Studenții la Medicină și Politehnică vin în ajutorul specialiștilor în lupta cu noul coronavirus. 52 de voluntari din cadrul Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, alături de 10 studenţi ai Universităţii Politehnica, produc zilnic aproximativ 1.000 de viziere de protecţie împotriva COVID-19 cu ajutorul imprimantelor 3D.

 

„De aproximativ o săptămână, şase laboratoare ale Facultăţii de Medicină din cadrul UMF ‘Carol Davila’ Bucureşti au fost transformate într-o mică uzină în care peste 60 de studenţi medicinişti şi politehnişti, prin rotaţie şi distribuiţi pe grupuri mici, sunt angrenaţi în producerea a aproximativ 1.000 de viziere în fiecare zi. Aceştia au la dispoziţie 55 de imprimante 3D care funcţionează folosind tehnologia FDM (Fused Deposition Modelling). Proiectul se va derula pe toată perioada crizei generate de COVID-19 şi va fi coordonat şi monitorizat de către rectorul UMF, prof. dr. Viorel Jinga, precum şi de decanul Facultăţii de Medicină a UMFCD, prof. dr. Cătălin Cârstoiu”, spun reprezentanții Societății Studenților în Medicină din București (SSMB). Numai în ultima săptămână au fost produse în total 5.000 de astfel de viziere, care au fost donate către 15 spitale din București.

„Până în acest moment, la nivelul rețelei Viziere.ro și împreună cu partenerii din proiect, am reușit să distribuim 34.256 vizere către medici și asistente din prima linie, am ajuns la 238 spitale și instituții, am implicat 957 voluntari, am produs 46.861 viziere, am creat 22 centre regionale si 1 centru internațional. Deși activitatea inițială a proiectului se împarte din acest moment în două direcții, din cauza numărului foarte mare de cereri și a capacității financiare limitate, vrem să le mulțumim și să felicităm pe această cale toți inițiatorii acestei acțiuni și să ne prezentăm gratitudinea pentru numărul surprinzător de donatori și pentru devotamentul voluntarilor. Cu toate că SSMB nu va mai lua parte la noul proiect, rămânem în continuare un partener de suport pentru comunitatea medicală și încurajăm societatea civilă să fie activă în situațiile de urgență de fiecare dată când are posibilitatea deoarece realul sprijin vine întotdeauna din partea celor din jurul nostru. Vă mulțumim că sunteți alături de noi”, mai spun membrii SSMB.