După cum se știe, pe 23 iulie, în Ilfov au fost reluate acțiunile terestre de dezinsecție împotriva țânțarilor. S-a acționat, potrivit Consiliului Județean Ilfov, în medie, în 10 localități pe seară, până astăzi, când s-a decis suspendarea întregii acțiuni.

Motivul? ”În dimineața aceasta, în jurul orei 2.00, am primit un mesaj de la managerul public al județului, Irinel Scrioșteanu, care mă anunța că sunt probleme cu dezinsecția, în Popești-Leordeni și Berceni. Au fost oameni afectați de substanța cu care se face dezinsecția. La 112 a fost înregistrat un singur apel, iar când a ajuns ambulanța, nu a mai găsit pe nimeni. Bineînțeles că am oprit acțiunea și am format o echipă complexă, împreună cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Ilfov și ai Direcției de Sănătate Publică Ilfov. Până vom afla ce s-a întâmplat, vă mai aduc în atenție câteva precizări:

– CJI anunță acțiunile de dezinsecție, prin comunicate de presă, postări pe pagina de Facebook și înștiințări către primării,

– substanța folosită NU este toxică pentru oameni, este iritantă!

Am mai folosit Solfac și anul acesta și în anii trecuți și nu am avut astfel de situații, iar măsurătorile pentru calitatea aerului, făcute noaptea trecută în județ, de către reprezentanții ISU, au arătat că nu au fost depășiri ale valorilor normale.

– Acțiunea de azi noapte s-a făcut simultan în Dărăști, Vidra, Copăceni, Bragadiru, Popești-Leordeni, Glina, Berceni, Cernica, Voluntari,

– dezinsecția în județ va continua, până în octombrie, după ce vom afla rezultatele anchetei!”, a explicat Marian Petrache, președintele CJI, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Așadar, în cursul zilei de azi, reprezentanţii CJI, DSVSA Ilfov și DSP Ilfov au verificăt dacă firma privată contractată pentru dezinsecție a respectat toate procedurile şi concentraţia prevăzute în fişa tehnică a produsului, și au mers în teren pentru a vorbi cu oamenii care s-au plâns că au fost afectați. În cursul zilei de luni, rezultatul verificărilor va fi anunțat oficial, într-o conferință de presă.

Primarul comunei Berceni confirmă că aerul a fost irespirabil la momentul acțiunii terestre de dezinsecție, iar localnicii s-au plâns de usturimi ale gâtului, ochilor, stare generală proastră. Animalele de curte au avut de suferit

„Am încercat să luam o probă din substanța folosită, însă nu am primit acceptul, motivând că trebuie să fie o persoana “abilitată”. Atât persoanele de pe mașina de dezinsecție, cât și doamna Tanța Cojocaru – responsabilă de acțiune, nu au știut să îmi spună cine ar fi, de drept, abilitat să facă acest lucru. Mi-au spus ca furnizorul poate lua probe (???), iar când am solicitat să aștepte până vine Poliția și o persoană care poate preleva probe, mașina a plecat fără acceptul nostru. Sunt îngrijorat de situație și vă rog să mă anunțați cu privire la starea voastră de sănătate. Dacă mergeți la medic și primiți informații despre substanța cu care ați fost intoxicați, vă rog să mă anunțați. Vă sunt alături și sper să nu avem situații grave! (…) Vă mulțumesc pentru sesizările făcute privind dezinsecția din această seară. Într-adevăr, în foarte multe zone din localitate, aerul era irespirabil și foarte multe persoane au acuzat stări de rău. Am oprit dezinsecția făcută de Consiliul Județean și urmează să verificăm documentele însoțitoare pentru acestă acțiune (substanța folosită și concentrația). Nu știm încă despre ce soluție este vorba și nici cât de riscantă este expunerea la ea, de aceea vă recomand să vizitați un medic dacă simțiți disconfort”, i-a sfătuit pe localnici primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, tot prin mesaje postate pe Facebook.

Imediat, postările au strâns zeci de comentarii de la locuitorii comunei care au explicat că se simt rău și că animalele din curți au avut de suferit. „Și data trecută a fost groaznic! Câinele meu, dar și al vecinei, au tușit și au vomitat. Eu sunt cu astm. Am făcut o criză foarte urâtă fiindcă nu aveam aer chiar dacă am folosit pe lângă tratament și Ventolin. Nu știm despre cât de performantă este soluției împotriva țânțarilor, dar pentru noi este periculoasă cu siguranță. Ceva nu e în regulă cu această substanță. Așteptăm detalii și vă mulțumim pentru informații!”, a precizat, spre exemplu, Elena A. Miu, locuitor al comunei. La fel, Marina Cristi Baron a explicat că ”a fost groaznic aseară, am simțit ca nu mai putem respira, toată noaptea am avut nasul înfundat, mă usturau ochii, tușeam. Până și câinele a vomitat și a tușit. Vă rugăm insistent să faceți ceva, domnule primar. Ceva a fost în neregulă cu această soluție!”