Dan Nicula, ADRBI şi Marian Petrache şi Irinel Scrişteanu, CJI

DJ 101 Balotești – Moara Vlăsiei – Gruiu – Sitaru intră în reabilitare

DJ101 Balotești – Moara Vlăsiei – Gruiu – Sitaru, care leagă Nordul județului de DN1 și de autostrada A3, va fi reabilitat complet pe o porțiune de 24 km. Lucrările presupun săpături, turnare straturi de mixtură asfaltică, turnare de asfalt, realizare a unor piste de bicicliști, crearea de spații pentru autobuz și plantarea de arbori pe marginea drumului.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 441

08

Valoarea totală a investiției se ridică la 116.406.583,68 lei, din care contribuția Consiliului Județean Ilfov este de 55.728.029,27 lei. Contractul de finanțare a fost semnat, săptămâna trecută, de președintele CJI, Marian Petrache, și de directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), Dan Nicula. Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI) este organism intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR). ”Finalizăm un proces început acum câțiva ani, pentru cea mai importantă rută de transport județean. Reabilităm și modernizăm, în total, 80 km de drumuri județene. Lucrările ne costă 60-70 de milioane de euro, în condițiile în care noi am primit, prin buget, un milion de euro pentru toți cei peste 450 km de drumuri județene pe care îi avem în administrare. Soluția salvatoare au fost fondurile europene, care ne permit să îmbunătățim infrastructura”, a declarat președintele CJI, Marian Petrache. ”Odată cu semnarea acestui contract de finanțare, accesăm 100% fondurile europene alocate în această regiune pentru drumurile județene. Proiecte de reabilitare a drumurilor județene mai avem, sperăm ca Guvernul să redistribuie din fondurile europene pe care nu le-au accesat alte regiuni. Pentru porțiunea din DJ 101 pe care urmează să o reabilităm avem demarate deja procedurile de licitație și sperăm ca lucrările să înceapă în această primăvară”, a completat Irinel Scrioșteanu, administratorul public al județului.

Branșări pentru apă

A doua zi după semnarea finanțării reabilitării DJ101, la sediul Apă Canal Ilfov (ACI) a avut loc o întâlnire de lucru cu tema „Realizarea racordurilor și a branșamentelor la sistemul de apă și canalizare în comuna Moara Vlăsiei pe raza DJ 101 Balotești – Moara Vlăsiei – Gruiu – Sitaru”, la care au participat Irinel Scrioșteanu și, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație Apă Canal Ilfov, Andrei Filip, primarul comunei Moara Vlăsiei, Florin Cucu, viceprimarul localității, Cătălin Drăgilă, director general Apă Canal Ilfov, Roland Mărginaș, director de investiții ACI; Mihaela Dogaru, director de operare ACI, George Ene, director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă (ADIA) Ilfov, Ionuț Curel, reprezentantul antreprenorului care va executa lucrările de branșament pentru 641 de proprietăți amplasate pe DJ101. Va fi necesară extinderea cu 1.810 m a rețelei de canalizare și cu 850 m a celei de alimentare cu apă.

Într-o postare pe Facebook, primarul Andrei Filip le-a oferit locuitorilor din Moara Vlăsiei detalii despre lucrările de modernizare ce vor începe la DJ101, făcând referire la amenajarea carosabilului, a trotuarelor, podețelor, pistelor pentru biciclete, alveolelor pentru stațiile STB etc. ”Până atunci, normal, trebuie să închidem capitolul apă-canal (linia DJ) pe toată lungimea comunei noastre. ­Ne-am întâlnit (…) cu factorii responsabili pentru bunul mers al lucrărilor și am convenit ca în următoarele două-trei săptămâni să înceapă lucrările de racordare la canalizare, branșare la conducta de apă curentă și, totodată, vom extinde rețeaua de canalizare pe tronsonul str Canela – Canton Silvic. Toată rețeaua o vom aduce până la limitele de proprietate în fața porților, urmând ca fiecare proprietar să se racordeze pe cont propriu pentru interiorul curților și caselor. Recomand tuturor proprietarilor de la DJ să facă un efort în acest sens (branșament apă, racord canal, apometre – prețul va fi de câteva sute de lei) deoarece, vreme de 5 ani, nu ne vom putea atinge de lucrările recepționate pe DJ, finanțate cu fonduri europene”, a precizat edilul.

Aproape 30 de milioane de lei pentru mănăstirile Balamuci și Căldărușani

Tot săptămâna trecută, președintele CJI, Marian Petrache, administratorul public al județului, Irinel Scrioșteanu și directorul general al ADRBI, Dan Nicula, au participat alături de Arhim. Nectarie Șofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhim. Lavrenție Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, Protosinghel Natanael Haraga, starețul Mănăstirii Sitaru și Ierom. Hrisostom Iorgulescu, secretarul Mănăstirii Sitaru, la semnarea contractului de finanțare din fonduri europene a lucrărilor de reabilitare a celor două monumente istorice de clasa A ale patrimoniului cultural ilfovean.

De la stg. la dr.: Protos. Natanael Haraga, stareţul Mănăstirii Sitaru,
Arhim. Lavrenţie Gâţă, stareţul Mănăstirii Sitaru, preş. CJI, Marian
Petrache, Irinel Scrioşteanu, administrator public al judeţului Ilfov,
Arhim. Nectarie Şofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia
Bucureştilor, Dan Nicula, ADRBI şi Ierom. Hrisostom Iorgulescu,
secretarul Mănăstirii Sitaru

Mănăstirea Sf. Nicolae – Sitaru (Balamuci) este monument istoric și face parte din patrimoniul cultural național. Se află în comuna Nuci, în pădurea de lângă satul Sitaru, din comuna Grădiștea, și a fost construită de jupânul Papa Greceanu în 1627. Are nevoie urgentă de refacerea tencuielilor la soclu, refacerea învelitorii, a grilajelor din fier forjat de la ferestre, reabilitarea/înlocuirea tâmplăriei din stejar a ferestrelor, dezafectarea şi refacerea instalaţiei interioare de iluminat, montare de prize noi şi refacerea instalaţiei de paratrăznet. Încălzirea se va realiza într-un sistem centralizat modern, cu panouri radiante. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 8.583.372,70 lei, din care 156.564,13 lei sunt contribuție proprie. Asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 7.676.027,59 lei.

Mănăstirea Căldă­rușani este tot un monument istoric din patrimoniul cultural național, al cărei nume provine de la configurația locului, care are aspectul unei căldări. În muzeul mănăstirii se află un important tezaur cu obiecte bisericești din aur și argint. Este una dintre cele mai mari și mai vechi mănăstiri ortodoxe din Muntenia și se află la 25 km de București, pe malul lacului Căldărușani, în comuna Gruiu. Ansamblul monahal de la Căldărușani este compus din: biserica mare, zidită în centru; chiliile, așezate inițial pe trei laturi; zidul de Răsărit; turnul clopotniță; biserica din cimitir. Mănăstirea Căldărușani a fost construită în 1638, iar acum are nevoie de reabilitare și de consolidare. Se va interveni pentru desfacerea zonelor tencuite cu mortare neadecvate din ciment, desfacerea tâmplăriei din oţel (inclusiv la turle), înlocuirea tâmplăriei metalice cu o tâmplărie din oţel cu rupere de punte termică şi geam termofonoabsorbant, păstrând forma şi desenul tâmplăriei existente, restaurarea uşilor de acces – inclusiv a uşii exterioare la altar, reabilitarea soclului şi brâului superior din piatră cu forme speciale, înlocuirea instalației vechi de iluminat și a prizelor cu o instalație nouă. Încălzirea se va realiza ­într-un sistem centralizat modern cu panouri radiante de pardoseală şi centrală proprie cu combustibil solid-lemn şi ventilo-convectoare carcasate de pardoseală, iar apa caldă menajeră pentru lavoarul din biserică se va prepara semi-instantaneu într-un boiler cu rezistență electrică. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 21.079.552,64 lei, din care 396.163,58 lei reprezintă contribuția proprie a mănăstirii, iar asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 19.417.811,67 lei.