Experţii în sănătate fac eforturi susţinute pentru prevenţia obezităţii și a complicaţiilor acesteia în rândul celor mici. În vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii copiilor din România, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu – Rusescu‘‘ București (INSMC), a dat startul săptămâna trecută, campaniei de conștientizare și prevenţie a obezităţii infantile. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 557, ediția print 

Programul se desfășoară în colaborare cu Ministerului Sănătăţii și a fost iniţiat ca urmare a faptului că, în anul 2018, Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat o incidenţă a obezităţii de 18,6% la copiii din ţara noastră. Astfel, specialiștii INSMC „vor pune sub lupă“ factorii implicaţi în obezitatea infantilă (factori genetici, factori de nutriţie, factori emoţionali, sedentarismul, factori endocrini) și vor face prevenţie prin informarea corectă a părinţilor în ceea ce privește implicaţiile obezităţii infantile pe termen lung asupra sănătăţii copiilor. Cei interesaţi găsesc toate informaţiile de care au nevoie pe site-ul campaniei www.testulgreutăţii.ro. Mai exact, doritorii pot accesa aici,  ghidul pentru părinţi, semnat de medicii coordonatori ai campaniei. Acesta poate fi consultat, dar și descărcat de către părinţi și copii.

„Peste 50% dintre copiii actuali vor deveni obezi peste 30 de ani”

„Dacă pe vremuri expresia populară „gras și frumos“ era utilizată cu zâmbetul pe buze de părinţi și bunici, astăzi aceasta ar trebui uitată. Din păcate, greutatea excesivă este o povară imensă, dar totodată una din puţinele patologii pe care o putem controla dacă începem acest lucru din timp. Studiile recente ne arată că neglijarea unui stil de viaţă sănătos, dominat de expunere excesivă la ecrane – în epoca tabletelor și a telefoanelor în faţa cărora stau copii de la 9-10 luni în sus – obiceiuri alimentare nepotrivite, puţinele ore de activitate fizică structurată sunt factori care duc la obezitate. Și dacă nu facem nimic, peste 50% dintre copiii actuali vor deveni obezi peste 30 de ani. Zestrea genetică înseamnă doar 14% din traiectoria și din factorii care influenţează IMC-ul unui adult, iar restul sunt factori influenţabili“, atenţionează medicul primar pediatru în cadrul
INSMC Mihai Craiu, potrivit unui comunicat de presă.

1 din 2 copii care merg la endocrinolog prezintă o comorbiditate asociată

Același avertisment vine și din partea medicului Bogdan Pascu,  specialist în endocrinologie care susţine că micuţii care sunt supraponderali sau obezi vor ajunge, în mare proporţie, adulţi obezi. „Toţi copiii care astăzi suferă de suprapondere sau obezitate vor ajunge, în mare proporţie, adulţi obezi. În momentul acesta, în cabinetul de endocrinologie al Institutului, cel puţin 1 din 2 copii se prezintă, pe lângă alte afecţiuni, și cu suprapondere sau obezitate, cel puţin 1 din 2 copii prezintă o comorbiditate asociată de tip hipertensiune, dislipidemie, dar și noi patologii endocrinologice descrise în asociere cu obezitatea – de tip hipotiroidism, pubertate precoce sau pubertate întârziată“, avertizează dr.  Bogdan Pascu, conform aceleiași surse. Și medicul specialist în nutriţie, diabet și boli metabolice Laura Matei susţine faptul că excesul ponderal influenţează în mod negativ starea de sănătate. „La baza unui stil de viaţă sănătos stau o alimentaţie echilibrată, menţinerea unui program regulat de mișcare și odihnă, păstrarea greutăţii corporale în limitele optime pentru vârstă și limitarea aportului de substanţe nocive“, spune medicul.

10% dintre fetele obeze fac depresie

Mișcarea este „un cuvânt cheie“ în prevenirea, în tratamentul obezităţii și în formarea unui stil de viaţă sănătos, explică Roxana Căldăraru, medic primar în recuperare medicală. „Studiile arată că 10% dintre fetele care suferă de obezitate fac, la un moment dat, un episod depresiv, iar băieţii riscă consum de substanţe interzise și de alcool. Asta înseamnă că cel puţin o dată, pe parcursul vieţii lor, copiii care se confruntă cu obezitate se vor întâlni cu un diagnostic psihiatric. De aceea încercăm să facem un screening al tulburărilor psihiatrice și emoţionale preexistente obezităţii, pentru că sunt situaţii când problemele emoţionale preced supraponderea și obezitatea“, susţine dr. Carmen Truţescu, medic primar în psihiatrie pediatrică.