În cel de-al doilea mandat al său, ne-a mărturisit primarul comunei Snagov, Marian Oancea, acesta dorește să se țină de cuvânt și să respecte întocmai sloganul său de campanie: „Fără vorbe, doar fapte!”. Din mandatul său anterior i-au rămas câteva proiecte deja începute, care se află în curs de desfășurare. Despre aceste investiții, dar nu numai, ne-a vorbit edilul acestei pitorești comune ilfovene.

Așa cum ne-a povestit primarul, prioritatea sa numărul 1 este asigurarea unei infrastructuri școlare moderne și corespunzătoare standardelor actuale. „Când am venit la primărie, în 2012, am inspectat școlile, grădinițele și dispensarele. Aș spune că aici se plămădește viitorul nostru, al comunei: o populație bine educată și sănătoasă are un viitor sănătos. De aceea am luat decizia să fac posibil acest viitor, pentru locuitorii comunei, astfel că am demarat o serie de proiecte în acest sens”, a subliniat Marian Oancea.

 

Anul viitor, copiii din Ghermănești vor învăța într-o școală nouă.

După cum am aflat de la primarul Oancea, școala veche din Gher­mănești are o vârstă venerabilă: 130 de ani! În această situație, este cât se poate de evident că o astfel de clădire nu mai corespunde normelor actuale. De aceea, edilii sna­goveni au făcut demersurile necesare pentru a ridica o nouă unitate de învățământ, care să asigure condiții optime pentru desfășurarea procesului educațional. Aflată în imediata apropiere a venerabilei sale surate, structura noii școli este aproape ridicată. Noua instituție de învățământ a comunei va avea 8 săli de clasă și 3 laboratoare, pentru 240 de elevi și 20 de cadre didactice. Aici vor studia atât elevii din clasele I-VIII cât și cei din clasele pregătitoare. Proiectul se desfășoară în asociere cu Ministerul Educației, care are ca sarcină să asigure finanțarea clădirii până „la roșu”, cum se spune, iar Primăria Snagov va asigura fondurile pentru finisarea și dotarea școlii. „Constructorul intenționează să termine prima fază a lucrărilor, anul acesta. Iar noi vom finaliza întregul proiect până la 15 septembrie 2017, astfel că la anul copiii noștri vor învăța într‑o școală nou-nouță. Apoi, intenționăm să demolăm o parte din școala veche, care a împlinit 130 de ani, și să amenajăm un muzeu al comunei în partea de construcție care va mai rămâne, iar în fața acestuia vom face un parc cu locuri de joacă pentru copii. Totodată, vom demola și alte anexe, iar în locul acestora vom amenaja un teren de sport pentru elevii școlii. Vom avea astfel un soi de minicampus școlar în acest loc”, ne-a spus primarul Marian Oancea.

Liceul din Snagov va fi demolat

Edilul ne-a mai informat și despre stadiul în care se află proiectul de reabilitare și extindere a Liceului teoretic „Mihail Kogălniceanu”, din lo­calitate. Proiectul, care obținuse finanțare europeană, a trebuit sistat, deoarece constructorul a constatat că structura de rezistență a clădirii liceului, dat în folosință în anul 1972, era iremediabil deteriorată și nu mai corespunde normelor actuale. „Cunoașteți și situația cu liceul Mihail Kogălniceanu, unde am avut o surpriză foarte neplăcută. Din cauza structurii extrem de șubrezite a clădirii întreg proiectul de reabilitare a căzut și suntem obligați să o dărâmăm, deoarece consolidarea ei este o soluție ineficientă din punct de vedere economic. Este mult mai rentabilă ridicarea unei noi construcții. Am obținut aprobarea din partea Ministerului Educației să demolăm vechea clădire și ni s-au alocat fondurile necesare, 27 de milioane de lei – echivalentul a 6 milioane de euro-, în cadrul Programului Național de Dezvoltare locală (PNDL – n.r.), pentru a construi o clădire nouă. Din acești bani ne vom plăti și datoriile către ADRBI rezultate în urma eșecului proiectului inițial. În curând demarăm studiul de fezabilitate, proiectarea și procedurile de licitație și atribuire a lucrărilor, astfel că, sperăm noi, să începem lucrările propriu-zise. Dacă vom avea un constructor la fel de bun ca acela de la școala din Ghermănești, cel târziu în 2018 copiii vor putea păși pe poarta noului liceu. Într-adevăr, acum procesul de învățământ suferă, îmi pare rău de această situație, dar am pus în față binele elevilor și al profesorilor. Nu puteam să risc să se întâmple o nenoricire, în cazul unui cutremur! Timpul îmi va da dreptate, că am ­luat această decizie”, ne-a precizat primarul Oancea.

„Misterul” școlii din Tâncăbești a fost elucidat!

Acum aproape doi ani, pe 18 februarie 2015, o știre ținea audiența ca­­­­nalelor de știri: 17 elevi ai școlii gimnaziale din Tâncăbești fuseseră intoxicați cu monoxid de carbon! La acea vreme, s-a bănuit că monoxidul provenea de la centrala termică a școlii. S-au desfășurat anchete, centrala a fost trimisă la expertiză, pentru ca, în final să fie schimbată cu una mai modernă, cu toate că ce veche era în ordine și respecta toate normele. Se părea că problema a fost rezolvată, numai că… fenomenul s-a repetat. Povestește Marian Oancea: „N-a fost nici pe departe centrala de vină! Cauza era în cu totul altă parte. Școala fiind foarte veche, cei care au renovat-o, au aruncat sub pardoseala din lemn tot molozul provenit din curățarea pereților. Toate aceste resturi au dezvoltat o ciupercă care consuma oxigenul și producea monoxid de carbon! De aici durerile de cap pe care le acuzau elevii și profesorii și mirosul greu, neplăcut, de care nu puteam scăpa, orice dezinfectate am fi folosit. Apoi, anul trecut, era primăvară și centrala nu funcționa,  într-o vacanța de o săptămână, unei profesoare i s-a făcut rău, tot în clasa unde se întâmplase primul eveniment. Atunci ne-a dat prin cap să ridicăm linoleumul și placa de OSB de sub el, și ne-am luat cu mâinile de cap când am văzut ce se afla dedesubt! Atunci am luat clasă cu clasă, am scos nenumărate camioane de moloz de sub dușumea, s-a turnat o șapă ușoară, planșeul a fost căptușit cu polistiren, am scos linoleumul care era și el infestat cu acea ciupercă și am montat parchet. Toată lumea spunea atunci, pentru că nu se descoperea cauza emanțiilor de monoxid, că aici este Twin Peaks, și iată că am descoperit cauza acestui fenomen! Acum nu mai avem nicio problemă de acest gen, iar școala arată mult mai bine cu schimbările pe care le-am făcut.”

 

Stația de epurare intră-n probe, până la sfârșitul anului

O altă veste bună pentru snagoveni, pe care ne-a dat-o primarul, este că stația de epurare de la Siliștea Snagovului este în prag de finalizare. Este vorba despre o stație modulară care poate deservi la capacitatea maximă 50.000 de persoane. În prezent, ea este calibrată pentru circa 11.500 de locuitori. „Rețeau de canalizare existentă se află o parte în Ghermănești și o parte în Snagov. Am fost zilele trecute acolo. Se montau ultimele pompe. Este cea mai mare investiție a operatorului Euro Apavol, din Ilfov. Aș vrea ca pe 1 decembrie să-i dăm drumul. În curând vom începe probele de funcționare. Am dorit să avem mai întâi stația de epurare pentru ca, de aici înainte, orice rețea care se realizează să poată fi racordată imediat. Acum sunt branșate la rețeaua de apă un număr de 1.852 de gospodării, la cea de canalizare – 1.393 de gospodării, iar numărul celor abonați și la apă și la canal se ridică la 2.014.  De asemenea, anul viitor, avem în proiect construirea stațiilor de tratarea a apei. Vom avea stație nouă în Tâncăbești, în Ghermănești, care va fi modernizată și va alimenta și Ciofliceniul împreună cu Vlădiceasca. În Tâncăbești vom avea și 5 puțuri noi, alte 5 puțuri în Ghermănești – Ciofliceni, iar în Snagov o stație de pompare și tratare a apei de asemenea nouă, pentru că cea pe care o avem acum nu mai întrunește condițiile de calitate. Totodată, din august-septembrie, începem și canalizarea, astfel încât să ajungem să branșăm la sistem toate cele 4.000 de gospodării din comună.