Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că „va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă”.

În acest sens, şeful statului a spus că textul decretului va fi elaborat în această săptămână, iar săptămâna viitoare va decreta starea de urgenţă pentru încă o lună.

Klaus Iohannis a avut, luni, la Cotroceni, o şedinţă de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi membri ai Guvernului.

„Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni, vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile”, a afirmat şeful statului.

El a adăugat că „această perioadă este absolut necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control”.

”Nu suntem încă la vârful epidemiei; nu e cazul să ne relaxăm”

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat, luni, că România nu se află încă în vârful epidemiei de COVID-19 şi că nu trebuie să existe o relaxare, deşi numărul de îmbolnăviri este mai mic ca în alte ţări, scrie Agerpres.ro.

„O primă concluzie ar fi că, în comparaţie cu alte ţări, creşterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost aşa mare cum am observat de exemplu în ţări unde avem mulţi români, mă gândesc la Italia, la Spania. Acest lucru, evident, vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme, însă trebuie să vă avertizez foarte clar: nu este momentul să ne relaxăm. În niciun caz, nu este momentul să nu mai respectăm indicaţiile autorităţilor. Toţi experţii, toţi medicii ne spun că evoluţia epidemiei în continuare depinde de felul în care respectăm indicaţiile autorităţilor. Dacă respectăm indicaţiile, evităm contactul şi aşa mai departe, este posibil să nu avem o creştere foarte mare. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut, din păcate, în ţările pe care le-am menţionat. Este clar: nu suntem încă la vârful epidemiei. În niciun caz, nu este momentul să ne relaxăm. Să fim atenţi, să nu fim panicaţi şi să respectăm indicaţiile autorităţilor”, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a reluat apelul pentru respectarea măsurilor dispuse de autorităţi. „Respectaţi izolarea. Nu vă întâlniţi, nu ieşiţi din casă decât atunci când aveţi o problemă de rezolvat, când mergeţi la serviciu, când mergeţi să cumpăraţi alimente. Evitaţi orice contact fizic cu oricine. Este foarte important. Boala se răspândeşte de la om la om. Nu daţi mâna, nu vă îmbrăţişaţi, staţi la distanţă faţă de alte persoane”, a transmis Iohannis.

Şeful statului a avut o şedinţă de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

”Vom avea o situaţie complicată a bugetului; Guvernul va trebui să facă o analiză cuprinzătoare”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Guvernul va trebui să facă „o analiză cuprinzătoare” şi să reevalueze veniturile şi cheltuielile, în contextul în care va exista o „situaţie complicată” a bugetului.

„Lucrurile stau foarte serios şi nu pot să nu spun câteva lucruri. Prin această epidemie avem o criză care nu este, din păcate, doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creştere probabil semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulţi, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică, este nevoie de bani destul de mulţi pe partea de asistenţă socială, şomajul tehnic, şomajul, toate trebuie plătite. În acest fel, vom avea o situaţie complicată a bugetului, însă este clar că această complicaţie nu se rezolvă de la sine şi va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare şi să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueze şi veniturile care sunt în scădere, dar şi cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creştere şi în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Pe de altă parte, Iohannis a felicitat firmele private care s-au implicat pentru aducerea măştilor şi materialelor de protecţie care au ajuns în România.

Şeful statului a avut o şedinţă de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Vor veni aproximativ 500.000 de combinezoane pentru medici şi personalul medical

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că în zilele următoare vor fi aduse în ţară aproximativ 500.000 de combinezoane pentru personalul medical.

Iohannis a vorbit, la Palatul Cotroceni, despre achiziţiile în domeniul medical făcute în contextul epidemiei COVID-19.

„Primim încă în această săptămână 2 milioane şi jumătate de măşti pentru medici, aproximativ 5 milioane de măşti de protecţie pentru forţele de ordine, jandarmi, poliţişti, aproximativ 8 milioane de măşti care vor ajunge la populaţie. Vor veni în zilele următoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protecţie pentru medici şi personalul medical”, a spus şeful statului.

El a amintit că la început a fost ”un pic complicat” de procurat materiale de protecţie.

„La început se ştie că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecţie – măşti, combinezoane, ventilatoare. Iată că avem deja primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern”, a punctat şeful statului.