România se desparte astăzi, 16 decembrie, de ultimul său monarh. Regele Mihai I al României va fi înmormânat în această seară la Curtea de Argeș, la funeralii participând reprezentanţi a zeci de case regale din întreaga lume. Trupul neînsuflețit al suveranului va fi depus lângă cel al soției sale, Ana de Bourbon-Parma.
La Catedrala Patriarhală are loc slujba de înmormântare până la ora 14.00. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost adus la Catedrala Patriarhală pentru slujba de înmormântare, urcat pe un afet de tun. S-a format un cortegiu funerar, la care au luat parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea s-a făcut pe jos, iar afetul de tun a fost tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional, cortegiul funerar deplasându-se din Piaţa Palatului Regal spre Catedrala Patriarhală, unde are loc slujba de înmormântare a fostului suveran.
La Catedrala Patriarhală slujba de înmormântare este oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La slujbă sunt prezenți mai mulți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre. Accesul publicului nu este permis în lăcașul de cult.
După un scurt serviciu religios privat oficiat, sâmbătă dimineaţă, în Sala Tronului de la Palatul Regal, şi o ceremonie religioasă şi militară în Piaţa Palatului Regal, puţin înainte de ora 11,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost scos din Palatul Regal, fiind purtat de opt militari, urmaţi de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi de principele Radu. În tot acest timp, au fost interpretate marşuri funebre şi au început să bată clopotele de la bisericile din împrejurimi. După ce sicriul a fost urcat pe un catafalc amplasat în Piaţa Palatului Regal, mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de preoţi, au oficiat un serviciu religios în memoria fostului suveran. Sicriul a fost mutat de pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal de opt militari din Brigada 30 Gardă pe un afet de tun, în timp ce Muzica Militară intona marşuri funebre. În momentul în care a fost dat jos de pe catafalc, mulţimea adunată în Piaţa Palatului Regal a început să aplaude, scandând numele Regelui şi lozinci precum ”Monarhia salvează România” şi ”Jos comunismul”.
Ulterior, un sobor de preoţi s-a grupat în faţa afetului de tun, formându-se un cortegiu funerar, la care au luat parte câteva mii de români, alături de Familia Regală a României. Simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN – 58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale – s-a aşezat în formaţie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în Al Doilea Război Mondial.
Înainte de slujba religioasă, membri ai Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal au asigurat, pe rând, garda la catafalcul fostului suveran.
Alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi principele Radu, la ceremoniile dedicate Regelui Mihai participă şi principesa Elena, Alexander Nixon, Irina Walker, principesa Sofia, principesa Maria şi Nicolae Medforth-Mills, nepotul fostului suveran.
La funeralii sunt reprezentate familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia, dar şi familiile imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne.
Printre aceştia se numără Regele Carl Gustaf al Suediei, Regina Silvia a Suediei, Marele Duce de Luxemburg, Regele Juan Carlos al Spaniei, Regina Sofia a Spaniei şi Prinţul Charles al Marii Britanii.
Printre oficialităţile române prezente la ceremoniile militare și religioase se numără preşedintele Klaus Iohannis împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, membri ai Guvernului – ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, reprezentanţi ai corpului diplomatic, printre care şi ambasadorul SUA, Hans Klemm. La ceremonii participă şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
La Palatul Regal, au venit sâmbătă dimineaţă mii de oameni, tineri şi vârstnici. Îmbrăcaţi în haine cernite şi ţinând în mâini buchete de flori şi steguleţe cu tricolorul şi stema regală, oamenii vor să-şi ia rămas-bun de la fostul suveran şi să îl conducă pe ultimul drum.
La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.
La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Majestatea Sa Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Pitești (ora 16.46). Toți cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Majestății Sale Defuncte Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor.
La ora 17:30, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.
La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.
Conform estimărilor, 35.000 de oameni s-au adunat în ultimele trei zile în Sala Tronului din Palatul Regal pentru a se reculege în fața ultimului suveran al României.
Regele Mihai a decedat marți, 5 decembrie, la ora 13:00 la reședința privată din Elveția, anunță un comunicat emis de Biroul de Presă al Casei Regale.Născut la Sinaia, Regele Mihai a fost fiul Regelui Carol al II-lea cu principesa Elena a Greciei. Regele Mihai I al României rămăsese ultimul lider în viață din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Una dintre deciziile majore din cariera politică a Regelui Mihai a fost întoarcerea armelor împotriva armatelor Axei, pe 23 august 1944, decizie considerată de majoritatea istoricilor ca o măsură ce a scurtat Al Doilea Războiul Mondial.
Regele Mihai a abdicat pe 30 decembrie 1947, la presiunea guvernului comunist condus de Petru Groza, și și-a petrecut peste 40 de ani în exil, revenind oficial la București în 1992.
Căsătorit timp de 68 de ani cu principesa Ana de Bourbon-Parma, decedată pe 1 august 2016, Regele Mihai a avut 5 fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Potrivit liniei de succesiune la tron, Prințesa Margareta este cea care va conduce Casa Regală.