Cu doar câteva zile înainte de declararea pandemiei de coronavirus, discutam cu  primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Ionel Robert Ștefan, despre numeroasele planuri de investiții  vizând modernizarea localității anul acesta. Ca peste tot, starea de urgență a provocat blocaje, iar atenția administrației s-a concentrat pe lupta cu virusul, aplicarea măsurilor de siguranță și sprijinirea persoanelor aflate la nevoie. Totuși, chiar dacă activitatea cu publicul a fost restrânsă, munca în primărie a continuat și există mari speranțe de recuperare a timpului pierdut.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 501

”Să sperăm că lupta cu coronavirusul se va termina cât mai repede. Putem spune că a fost o luptă și pentru noi, administrația publică locală, pentru că am mobilizat toate resursele disponibile pentru siguranța cetățenilor. Am dezinfectat străzile, am igienizat instituțiile publice, conform legilor în vigoare și ordonanțelor de urgență și, mulțumim lui Dumnezeu, că avem o comună cu un buget care ­ne-a permis să dăm și pachete persoanelor cu vârste peste 65 de ani. Mai mult, încercăm, prin programul primăriei, să îi și testăm pe cei peste 65 de ani. Începând cu data de 13 mai, cetățenii comunei Ștefăneștii de Jos care au împlinit vârsta de 65 de ani sau cetățenii care suferă de boli cronice de orice vârstă pot solicita efectuarea de teste rapide COVID-19 IgM/IgG care depistează răspunsul organismului la infectarea cu virusul, prin măsurarea anticorpilor IgM si IgG din sânge. Ne-am confruntat cu o perioadă în care pentru toți a fost o urgență maximă să încercăm să stăpânim cât mai mult răspândirea virusului. Această problemă a decalat puțin toate proiectele noastre”, ne-a declarat primarul Ionel Robert Ștefan.

Edilul ne-a spus că, în starea de alertă, chiar dacă toată lumea trebuie să mențină vigilența pentru prevenirea răspândirii virusului, există posibilitatea de a lucra la parametri optimi și de a pune în practică proiectele de investiții.

Educația, o prioritate

Educația continuă să fie pe lista de priorități ale Primăriei Ștefăneștii de Jos.  Primarul a anunțat că a semnat ordinul de începere a contractului de proiectare tehnică și lucrări de modernizare și consolidare a Școlii Gimnaziale nr. 1, Școala Mare, Corp C1, C2, C3, un proiect pe care îl consideră de suflet pentru că este chiar școala unde domnia sa a învățat. ”Este un proiect în care am încercat să prindem tot ce ne-am dorit pentru modernizare. La fel, am semnat și contractul de proiectare cu execuție la Școala Mică. În maximum trei săptămâni se termină proiectarea și poate începe execuția. Lucrările ar putea fi ușor decalate doar din cauza examenelor naționale. În privința lucrărilor la grădinița cu program prelungit, acestea sunt aproape de finalizare. Terminăm construcția, amenajarea curții interioare, finisaje, după care urmează dotarea interioară a grădiniței. Cu siguranță, în acest nou an școlar, obiectivul va fi dat în folosință”, ne-a mai spus primarul. Reamintim că Ștefăneștii de Jos dispune de două grădinițe cu program normal și două școli, în fapt, un corp pentru învățământul primar, și un alt spațiu unde își desfășoară cursurile elevii din învățământul gimnazial. Prima grădiniță cu program prelungit din comuna Ștefănești este situată în str. Făgăraș. Gră­dinița este construită de la zero și va fi funcțională cu trei grupe a câte 20 de copii, va dispune de un loc de joacă, spații de parcare și, foarte important, va avea cele mai moderne materiale și sisteme de siguranță contra incendiilor. Grădinița va avea trei săli de curs, fiecare cu propriul său dormitor, și o sală multifuncțională, pe o suprafață construită de 484 mp, iar finanțarea a fost asigurată ­printr-o asociere cu CJ Ilfov. În prezent, mai func­ționează două grădinițe cu program normal, în str. Dudului și în str. Zorilor, care deservesc 100 de copii.

În privința învăță­mân­tului primar și gimnazial, Școala gimnazială nr. 1 din Ștefănești cu clasele 0 – VIII are două corpuri, Corp A – Școala Mare, cu clasele V-VIII și corp B – Școala Mică cu clasele 0 – IV. Pentru amblele instituții s-a gândit un amplu proces de modernizare.

La Școala Mică din șos. Ștefănești nr. 130, modernizarea înseamnă lucrări de finisaje, interior și exterior, reabilitare termică, schimbarea ferestrelor, a ușilor, acoperiș nou. Și curtea va fi amenajată, precum și sala de sport, care va fi izolată fonic deoarece este o sală foarte înaltă și cu o rezonanță greu de suportat și gestionat. Școala Mare, cu clasele V – VIII, își va schimba complet aspectul. Proiectul de modernizare presupune supraetajarea clădirii, ceea ce implică și lucrări de consolidare a structurii de rezistență și construirea unor scări de acces, refacerea învelitorii, refacerea instalațiilor electrice, sanitare și termice. Se vor construi rampe speciale pentru elevii cu dizabilități, se va realiza o nouă împrejmuire a unității de învățământ, se vor aduce dotări noi pentru laboratoarele de specialitate și cel de informatică. Pentru autorizarea ISU, se vor monta senzori de fum și hidranți interiori și exteriori. Școala Mare va avea și dotare completă. Vor fi laboratoare noi de biologie, geografie și istorie, o sală de muzică, o sală de informatică, o bibliotecă și patru clase se vor adăuga celor opt deja existente. Vor mai avea un cabinet medical și un cabinet de psihologie.

În privința cetățenilor din Cosmopolis, vor avea și aceștia o școală de stat, cu clasele 0-IV,  construcția fiind aproape gata. ”Aș dori ca la începerea anului școlar 2020-2021 să o putem da în folosință. Mai sunt necesare amenajări exterioare și interioare. Cosmopolis construiește școala, dar o va da în administrarea primăriei care va face anumite îmbunătățiri”, a preciat primarul comunei Ștefăneștii de Jos

Străzi moderne

Un alt proiect în forță al administrației din Ștefăneștii de Jos se referă la modernizarea străzilor. ”La ora actuală, este în derulare proiectul de asfaltare a opt străzi, cu o lungime de 3,7 km, care în maximum două luni va fi finalizat. Străzile sunt: Câmpina, Dudului, Freziilor, Govora, Reșița, Sighișoara, Spicului și Stadionului.  În lucru sunt deja străzile Câmpina, Dudului, Freziilor, Govora, Sighișoara și Stadionului. În continuare, se va demara lucrarea de asfaltare și pe străzile Reșița și Spicului, unde a trebuit să facem ­mici amenajări ca să ne putem asigura că proiectul va fi dus la bun sfârșit. Totodată, a fost semnat un contract de asfaltare pentru străzile Podului și Tuberozelor, iar prin realizarea lucrărilor străzile vor fi aduse într-o stare care să corespundă cerințelor de calitate prevăzute de Legea 10/1995 și anume rezistența și stabilitatea la acțiuni statice dinamice și seismice, siguranța și exploatarea, sănătatea oamenilor, protecția și refacerea mediului. Modernizarea străzilor Tuberozelor și Podului se face pe o lungime de 931, 8 m. Lucrările propuse vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de circulație și a fluenței traficului și vor influența benefic zona atât din punct de vedere al mediului, cât și din punct de vedere socio-economic”, a explicat edilul. Primarul a mai menționat și strada Castanului, care urmează a fi finalizată în circa trei săptămâni printr-un proiect prin PNDL.

”Reabilitarea străzii Făgăraș este un alt proiect pe care ni l-am dorit foarte mult. Este vorba despre bulevardul comunei. Proiectului tehnic este în curs de aprobare, iar lucrările vor începe în circa o lună și vor consta în reparații la carosabil, amenajare parcări și trotuare pe toată lungimea străzii. Apa pluvială va fi preluată prin Geigere cu rețea subterană, care va descărca în trei puncte către balta Pasărea, trei puncte care vor avea stații de hidrocarburi de 100 l/s. Prin aceste lucrări se va face rețeaua de canalizare pluvială, inclusă în proiect. Ca parte de modernizare a rețelelor, se va întregi rețeaua de canal și de apă atât în lungime, cât și pe parte de branșament. Este vorba despre un proiect complex pe o lungime de 1.870 m, pentru strada principală, care nu va avea două benzi pe sens, dar va avea parcări pe ambele sensuri”, ne-a explicat primarul. Vorbind despre canalizare, primarul ne-a spus că este în derulare procedura de licitație, vizând astfel de lucrări și pentru str. Reșița și intrarea Reșița.

Transport mai facil

Accesul la mijloace de transport și traficul aglomerat este o problemă la zi. De aceea, orice soluție este binevenită. Primarul a dorit să mulțumească colegilor care s-au luptat să aducă și o linie de transport STB în comună, R409, cu capăt de linie la Dascălu. Liniile STB care traversează localitatea sunt acum R403, R409 și R468, cu capete de linie, unul la Casa Presei, două la Piața Obor și respectiv la Dascălu și la Nuci. Totodată, la solicitarea cetățenilor din Cartierul Cosmopolis, pentru îmbunătățirea traficului, primăria a făcut o adresă către CNAIR, care a cerut efectuarea unui studiu de trafic pe baza căruia să se poată găsi o soluție soluție pentru fluidizarea ieșirii în centura București. ”Împreună cu administrația din Cosmopolis căutăm soluții pentru a amenaja drumul care face legătura între comuna Ștefăneștii de Jos și cartierul Cosmopolis. Este un drum care se numește DE 247 pe care vrem să îl modernizăm. Acel drum face legătura cu strada Dudului și iese în nodul rutier de la autostradă, și care va avea continuitate pe drumul asfaltat”, a declarat edilul.