Biserica Nașterea Maicii Domnului. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 mai, inimile otopenarilor au bătut la unison, pentru Praznicul Învierii Domnului, devenind corzile aceleiași harpe divine, vibrații ale aceleiași armonii cerești care au răspândit în jurul lor ecouri ale bucuriei nemărginite aduse de Învierea Domnului.

Articol apărut în nr. 701 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Fiind una dintre bisericile cele mai apropiate de sufletul nostru, ­ne-am alăturat și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, credincioșilor care au sărbătorit momentul unic al Învierii, la biserica din inima acestui oraș frumos, cu o atmosferă spirituală, artistică și culturală vibrantă. În Lumina Sfântă a Învierii Domnului, chiar și cel mai adânc întuneric al sufletelor noastre s-a risipit, lăsând loc speranței și iubirii divine să strălucească înlăuntru. Căci, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, din toate timpurile, sărbătoarea Luminii, a păcii și a vieții veșnice pe care ne-a dăruit-o Mântuitorul prin jertfa Sa, a adus mare bucurie în sufletele noastre și a numeroșilor localnici, în frunte cu primarul Silviu Gheorghe și deputatul PNL Daniel Gheorghe, veniți la Biserica Nașterea Maicii Domnului, din localitate, ca să cinstească numele Domnului și să vestească Învierea Sa. Ne-am bucurat împreună cu miile de credincioși ai locului să vedem Lumina copleșind întunericul și viața biruind moartea. Toate s-au umplut de Lumină Sfântă, după miezul nopții. Biserica, de o frumusețe rară, inimile și chipurile noastre și ale celorlalți credincioși străluceau mai puternic ca oricând.

În orașul Otopeni, în noaptea Învierii Domnului, parcă și natura îmbrăcase minunate haine de sărbătoare. Totul s-a reînnoit în noi și în jurul nostru. ”Iubiți credincioși, fiorul și bucuria Învierii Mântuitorului Iisus Hristos ne inundă și ne cuprinde sufletele în această seară sfântă în care, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, am primit, din nou, Sfânta Lumină de la Ierusalim coborâtă acolo, cu doar câteva ore în urmă. Purtăm, iată, în mâinile noastre, făcliile aprinse. Însă, lumina aceasta pe care o purtăm în mâini nu este decât simbolul adevăratei lumini care este Mântuitorul Iisus Hristos, Cel ce spune ”Eu sunt Lumina lumii”. El, Lumina lumii, ne îmbrățișează în această seară și ne cuprinde cu razele Sale pline de iubire și de bunătate. Să ne deschidem sufletele, să ne bucurăm, să le iertăm tuturor toate pentru Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și să păstrăm în suflete candela de lumină care este Hristos Domnul, cârmuitorul vieții noastre. Să știți că, în seara aceasta, întreaga natură, întregul univers, este un Altar în care ne închinăm Mântuitorului Iisus Hristos. Hristos a Înviat!”, a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, și totodată, parohul parohiei cu hramul Nașterea Maicii Domnului, din Otopeni, când a împărțit Lumina Sfântă.

Este cea mai mare minune a lumii

De mai bine de două milenii, omenirea asistă, an de an, la aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini, la Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, care are loc în Sâmbăta Mare. În scurt timp, Lumina face înconjurul lumii. Ea este transportată de la Ierusalim, cu avionul, în mai multe state, printre care și în România. Fiecare patriarhie națională se îngrijește apoi să distribuie Lumina mai departe către biserici, pentru ca la miezul nopții să fie împărțită credincioșilor de pretutindeni, spre sănătate și binecuvântare. Lumina Învierii lui Hristos se oferă în mod gratuit, dar noi, credincioșii de pretutindeni, trebuie să ne străduim să ne-o însușim, fiindcă ne încredințează că sensul vieții noastre, garanția vieții viitoare se află în Învierea Mântuitorului și în lucrarea Duhului Sfânt, care transformă trupurile noastre opace în trupuri transparente, spirituale, luminoase, pline de Duh Sfânt. Cuvintele ”Hristos a Înviat!”, pe care ni le adresăm timp de patruzeci de zile, de la Înviere până la Înălțarea Domnului, nu sunt doar un salut, ori simple vorbe fără conținut prin care se salută o adunare, un oaspete oficial sau o persoană, ci sunt o mărturisire de credință, speranța și nădejdea noastră că Învierea există. Învierea Domnului e mai presus de lume. Toți cei ce credem în Înviere suntem martori ai Învierii Domnului Hristos. Și suntem martori ai Învierii Domnului în măsura în care primim ca fiind adevărat tot ceea ce ne spune Sfânta Biserică. Și anume, că El a Înviat așa cum s-a născut din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. A străbătut prin piatra de pe mormânt și a intrat la apostoli prin ușile încuiate, menținând pecețile întregi. Noi, creștinii, suntem datori să depunem tot efortul pentru a ne împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos, în cadrul Sfintei Liturghii, primind cu credință și cu dragoste îndemnul pascal ”Veniți de luați Lumină!”, pentru ca această Lumină a bucuriei să ne umple sufletele cu cântarea ”Hristos a Înviat din morți/ Cu moartea pe moarte călcând/ Și celor din morminte/ Viață dăruindu-le”.