceste investigații au fost realizate gratuit, de către personalul medical calificat al clinicii MedIF.

”Toți ar trebui să ne testăm glicemia din când în când”

Valentin Moinescu, medic specialitate medicină generală și cofondator al Clinicii MedIF din Otopeni ne-a declarat că ideea acestei campanii a pornit în perioada ­post-COVID, când pacienții cronici au fost oarecum deprioritizați, accentul punându-se atunci pe tratarea bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2. ”Și, acum, după acești ani COVID, vrem să vedem ce se întâmplă cu pacientul suferind de diverse afecțiuni cronice, care nu a mai avut același acces la servicii medicale. Am constatat, spre exemplu, că sunt pacienți care s-au testat la noi, cu glicenmii mari și nu știau de asta. Prin urmare, ei știu acum că trebuie să se testeze regulat. Pentru că este foarte importantă prevenirea apariția acestei boli – diabetul, care atunci când se instalează, într-o perioadă anume deja pot să apară complicațiile sale, precum retinopatii, neuropatii, boala cardiovasculară. Un pacient care are boală cardiovasculară cunoscută și are și diabet, are un risc de a dezvolta un eveniment cardiovascular în următorii ani, de 10-15% mai mare decât un pacient cu boală cardiovasculară, dar fără diabet. De aceea, este important ca pacientul diabetic să-și controleze gliecemia, să ia tratamentul potrivit, să aibă grijă ce mănâncă, să-și controleze boala. Și, în primul rând, trebuie să meargă la medic și să se testeze periodic! Toți ar trebui să ne testăm glicemia din când în când, mai ales dacă avem simptome care ne pot duce cu gândul la un diabet: sete intensă, urinare frecventă, stare de oboseală, vedere încețoșată. Sunt simptome pe care tindem să le trecem cu vederea, de multe ori”, ne-a spus medicul.

Stiati că…?

Știați că, spre exemplu, pacientul cu diabet zaharat poate beneficia de consiliere psihologică gratuită?

Și asta pentru că, unele studii au concluzionat că pacientul diagnosticat cu diabet are un risc dublu de a dezvolta depresie, față de restul populației. “Impactul veștii că ai fost diagnosticat cu diabet, efortul zilnic, uneori oră de oră, de a lua multiple decizii medicale, poate duce la apariția unor probleme cum ar fi: depresia, anxietatea, tulburările alimentare, consumul de alcool sau alte substanțe. Din fericire, putem restabili echilibrul mental prin intervenții psihologice, cu impact pozitiv asupra calității vieții persoanelor cu această condiție”, a explicat psihologul Raluca Niculae, membru al Asociației Americane de Diabet cu competențe în evaluarea comportamentului de self-management al diabetului de Tip 1, identificarea potențialelor bariere în self-management, implementarea strategiilor în depășirea barierelor și evaluări ulterioare pentru rezolvarea continuă a problemelor.

Detalii legate de modul în care bolnavii de diabet pot beneficia de psihoterapie și consiliere psihologică gratuite se pot afla de la personalul MedIF Medical Center Otopeni, Str. Mureș, nr. 7, sunând la telefon 031.9697.