Pandemia de COVID determină pacienții să recurgă la consultațiile prin telemedicină. Un studiu realizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED arată că aproape un sfert din consultațiile de specialitate realizate în unitățile sanitare private se asigură prin astfel de servicii. Cele mai solicitate sunt consultațiile de medicina muncii, dermatologie, pediatrie și endocrinologie.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 526, ediția print
Potrivit studiului, cele mai multe consultații sunt oferite prin apel telefonic, iar aproape jumătate dintre pacienții care accesează serviciile prin telemedicină au vârste cuprinse între 35 și 44 de ani. “Sunt pacienți pentru care implementarea serviciilor de telemedicină și după data de 31 decembrie, așa cum este stipulat în prezent, este vitală. Mă refer în mod special la pacienții cronici. De exemplu, posibilitatea de a discuta cu medicul curant prin apel telefonic sau prin aplicaţii video face ca mai bine de jumătate din consultațiile de oncologie medicală și radioterapie să se desfășoare online. Asta înseamnă rapiditate în diagnosticare – o etapă cu probleme ce merită mai mult analizate, dezbătute și soluționate, în contextul COVID-19 – și în monitorizarea bolnavului de cancer, fără a-l expune riscului de a fi infectat cu noul coronavirus”, spune Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.
9 din 10 servicii de telemedicină sunt oferite prin apel telefonic
Cele mai puțin solicitate consultații vin din domeniile chirurgicale, cum ar fi chirurgie pediatrică, vasculară, nefrologie și reumatologie. 45% dintre pacienți au între 35 și 44 de ani, iar persoanele sub 18 ani au beneficiat de 18% dintre servicii, în baza solicitării tutorelui legal. Vârstnicii sunt cei care accesează mai puțin consultațiile de acest tip. Mai exact, patru din 100 de pacienți au peste 65 de ani. Femeile sunt cele care apelează mai des la consultații prin telefon ori apel video. 55% dintre discuțiile cu un specialist sunt solicitate de persoane de sex feminin. Cele mai multe cereri vin din mediul urban.