Drama lui Ionuț Anghel, băiețelul sfâșiat de câini, luni după-amiază, când se afla la joacă împreună cu fratele său cu doi ani mare, nesupravegheați de bunica lor, în zona Parcului Tei din Capitală, a pus pe jar autoritățile.

După ce zeci de ani nu a fost în stare să rezolve problema maidanezilor, statul român intensifică puternic eforturile de combatere a câinilor fără stăpân. Pe de o parte, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor din București își va trimite hingherii în teren, începând de săptămâna viitoare, să captureze și să sterilizeze animalele fără stăpân. Pe de altă parte, edilul Capitalei vrea  referendum. Sorin Oprescu, primarul Bucureștiului, edilii celor șase sectoare ale Capitalei, prefecții din București/Ilfov și Marian Petrache, preșe­dintele Consiliului Județean Ilfov încearcă să găsească soluții rapide pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari. În acest sens, edilul Sorin Oprescu a convocat joi, 5 septembrie, într-o ședință de urgență, toți primarii de sector, liderii de grup din zona București/Ilfov, prefecții București/Ilfov, membrii ai unor fundații și asociații.

Avem nevoie de o lege clară, cu aplicabilitate de urgenţă 

În urma discuțiilor se poate trage cu certitudine, o singură concluzie. Cetățenii nu pot fi feriți de agresivitatea maidanezilor decât dacă se iau aceleași măsuri și în București, și în Ilfov. Altfel, vor continua situațiile în care câinii comunitari vor fi capturați de anumite firme de pe raza unui sector din Capitală și abandonați pe raza teritorială a unei alte localități din Ilfov.

“Problema trebuie tratată cu maximă seriozitate.  E nevoie să întreprindem acțiuni de urgență, chiar dacă legea care reglementează statutul câinilor fără stăpân este ambiguă și neperformantă, trebuie să le cerem parlamentarilor noștri să ia în calcul de urgență o nouă lege care să stabilească foarte clar măsurile ce trebuie aplicate imediat. Este foarte trist că un incident pe care îl regretăm a fost cel care ne-a făcut pe toți să conștietizăm pericolul la care sunt supuși cetățenii din Ilfov și București, în fiecare zi. Susținem orice acțiune care se va desfășura în Ilfov și în Capitală legat de această problemă și vrem să subliniem că trebuie să demarăm un plan comun de acțiune pentru a avea o eficiență maximă”, a spus Marian Petrache, președintele CJI, prezent la ședința de la Primăria Municipiului București. 

Transportul le crează mari probleme ilfovenilor 

 Președintele CJI, le-a reamintit tuturor celor care au participat la întâlnire, că Ilfovul se confruntă cu alte două probleme la fel de importante pentru locuitorii din județ și anume, transportul în comun și ADRBI. “Ilfovenii au dreptul la un transport civilizat și sigur către București, și nu ne dorim să stăm să așteptăm să se întâmple vreun eveniment nefericit, întrucât știm cu toții ce fel de condiții de transport oferă firmele de Maxi – Taxi la nivel de județ”, a mai spus Petrache, amintind că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a promis că va lua o decizie privind remedierea situației, până la finalul lunii octombrie.