„Agricultura românească se confruntă cu o problemă deosebită şi anume cu lipsa tinerilor fermieri care activează în acest domeniu”, a declarat Achim Irimescu, se-cretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la o dezbatere despre reforma Politicii Agricole Comune (PAC).

Irimescu a afirmat că actualmente există scheme pentru stabilirea tinerilor agricultori în mediul rural. Pentru atragerea tinerilor în agricultură propunerea ministerului (în noua PAC) cuprinde o schemă suplimentară. Tinerii sub 40 de ani care muncesc în agricultură, vor putea primi, în primii 5 ani, o primă pe hectar de 20% din valoa-rea producției. Dacă fermierul român va avea 200 de euro în 2016, câştigul va fi de 50 de euro/hectar. ”Credem că ar fi o măsură care îi poate stimula să se îndrepte către domeniul agricol”, a mai spus Irimescu.

“Creşterea substanţială de buget pentru fermierii români va reprezenta o oportunitate deosebită, nu doar pentru acumulare, în sensul cumpărării de jeep-uri, cum s-a mai întâmplat în agricultura românească, ci şi pentru modernizarea spaţiului rural, astfel încât să nu mai existe decalajul pe care încă îl înregistrăm în mediul rural din România faţă de ţările din Vestul Europei”, a subliniat secretarul de stat Achim Irimescu.