Pe 10 aprilie 1943, se stingea din viață profesorul Ion Popescu-Pasărea. Fiu al satului Pasărea și personalitate marcantă a localității Brănești, este considerat a fi cel mai important compozitor și pedagog român de muzică psaltică. Este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Pasărea, în apropierea locurilor natale. Pe data de 11 aprilie, începând cu ora 12.00, personalitatea marelui compozitor și profesor a fost evocată în cadrul simpozionului ajuns la cea de-a doua ediție – „Portrete de dascăli ilfoveni”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print. nr. 449

Așadar, la Casa Corpului Didactic Ilfov, dascălii de astăzi au prezentat cu mare emoție por-trete de dascăli din trecut, care s-au născut în Ilfov sau care au activat o bună perioadă în învățământul ilfovean, care au marcat destine, istoria unor comunități sau viața culturală locală și națională. Au fost omagiați, așa cum arătam mai sus, profesorul și compozitorul ”Ion Popescu-Pasărea: personalitate marcantă a localității Brănești” – prezentare susținută de prof. metodist Marius-Ovidiu Sebe (Casa Corpului Didactic Ilfov); ”Ion Coman, stâlp
al educației afumățene” – prezentare susținută de Mihaela Coman (Primăria Afumați); ”Stelian Bâscă, sculptor în piatră și șlefuitor de tinere suflete dobroeștene” – prezentare susținută de Teodora Florea, directorul Școlii nr. 1, Dobroești; ”Stan Popescu-Colibași, folclorist, patriot, dascăl-model la Școala din Afumați” – prezentare susținută de prof. Mădălina Sebe (Școala nr. 1 Afumați); ”Amelia Dorcioman, un dascăl cu care ne mândrim” – prezentare susținută de prof. Alina Iuliana Căprărescu, director adj. la Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”, Măgurele; ”Voicu Stan Nicolae, o viață dedicată pe altarul învățământului
românesc” – prezentare aparținând învățătoarei Filofteia State (Școala nr. 1, Dascălu); ”O familie de dascăli dedicată, Gheorghe și Elena Petcu din Otopeni” – prezentare susținută de director adj. Carmina Marmandiu și prof. Elena Niculae de la Liceul Teoretic ”Ioan Petruș”, Otopeni; ”Prof. Ion Ioniță din Buriaș-Periș, un dascăl cu un suflet de aur” – prezentare susținută de prof. Gheorghe Enache (Liceul Teoretic nr. 1, Periș); ”Învățătorul Gheorghe Petre, desăvârșit în slujirea meseriei de dascăl” – prezentare susținută tot de către prof. Gheorghe Enache; ”Personalități didactice la Școala Agricolă de la Pantelimon” – prezentare susținută de prof. dr. Florin Petrescu, directorul Casei Corpului Didactic Ilfov.

Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, la sim pozion fiind prezenți inspectorul școlar general adjunct, Cristina Petre-Ghiță și inspectorul școlar Victor Udrescu.