Potrivit INSCOP, 58,8% dintre respondenți consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită (față de 52,3% în noiembrie 2015), 30,9% sunt de părere că direcția este bună (față de 34,3% în noiembrie), iar 10,3% nu știu sau nu răspund (față de 13,4% în noiembrie).

Înrăutățirea stării de sănătate reprezintă principala sursă de îngrijorare pentru români, cu 20% dintre opțiuni (la fel ca în noiembrie 2015). Diminuarea veniturilor îi îngrijorează pe 17,8% dintre români (față de 17,5% în noiembrie), iar posibilitatea producerii unui conflict/război în zonă pe 17,3% (față de 18,6% în noiembrie), urmează pierderea locului de muncă (13,3% în martie față de 11,7% în noiembrie) și creșterea prețurilor (11,1% în martie, față de 12,2% în noiembrie). De asemenea, 6,9% dintre români sunt îngrijorați de instabilitatea politică (față de 10,4% în noiembrie).

 

Calamități naturale sau deteriorarea mediului – nu îngrijorează!

Sondajul citat relevă că pe ultimele poziții în clasamentul surselor de îngrijorare se situează posibilitatea producerii unor calamități naturale (5,1% în martie, față de 4,4% în noiembrie) și deteriorarea mediului înconjurător (2% în martie, față de 1,2% în noiembrie). Totodată, 3,8% dintre respondenți se declară îngrijorați de alte probleme, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 2,6%.

Cercetarea INSCOP mai arată că 45,6% dintre români consideră că principala problemă cu care se confruntă țara și care ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru instituțiile statului o reprezintă creșterea economiei și crearea de locuri de muncă. Pe poziția a doua în lista priorităților se situează combaterea corupției, cu 25,3%, ur­­mează îmbunătățirea asis­tenței medicale (9%), reducerea inegalităților din­tre bogați și săraci (8,2%), apărarea țării împotriva amenințărilor externe (5,7%), reducerea numărului de funcționari și reforma administrației publice (3,8%). În aceeași chestiune, 0,7% dintre respondenți menționează alte priorități, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,8%.

 

Barometrul „INSCOP – Adevărul despre România“ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, în perioada 21-28 martie. Volumul eșantionului a fost de 1.063 de persoane și este reprezentativ pentru populația majoră a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.