Introducerea impozitului pe veniturile agricole se dovedește un fiasco. Potrivit calculelor autorităților, se estima ca în jur de 650.000 de fermieri să depună Declarația 221, referitoare la veniturile obținute din activități agricole. Până în prezent, la nivel național, doar 121.502 dintre ei și-au depus declaraţia. Există semnale că în multe județe s-a hotărât boicotarea impozitului agricol, iar rezultatele sunt relevante.
Cu toate acestea, nimeni nu se așteaptă ca numărul celor care vor depune declarația pe venit să fie atât de mic. Făcând o comparație, putem constata că numărul celor care au depus cereri de sprijin la APIA se ridică la peste 900.000. Potrivit ANAF, cei mai mulți agricultori care și-au depus declarația de venit sunt din Bihor (8.159), Mureș (7.544), Arad (7.449), Timiș (7.267) și Dolj (6.600). La polul opus se află Călărași (419), Prahova (383), Buzău (284), Municipiul București (87) și Ilfov (15).
“Datele au fost extrase din evidenţa fiscală, constituită pe baza declaraţiilor depuse de către persoanele fizice. Totodată, facem precizarea că, din totalul de 121.502 declaraţii depuse, circa 700 declaraţii au fost depuse pentru asocierile fără personalitate juridică. Menţionăm că, întrucât procesul de primire şi înregistrare a declaraţiilor 221 pentru anul 2013 este în curs de desfăşurare, datele pot suferi modificări (ex: declaraţii trimise prin poştă, declaraţii în curs de înregistrare şi procesare, etc)”, au precizat reprezentanții ANAF. Introducerea impozitului agricol a avut parte de multe „bâlbâieli”. În primă fază, declarația trebuia pusă până pe 25 mai dar, după expirarea termenului limită, autoritățile au decis să-l prelungească până la sfârșitul lui iunie. Motivul: doar câțiva fermieri trecuseră pe la ANAF să-și declare veniturile. De asemenea, mulți fermieri nu au fost familiarizați foarte bine cu legislația. Agricultorii din multe zone care aveau terenuri în arendă nu știau exact cine trebuie să plătească impozitul. Într-un final au fost informați că arendașul plătește impozitul agricol. Chiar dacă multe lămuriri au fost aduse în normele metodologice, accesul țăranilor la acestea a fost ca și inexistent.