De teama infecției cu noul coronavirus, tot mai mulți români fac tot posibilul să-și procure atibiotice pe care le utilizează în scop preventiv sau pentru a trata simptomele specifice bolii COVID, fără o recomandare de specialitate. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, avertizează asupra faptului că a crescut foarte mult consumul de antibiotice în această perioadă, existând persoane care le folosesc „fără discernământ“. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 526, ediția print

„După o aparentă scădere”, consumul de antibiotice a început să înregistreze un nou trend crescător. „Automedicaţia în această perioadă este la ea acasă. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în această perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecţia cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice. Consumul de azitromicină a crescut foarte mult şi, chiar dacă azitromicina este prevăzută ca şi o medicaţie care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, utilizarea fără discernământ şi automedicaţia sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecţiile bacteriene, nu în infecţiile virale. Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată ca şi terapie, dar această utilizare de masă e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, în cadrul dezbaterii «Conştientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19», organizată de DC Media Group. 

Antibioticele nu tratează orice infecție

Profesorul Rafila ne sfătuiește să nu insistăm pentru a ne procura antibiotice. Medicul atrage atenția asupra faptului că utilizarea acestora într-o infecție virală este recomandată doar în cazul unei complicații infecțioase bacteriene. „Nu insista pentru a obține un antibiotic! Medicii de familie știu foarte bine că atunci când se prezintă la medic, de multe ori, pacienții sunt destul de revendicativi și vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie să obţii antibiotic! Din păcate, se obţine în continuare. Nu aş zice cu uşurinţă, dar se pot obţine antibiotice la farmacie, dacă insişti. Sau, la anumite farmacii. Dacă faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele şi durata recomandată. Acestea sunt câteva mesaje care trebuie să fie foarte clar transmise. Faptul că antibioticele nu tratează orice, infecţii virale sau parazitare. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzătoare duce la pierderea calităţii acestor produse”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie. 

Rețineți! Consumul medicamentelor crește rezistența bacteriană 

Medicul atenționează și asupra faptului că antibiotice a căror utilizare excesivă este legată de apariția unor infecții precum cea cu Clostridium difficile înregistrează același trend crescător. „Diferenţele care există între nordul şi sudul Europei, între nordul şi estul Europei, devin tot mai pregnante şi, pe măsură ce în partea de continent în care ne găsim noi consumul de antibiotice înregistrează nivele ridicate, se cuplează acest consum, în mod evident, şi cu creşterea rezistenţei bacteriene. Noi acum avem o oportunitate ca ţară legată de un proiect pe care îl facem la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu asistenţa tehnică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Încercăm să introducem bunele practici în prescrierea antibioticelor, mai ales în spitale, unde se utilizează antibiotice cu spectru larg, antibiotice de rezervă, de multe ori, ca primă intenţie”, a adăugat dr. Alexandru Rafila.