PSD şi PNL s-au înţeles pe descentralizare

După patru ore de discuții, vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, au stabilit, marţi 8 octombrie a.c., care sunt instituţiile care vor fi descentralizate şi vor fi transferate de la ministere către autorităţile locale. La masa discuțiilor s-au mai aflat președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, fostul ministru al Administrației și Internelor, Dan Nica, dar și reprezentantul Asociației Municipiilor, Tudor Pendiuc.

La finalul discuțiilor, într-o conferință de presă comună susținută de către Liviu Dragnea și Klaus Iohannis, vicepremierul a precizat că, de la început, părțile au convenit, ca principiu general, ca toate competenţele de inspecţie şi control să nu fie transferate, acestea urmând să rămână şi pe viitor la nivelul ministerelor.

La rândul său, prim-vicepreședintele PNL a explicat că, “neavând întâlniri o perioadă, au apărut tot felul de păreri care nu ne ajută nici în descentralizare, nici în regionalizare. Cred că în realitate sunt foarte puține puncte divergente și foarte multe puncte comune, doar în unele situații este nevoie de o armonizare. Mandatul nostru este de a rezolva împreună această problemă“, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit lui Dragnea, de la ministerul Sănătăţii, direcţiile judeţeane de sănătate publică vor trece sub autoritatea consiliilor judeţene, ca şi centrele judeţene de aparatură medicală, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale şi ambulatorii de specialitate.

În continuare, pe parte de agricultură, s-a decis ca, actualele direcţii agricole, fără unitatea fitosanitară, precum şi oficiile judeţene de studii pedologice şi agrochimice, casele agronomului, camerele agricole actuale, care sunt în subordinea consiliilor judeţene, se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Judeţean Agricol şi care va trece sub autoritatea consiliului judeţean.

Referitor la ministerul Mediului, Dragnea a anunțat că, agenţiiile judeţeane pentru protecţia mediului, dar și agenţiile pentru pescuit şi acvacultură vor fi transferate la autorățile locale, precum şi administrarea, şi nu proprietatea, plajelor turistice, maritime, fluviale.

Discuții reluate pentru prestațiile sociale

Liviu Dragnea a anunțat, în ceea ce priveşte ministerul Muncii, că s-a intenţionat să se treacă sub autoritatea structurilor locale agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi agenţiile judeţene pentru prestaţii sociale. Dar, pentru că ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, apreciază că s-ar putea să apară probleme dacă vor fi descentralizate aceste structuri, s-a convenit organizarea unei întâlniri lămuritoare cu aceasta.

De la ministerul Tineretului şi Sportului, Dragnea a anunțat că vor trece sub autoritarea locală direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor. Vicepremierul a explicat că, bazele sportive, taberele şi casele de cultură ale studenţilor vor trece, ca patromoniu, în domeniul public al judeţului sau al localităţii, după caz.

În ceea ce priveşte ministerul Transporturilor, părțile au stabilit că se va descentraliza administrarea porturilor fluviale, iar Metrorex va trece sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București.

La fel ca și în cazul AJOFM-urilor, și pe partea de ordine publică, s-a convenit organizarea unei întrevederi cu ministrul Radu Stroe, discuțiile urmând a se axa pe îmbunătăţirea Legii Poliţiei locale, “având ca obiectiv esenţial ca în comunităţile din oraşe şi municipii nivelul de ordine publică să fie mai ridicat“, potrivit lui Dragnea.

Cultura la consiliu

În ceea ce priveşte ministerul Culturii, Dragnea a spus că se vor descentraliza direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, care vor trece sub autoritatea consiliilor judeţene, precum şi imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol cinematografic, care vor trece în patrimoniul consiliilor judeţene sau locale, după caz, cu excepţia a patru cinematografe mari, pe care ministerul de resort intenţionează să le păstreze la nivel central.

Dragnea a mai spus, referitor la Autoritatea Naţională pentru Turism, că, partea de competenţe de autorizare şi clasificare în turism va trece, de asemenea, la consiliile judeţene.

În continuare, vicepremierul a mai anunțat că, în ceea ce priveşte ministerul Educaţiei, se va specifica mult mai clar în lege ca organizarea învăţământului tehnic şi profesional să intre în competenţa consiliilor judeţene. Și nu în ultimul rând, în ceea ce privesc imobilele, Dragnea a arătat că palatele şi cluburile copiilor vor trece în domeniul public local, judeţean sau local, după caz, ca şi cluburile sportive şcolare.

Bani de la bugetul de stat

Transferul competenţelor și instituţiilor către autorităţile locale se va face cu asigurarea integrală a resurselor financiare de la bugetul de stat, fondurile urmând a fi transferate către autorităţile locale prin Legea bugetului pe 2014. „Transferul competenţelor și instituţiilor către autorităţile locale se va face cu asigurarea integrală a resurselor financiare de la bugetul de stat. Acum, de la bugetul de stat, prin bugetul ministerelor respective, se susţin financiar aceste instituţii, aceste competenţe. Banii vor fi transferaţi către autorităţile locale prin anexă distinctă în Legea bugetului de stat pe fiecare judeţ sau autoritate locală în parte, cel puţin pentru 2014“, a spus Dragnea.