Primăria oraşului Popeşti-Leordeni
Între provocări, soluţii şi realizări…
…şi nemulţumiri. Pentru că, m-am convins, orice ar face gospodarii localităţilor, întotdeauna se găsesc nemulţumiţi care afirmă că edilii nu fac nimic, sau sunt nepăsători faţă de problemele cetăţenilor. Această luptă surdă am întâlnit-o pretutindeni, în toate aşezările ilfovene. Ultimul articol despre proiectele primăriei Popeşti-Leordeni a stârnit un val de comentarii negative din partea celor care nu prea ştiu cu ce se „mănâncă” activitatea de administraţie locală. Din partea celor pe care-i macină nerăbdarea şi care cred că lucrurile se fac bătând din palme.
Mai exact, din partea celor care nu cunosc că între „a vrea”, „a face” şi „a putea” se cască prăpăstii legislative şi bugetare, uneori greu de trecut. Probleme care, de cele mai multe ori amână sau chiar anulează unele iniţiative administrative. Pentru că în viaţă mai există şi eşecuri şi nerealizări, nu întotdeauna imputabile iniţiatorului unui proiect. Acestor critici, care se pricep la toate, le‑aş propune o experienţă. Timp de o lună să practice „meseria” de primar. Apoi, mai vorbim despre ceea ce înseamnă să te confrunţi şi să înfrunţi un noian de greutăţi, apărute de te miri unde. Pentru că, nu-i aşa, este mai uşor să-ţi dai cu părerea şi să critici, decât să faci ceva. Iar pentru a închide această polemică, vă promitem că vom publica, în curând, o serie de fotografii din arhiva noastră, realizate în perioada 2012-2015, pentru a face o comparaţie între imaginea Popeştiului de acum trei ani şi cea din prezent. Atunci veţi putea aprecia dacă administraţia locală a făcut ceva pentru această urbe, sau nu. Pentru că fotografiile nu mint!
Vizibil mai bine, decât în primăvară
Am revenit în Popeşti-Leordeni la 3 luni de la publicarea articolului controversat. Am intrat în oraş prin „Popeştiul Nou”, special pentru a mă convinge că măcar o parte din proiectele despre care mi s-a vorbit, în primăvară, au prins viaţă. Prima senzaţie pe care am avut-o a fost aceea că zona respectivă începe, încet-încet, să iasă la lumină. Poate prea încet pentru gustul unora, dar o schimbare, faţă de luna aprilie, se vede. „Haloimăsul şantieristic”, parcă, s-a mai domolit. Au apărut străzi care încep să arate, cât de cât decent, cu trotuare şi ceva pomişori pe marginea acestora, semn că autorităţile locale fac tot posibilul să se ţină de promisiuni. Chiar dacă, „prietenii” mei vor nega cu vehemenţă această afirmaţie, eu sunt convins că am dreptate.
Va dispărea „Veneţia” din Popeştiul Nou
Povesteam, acum trei luni, despre acţiunile întreprinse de primărie pentru rezolvarea inundaţiilor provocate de precipitaţiile abundente. Descriam atunci un proiect tehnic complicat, menit să creeze un sistem de canalizare separat de cel care colectează apele menajere. Pentru că tocmai această „devălmăşie” a reţelei de canalizare crea probleme, mai ales pe strada Fermei. Ei bine, başa de pe strada Biruinţei este finalizată. Ea va prelua o parte din exesul de precipitaţii de pe Solstiţiului, Sf. Agnes şi o porţiune din strada Fermei și alte străzi din zonă. Acum se montează stâlpii pentru reţeaua de energie electrică care va alimenta staţia de pompare a apelor pluviale. Cealaltă başe, de la Fabrica de Ace este şi ea în curs de finalizare, împreună cu staţia de pompare, şi se lucrează şi la reţeaua de conducte care va deversa apele în colectorul de la DOSAN. După terminarea „Geigerelor” (canalelor), pe străzile Fermei şi Popeşti Vest se va turna şi stratul de uzură, prilej cu care se vor reface pantele, astfel încât colectarea apelor să fie cât mai eficientă. Astfel se va rezolva problema inundaţiilor din zonă, care au dat multe bătăi de cap locuitorilor şi autorităţilor. Cea de‑a treia staţie de pompare, situată în zona străzii Maica Tereza, va pompa apele pluviale către colectorul de pe Strada Şcolii.
O ameliorare substanţială
„Ne aşteptăm ca, la toamnă, mai exact, la sfârşitul lui septembrie, atunci când va începe şi sezonul ploios, să fim perfect pregătiţi pentru a preîntâmpina problemele pe care le-am avut până acum. Dar atunci când cantităţile de precipitaţii sunt foarte mari, într-un timp foarte scurt, nu prea mai avem ce face, chiar şi cu aceste investiţii. Pentru că toată apa se duce în canalul colector de la ApaNova. Iar dacă acesta, la rândul lui, este suprasolicitat, nu va putea prelua şi apele din Popeşti. Tocmai de aceea am construit aceste başe, care vor prelua, temporar, surplusul de precipitaţii. Oricum, veţi vedea, ameliorarea va fi una substanţială, pentru acest cartier! Totuşi, ne confruntăm cu nerăbdarea unora, care locuiesc aici de-abia de un an, şi vor ca totul să fie perfect. Dar să ştiţi că există cetăţeni care locuiesc aici de zeci de ani, în vechiul Popeşti, şi încă nu au asfaltul la poartă. De zeci de ani, nu sunt atât de virulenţi şi vocali ca noii veniţi, dintre care unii nici nu au buletin de Popeşti! Acestora le recomand să aibă un pic de răbdare, pentru că noi ne dăm toată silinţa să le rezolvăm problemele. Dar întâmpinăm şi noi, uneori, anumite constrângeri, care nu ne permit să realizăm tot ceea ce ne-am propus”, ne-a spus administratorul public, Florin Preda.
Asfalt, pentru tot cartierul!
Viceprimarul Iosif Năstase ne vorbeşte şi despre asfaltarea celor 37 de străzi cuprinse în proiect. O bună parte dintre acestea au fost finalizate. „Mai avem de lucru la Eclipsei, unde am aşteptat retragerile cetăţenilor. Astăzi (21 iulie) terminăm şi Occidentului. Am început lucrările şi pe Pavlicheni, unde se lucrează în tandem. În faţă, se introduc conductele, iar în urma acestora se lucrează la pregătirea pentru asfaltare”, ne lămureşte Iosif Năstase. Atât, pentru astăzi. Vom reveni, în curând, să vedem cum decurg „ostilităţile”. Eu, unul, sunt convins că, aşa cum spunea Florin Preda, Primăria Popeşti-Leordeni este aplecată asupra problemelor oraşului şi face eforturi susţinute să se implice în modernizarea acestei localităţi.