Noua aplicație „Inspectorul Pădurii”, dedicată celor care vor să reclame transporturi ilegale de lemn, poate fi descărcată de orice persoană direct pe smarphone-urile cu sistem de operare Android, a anunțat, zilele trecute, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, într-o conferintă de presă.

Aplicația “Inspectorul Pădurii” poate fi descărcată direct de pe Google Play, pe orice telefon cu Android. Este funcțională în acest moment și am decis ca, în următoarea lună, să se deruleze în stadiul pilot pentru a fi siguri că funcționează la parametrii la care a fost gândită. După părerea mea, aplicația vine ca o completare firească și necesară a “Radarului Pădurilor”. Practic, prin aceasta, oricine poate verifica prin propriul telefon dacă un camion sau altul, care transportă masă lemnoasă, o face cu acte în regulă sau nu”, a afirmat, conform Agerpres, ministrul Mediului.

 Potrivit sursei citate, prin intermediul „Inspectorului Pădurii”, lucrurile se simplifică pentru o mai bună coordonare a intervențiilor în teren.

 „După cum știți, prin “Radarul Padurilor”, populația este invitată să sune la 112 ori de câte ori vede un transport de lemn care i se pare suspect, însă fără repere clare asupra a ceea ce putea însemna un transport suspect. Acum, prin “Inspectorul Pădurii”, putem fi mult mai eficienți de atât, reclamând la 112 doar transporturile ilegale. În acest fel, vom câștiga mai mult timp pentru intervenții în teren și o mai bună coordonare a acestora”, a subliniat ministrul Mediului.

 În ceea ce privește modul de utilizare a noii aplicații, utilizatorul care observă un vehicul ce transportă masă lemnoasă poate accesa aplicația, iar un prim pas este introducerea numărului mașinii respective. Ulterior, în câteva secunde, aplicația verifică acest număr în sistemul SUMAL și răspunde automat cu unul dintre cele două răspunsuri standard, respectiv: varianta I – “Acest transport are cod valid (transport legal)” și varianta II – “Acest transport nu are cod valid (transport posibil ilegal)”.

 În situația răspunsului II, pasul următor va fi apelarea numărului de urgentă 112, pentru a reclama respectivul transport și pentru intervenția rapidă a instituțiilor de control.

 Ministrul Mediului a explicat, totodată, că în cazul în care un transportator folosește același cod pentru două transporturi succesive, cu scopul de a păcăli sistemul, iar un cetățean îl sesizează la al doilea transport, utilizatorul aplicației își poate da seama dacă datele nu coincid și poate suna la 112.

 Aplicația „Inspectorul Pădurii” va avea noi extensii până în toamna acestui an, iar cea mai importantă se referă la transmiterea automată către utilizator a unei notificări cu detalii privind intervenția în teren, în cazul transportului ilegal reclamat.