Doar un răuvoitor nu ar putea recunoaște transformarea de care are parte comuna 1 Decembrie și Jurnalul de Ilfov le-a adus mereu pe prima pagină pentru că nu trebuie ocolit nici exemplul unei administrații locale eficiente și nici renașterea unei localități. Și, mai important decât orice, încrederea acordată în 2012 primarului Petre Gheorghe nu a fost trădată. Nu au fost plantări de panseluțe doar pentru a obține voturi, ci curățenie generală.

De la 5 milioane euro la zero datorii

Stăm de vorbă cu primarul Petre Gheorghe la puțin timp de la votarea în ședința Consiliului local a bugetului pentru anul 2016. Masa e plină de hârtii, pe perete tronează o impresionantă hartă a lumii și țipetele de bucurie ale copiilor care se bucură de soare în părculețul de la primărie aduc, culmea, o anume stare de bine, de pace. “Da, și mie îmi place să-i aud pe copii și faptul că pe un geam văd părculețul și pe celălalt grădinița mă ajută foarte mult să caut și să păstrez echilibrul între ceea ce vreau să fac și ceea ce trebuie să fac”, punctează Petre Gheorghe, adăugând: „Nu pot să nu mă gândesc, în același timp, și la părinții și bunicii acestor copii și să mă bucur că, împreună, am reușit să ajungem o comună fără datorii. Am plecat de la 5 milioane de euro și astăzi suntem pe zero. Și tot am făcut ceva în comună, chiar și cu datoria imensă în spate. Astăzi, cu noul buget aprobat cu unanimitate de voturi în Consiliu, mă uit alt­fel către…ziua de mâine”.

 

Siguranța cetățeanului, locul 2 în preocupări

Petre Gheorghe po­ves­tește că în urma consultării publice, din răspunsurile  și sugestiilelocuitorilor comunei a reieșit faptul că,  pe locul doi, după canalizare, se regăsește nevoia de siguranță pe care o resimt locuitorii comunei. „Motiv pentru care am prevăzut în noul buget suma de 100.000 lei pentru achiziția unui sistem de monitorizare și instalarea, într-o primă fază, a 30 de camere de luat vederi. Proiectul, în total, costă 250.000 lei, pentru 120 de camere instalate pe toată raza comunei. Aceste 30 de camere reprezintă prima etapă din datoria pe care o are orice primărie față de cei care plătesc taxe și impozite. Și nu e o lozincă, deși…sună așa. Camerele nu sunt neapărat pentru furt, cât pentru fapte antisociale. De exemplu, săptămâna trecută au fost tăiate camerele a 15 mașini.  Acum se lucrează, se instalează, se sudează fibra optică pentru fiecare cameră. Există și un soft de recunoaștere a numerelor de înmatriculare ale mașinilor care au săvârșit infracțiuni, o să vedem dacă putem transmite in­formații, în timp, direct la Poliția națională. Monitoarele vor fi la Poliția locală, pe care o vom avea de anul acesta și, după cum ați văzut, intrarea este pe cealaltă latură a Primăriei. Procedura privind înființarea Poliției locale am început-o anul trecut,  mai avem câteva avize de obținut, cred că în trimestrul III vă putem invita la inaugurare. Vom avea 8 agenți, conform prevederilor legii în privința numărului de locuitori, iar ei vor face monitorizare, și nu patrulare. Vor avea doar o mașină, dar să știți că noi la primărie nu avem mașină.

 

Extinderea școlilor și un after-school

Alt punct din inves­tițiile prevăzute în bugetul localității 1 Decembrie o reprezintă școlile. “Pentru învățământul primar, adică școala cu clasele I‑IV de pe strada 8 Martie, am pus deoparte 400.000 lei, necesari pentru extinderea cu 6 săli de clasă, în așa fel încât co­piii să învețe într-un singur schimb. Anul școlar 2016-2017 trebuie să ne prindă cu ele gata, căci nu mai este loc. Avem trei clase de grupa zero, trei de clasa I. Pentru învățământul gimnazial, trebuie să refacem studiul de fezabilitate și extindere cu 8 săli de clasă și sala de sport. Am bugetat doar pentru școala mică, restul, inclusiv finanțarea unui after-school, o vom face prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ori prin Programul Operațional Re­gional (POR).”

 

Comuna cu cele mai multe blocuri din Ilfov

250.000 lei din bugetul abia votat sunt re­zervați pentru reabilitarea și extinderea iluminatului public în acest an, în comuna 1 Decembrie și sistemul nou cu leduri va exista în toată localitatea. Extinderea privește străzile noi, Morii, Careda și Păcii, iar reabilitarea prevede schimbarea lămpilor și a cablajului în ceea ce era odată vatra comunei. “În privința reabilitării blocurilor am estimat un buget de 36 miliarde și pachetul de 43 de blocuri câte mai sunt de făcut îl vom scoate curând la licitație. De ce vă mirați că mai sunt 43 ? Avem în total 76 de blocuri, împărțite în 3 cartiere, fiecare cu câte un cvartal de blocuri. Suntem localitatea cu cele mai multe blocuri din Ilfov.”, spune Petre Gheorghe.

 

Canalizare? Niciun km din ʼ89 încoace

Capitolul denumit Pro­tecția mediului, al bugetului comunei 1 Decembrie, prevede reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare, dar și reabilitarea și punerea în funcțiune a vestitei, deja, stații de epurare a comunei. Ce spune primarul: “Pe primul loc la consultarea publică a fost canalizarea și aceasta a fost o surpriză plăcută pentru mine. În prima fază nimeni nu-și dorește canalizare, în timpul lucrărilor niciun cetățean nu vrea să te mai vadă ca primar, ar vrea să pleci, te urăște chiar dacă nu a mai realizat nimeni niciun metru de canalizare din 1989 încoace. Pentru extinderea canalizării avem planuri pentru 16 km în zona centrală și reabilitarea canalizării existente. Pentru restul localității se face proiectarea și lucrarea se va face prin Programul Operațional Sectorial Mediu, Axa prioritară 2, Sector managementul deşeurilor / reabilitarea terenurilor poluate istoric. Ni s-a alăturat și Consiliul Județean Ilfov, unde s-au semnat documente pentru 10 miliarde lei vechi.”

 

Refacere străzi și construirea a două parcuri

 

Refacerea capacității portante a străzilor construite acum 10 ani intră la capitolul transporturi în buget, iar pentru aceste lucrări sunt prevăzute 62 miliarde lei vechi. “Ne vom ocupa de 15 km de străzi, este doar reabilitare, nu sunt lucrări noi, se vor repara și consolida, având în vedere că sunt străzi construite acum 10 ani. Și ca să închei cu investițiile bugetului 2016, adaug și faptul că două parcuri noi vor apărea în Zona III și pe Grigore Moisil”. Vremea bună abia începe, iar vremurile bune ale autorităților locale se așază și ele pe un alt drum: al priceperii în a construi și nu doar a plăti «oalele sparte».