Premieră în județul Ilfov

Vă relatam, acum puțină vreme, despre acțiunea inițiată de Primăria 1 Decembrie, în „Săptămâna altfel”, intitulată „Primar pentru o zi”. Atunci, copii care au vizitat primăria din comună și au discutat cu primarul Gheorghe Petre l-au rugat pe edil să construiască un bazin de înot în localitate. Această rugăminte este pe cale să devină realitate mai repede decât s-ar fi așteptat oricine.

Despre această premieră pentru județul Ilfov am vorbit cu edilul din 1 Decembrie. El ne-a explicat cum s-a ajuns ca în comuna pe care o conduce să se realizeze o astfel de investiție, unică la nivel județean. 

De ce 1 Decembrie

Petre Gheorghe ne-a spus că în localitate sunt  mulți copii care practică înotul și care sunt obligați să bată drumul până la București, pentru a face antrenamentele necesare. Despre acest lucru a aflat și fosta noastră mare înotătoare Camelia Potec, actualmente președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM). Camelia Potec a contactat Primăria 1 Decembrie pentru a-i propune construirea unui bazin de înot semiolimpic și a solicitat găsirea unui teren adecvat pentru aceasta. Primarul Gheorghe Petre a primit cu mult entuziasm această propunere și, în scurt timp, a fost găsit terenul necesar. Din acel moment, lucrurile s-au desfășurat cu rapiditate. „Terenul va fi concesionat investitorului de către Primărie. Totul este publicat în Monitorul oficial, iar termenul de execuție este de 2 ani de zile”, spune primarul.

Copiii din comună, în vizită la Campionatele Internaționale de Înot ale României

„Sâmbăta trecută, pe 28 mai, la invitația campioanei olimpice Camelia Potec, un grup de copii din comună noastră a făcut o vizită la Campionatele Internaționale de Înot ale României. A fost un bun prilej pentru cei mici să-i vadă înotătorii consacrați luptând pentru medalii, în cadrul acestui eveniment internațional găzduit de bazinul de înot olimpic al clubului Dinamo București și să o întâlnească pe Camelia Potec, președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM). A fost un preambul cât se poate de binevenit la proiectul care urmează să se realizeze în comuna 1 Decembrie”, ne-a spus primarul.

Toate blocurile din comună vor fi reabilitate

Încă din această vară, vor începe lucrările de reabiltare termică la toate blocurile care mai sunt de anvelopat, în localitate. Au fost deja semnate toate documentele cu Ministerul Dezvoltării și asociațiile de locatari, iar fondurile au fost alocate. Deja se lucrează la nouă dintre aceste blocuri. Cât de curând, vor începe lucrările și la celelalte 34 de blocuri care au mai rămas.

Un centru pentru activități extrașcolare

Peste drum de clădirea nouă a primăriei se află fostul Centru de Perfecționare al Institului Horticol. Edilul din 1 Decembrie a făcut demersuri la Ministerul Agriculturii pentru a intra în posesia terenului și a clădirilor aferente, pentru că dorește să înființeze aici un centru pentru activități extrașcolare. Hotărârea de Guvern, în acest sens, este inițiată deja și cum va fi aprobată, se vor depune cererile de finanțare. Va fi un fel de Palat al Copiilor, cu ateliere pentru diverse activități, cum ar fi muzică teatru, dans, pictură etc., subliniază el. Pentru aceasta vor fi accesate fonduri europene, deoarece există măsuri de finanțare, în domeniu.

 

Școală profesională, în parteneriat
public-privat

În cea de-a doua clădire a fostului Centru de Perfecționare, Gheorghe Petre și-a propus să înființeze o școală profesională. „În acest sens, au fost demarate discuții cu doi investitori mari, A-Plast și MATIS, interesați să recruteze forță de muncă și s-o califice. Pe ei ne bazăm pentru cofinanțare. Va fi un parteneriat public-privat. Am făcut demersuri și la nivelul Ministerului Educației, în acest sens. Vom veni, astfel, atât în sprijinul investitorilor, cât și în cel al cetățenilor”, afirmă Gheorghe Petre.

 

De 1 Iunie, copii au primit cadou două parcuri

Alte două parcuri, pe lângă cele 4 existente deja, au fost inaugurate în preajma zilei de 1 Iunie. Este vorba de un loc de joacă pentru copii, aflat pe bd. Grigore Moisil și de un parc cu o suprafață de 1.500 mp, în zona străzii Artiștilor. Aici au fost montate balansoare, tobogane, leagăne și multe alte instalații de joacă, spre încântarea micuților din zonă. Pe Erica și Alex, doi prichindei frumușei, i-am întâlnit în parcul de la Gr. Moisil. Erau foarte bucuroși că au acum un loc de joacă chiar lângă blocul în care locuiesc și se dădeau, de zor, în leagănele noi-nouțe.

La Artiștilor, încă se mai lucra la montarea instalațiilor. Câțiva muncitori roboteau de zor, pentru ca lucrările să fie gata de Ziua Copilului. „E un lucru bun acest parc, dar îmi doresc să fie supravegheat în permanență. Eu am un băiețel de 8 ani și îmi doresc să fie în siguranță aici”, ne-a spus Oana Vornicu, o locatară din blocul aflat în apropiere. Parcul este supravegheat în permanență, ne-a precizat primarul, de câteva camere de luat vederi, iar sistemul de iluminat a fost schimbat cu unul modern, cu lămpi LED.

 

Ai parte, ai carte. Funciară

Din această săptămână, societatea Geo Topo a început lucrările de cadastrare a  tuturor proprietăților existente în comună, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, finanțat cu fonduri europene. Așa cum spune broșura de informare a acestui program, expresia „Ai carte, ai parte” își are originea în Transilvania și făcea referire la Cartea Funciară, care demonstra dreptul de proprietate. Adeverința care specifica suprafața deținută și termenii posesiei a fost numită „carte” și de aici expresia.

În cadrul programului pilot, la care participă și trei comune ilfovene, toți deținătorii de proprietăți din comuna 1 Decembrie, terenuri, case, apartamente de bloc etc., vor fi înregistrați GRATUIT în cadastru și cartea funciară. „O mare economie pe care o fac cetățenii și primăria”, subliniază primarul Gheorghe Petre. „În felul acesta, toată lumea va cunoaște deținătorul unei proprietăți, iar cetățenii vor lăsa o moștenire urmașilor lor o proprietate sigură. Tototdată, se pot obține credite bancare într-un timp mai scurt, proprietatea se poate vinde, eventual, mai rapid sau poți accesa fonduri europene cu ușurință. De aceea, le recomand concetățenilor mei să colaboreze cu reprezentanții Geo Topo și să urmeze toate recomandările acestora,
pentru ca activitatea să se desfășoare normal”, precizează primarul.