Blocurile E, F și P8, gata de modernizare
⬤ Din luna octombrie vor fi demarate și lucrările de asfaltare pe Strada Răscoalei
În ciuda provocărilor și constrângerilor impuse de situația epidemiologică din acest an, administrația orașului Pantelimon a reușit să deruleze proiectele pe care și le-a propus, multe dintre acestea fiind în stadiu avansat al lucrărilor sau chiar aproape de finalizare.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 568
Pentru orașul Pantelimon, lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere sunt în plină derulare, iar primarul Marian Ivan a anunțat, recent, finalizarea, în scurt timp, a lucrărilor de introducere a rețelei de canalizare pluvială pe Strada Răscoalei. În aceste condiții, începutul lunii octombrie va marca demararea lucrărilor de săpături și umpluturile la stratul de fundare, a explicat edilul. Aceste lucrări fac parte din proiectul ”Reabilitare, modernizare Strada Răscoalei, oraș Pantelimon, jud. Ilfov”.
Potrivit specialiștilor Primăriei Pantelimon, până în acest moment, procentul de realizare a canalizării pluviale pe Strada Răscoalei este de 78%. A fost emis ordinul de începere lucrări pentru modernizarea străzii, cu data de 4 octombrie 2021, prin care se vor demara lucrările de asfaltare. Conform graficului de execuție, modernizarea străzii va fi finalizată în 8 luni. Conform contractului de asociere, Consiliul Județean Ilfov va finanța lucările de modernizare a Str. Răscoalei, în proporție de 90%, iar diferența va fi suportată de bugetul local al orașului Pantelimon.
Reamintim că ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe Strada Răscoalei, pentru prima etapă, care a reprezentat realizarea și introducerea rețelei de canalizare pluvială, a fost emis începând cu data de 19.04.2021. După finalizarea introducerii rețelei pluviale, lucrările de modernizare a Străzii Răscoalei înseamnă amenajarea carosabilului cu lățimea de 7 metri și trotuare variabile de minimum 1 metru, pe ambele sensuri de circulație.
Anveloparea schimbă imaginea orașului
Un alt obiectiv important pentru comunitate este cel al asigurării gradului de confort în locuințe. Primarul Marian Ivan a anunțat că proiectul pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe colective din orașul Pantelimon a început în prima săptămână a lunii septembrie, imediat după finalizarea documentației și a proiectării, primirea finanțării și obținerea tuturor avizelor necesare. 3 spații locative dintr-un total de 5 vor avea după anvelopare un aspect cu totul nou. Proiectul se intitulează ”Reabilitare termică blocuri de locuințe colective, orașul Pantelimon” și are în vedere acum, 3 dintre blocurile rămase de anvelopat. ”Primăria Pantelimon a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea termică a blocurilor E, F și P8. Durata de execuție a contractului este de 9 luni, iar la finalizarea lucrărilor, se vor diminua considerabil costurile cu întreținerea pe timpul iernii”, a precizat edilul. Nu mai trebuie menționat și faptul că datorită acestor lucrări se vor îmbunătăți condițiile de confort interior și va creștere performanța energetică a blocurilor de locuințe modernizate.
Durata proiectării a fost de 3 luni, după care s-a programat începerea lucrărilor de reabilitare, care vor dura, cum preciza primarul, 9 luni.
Blocurile incluse în proiectul general derulat în Pantelimon sunt: Bloc E situat în Str. Livezilor, nr. 9, Bloc F situat în Str. Livezilor, nr. 11, Bloc P8 situat în Str. Eroilor, nr. 8, Bloc P9 situat în Str. Duzilor, nr. 41, Bloc P14 situat in str. Duzilor, nr. 50.
Lucrările își propun izolarea termică a fațadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuințe, cât și izolarea termică a fațadei – parte opacă, inclusiv termo-hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planșeului peste ultimul nivel în cazul existenței șarpantei, cu sisteme termoizolante. De asemenea, proiectul are în vedere repararea acoperișului tip terasă/șarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip șarpantă, precum și închiderea balcoanelor și logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeților. Proiectul mai prevede izolarea termică a planșeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter, cât și repararea trotuarelor de proiecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura blocului. Lucrările sunt finanțate prin Programul Național Multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, derulat conform O.U.G. nr. 18/2009 și din bugetul local.
Primarul Marian Ivan ne-a mai spus că au fost montate schelele și plasa de protecție și în prezent se lucrează la pregătirea stratului de suport și placarea cu polistiren expandat ignifugat, având grosimea de 10 cm. Conform contractului de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, se vor finanța lucrările de reabilitare în procent de 60% din bugetul de stat, 30% bugetul local și 10% asociațiile de proprietari.