O metodă utilizată extrem de des în aceste zile cu frig şi vânt tăios este încălzirea cu aparate electrice. Ce-i drept, acestea aduc un plus de căldură în casă, dar sunt şi foarte periculoase pentru sănătate.
Pe lângă riscul izbucnirii incendiilor, dacă nu sunt bine întreţinute, aparatele electrice pot cauza şi anumite boli grave. Iată la ce riscuri te expui dacă alegi o astfel de sursă de încălzire şi nu te preocupă îngrijirea lor!
Desigur, decât să tremuri zgribulit de frig, în lipsa unei centrale termice, orice sursă de încălzire a locuinţei ar fi bună. Doar să ştii să o întreţii şi să o foloseşti la capacitatea ei optimă. Folosirea aerotermelor, caloriferelor electrice şi chiar a aparatelor de aer condiţionat este asociată cu o adevărată explozie a cazurilor de infecţii, în special în sfera otorinolaringologică (ORL).
Otita şi rinita sunt doar două dintre afecţiunile care aduc cu sine suferinţe grele şi pe care le poţi contacta utilizând astfel de aparate destinate încălzirii locuinţei. Şi asta pentru că în ele se poate strânge o gamă vastă de agenţi patogeni, printre care şi numeroase bacterii, virusuri şi ciuperci care au o mare capacitate de contaminare când te afli în apropierea lor.
Pneumonia şi astmul, printre afecţiunile cele mai de temut
Reţine! Componentele aparatelor de încălzire îţi pot genera viroze respiratorii, bronşite şi chiar pneumonii. Germenii din filtrele aparatului de aer condiţionat îţi pot declanşa conjunctivite virale.
Dacă-i inhalezi, poţi face rinită alergică sau chiar astm bronşic. În orificiile sistemelor electrice se pot cuibări şi sporii unor ciuperci periculoase cum ar fi Candida, care, în lipsa unui tratament corect şi administrat încă de la debut, se înmulţeşte necontrolat şi provoacă infecţii grave, distrugând întreaga floră a tractului digestiv şi nu numai.
Redu căldura înainte să ieşi din casă! Şocul termic este o ameninţare
În plus, de multe ori aerul eliberat de aceste aparate este mai uscat decât cel natural şi îţi poate îngreuna respiraţia. Mai mult, acesta face să-ţi lăcrimeze ochii, îţi cauzează tusea şi strănutul. La toate aceste simptome chinuitoare se adaugă şi şocul provocat de schimbările bruşte de temperatură, răcelile şi multe alte boli cauzate de diferenţele termice prea mari din casă faţă de cele de afară. Trecerea bruscă de la căldură la ger poate perturba mecanismele naturale de reglare a temperaturii, astfel că organismul poate genera prea multă sau prea puţină căldură. În cazuri severe, se declanşează o temperatură a corpului de peste 40 de grade sau cu mult sub 35 de grade. Ambele situaţii ţi-ar putea fi fatale, mai ales dacă ai deja probleme cu inima, pentru că îţi afectează serios debitul cardiac. Când ieşi în frigul aprig din casa extrem de călduroasă, vasele de sânge ţi se comprimă, iar inima îşi reduce fluxul. Iar când intri în căldura sufocantă după ce ai stat în vântul puternic şi frigul năpraznic, vasele ţi se dilată şi îţi creşte debitul cardiac. De aceea, întotdeauna este bine ca, înainte cu treizeci de minute de a ieşi din casă, să reduci încălzirea electrică măcar la jumătate.
Îţi protejezi sănătatea dacă:
- nu foloseşti improvizaţii sau aparate foarte vechi,
- cureţi aparatele de praf şi mizerie, cât mai des,
- utilizezi aparatul în scopul şi conform instrucţiunilor producătorului, pe care le găseşti în manualul de utilizare a produsului,
- nu te încălzeşti cu un aparat despre care ştii că ar fi avut cândva probleme legate de buna funcţionare,
- nu există semne de deteriorare internă sau supraîncălzire,
- conductoarele de alimentare, inclusiv nulul de protecţie, sunt montate corect,
- şuruburile de conexiune a conductelor sunt strânse bine,
- circuitul de alimentare este protejat printr-un dispozitiv corect dimensionat,
- foloseşti un prelungitor care rezistă la un curent de amperaj mare, pentru o perioadă lungă de timp,
- te asiguri că circuitele din casă pot suporta o astfel de sarcină electrică.
Nu te descurci? Cere ajutorul experţilor!
Atenţie! În cazul în care nu ştii cum să îngrijeşti aparatul de încălzire, este indicat să soliciţi ajutorul unei firme de instalaţii electrice avizată de ANRE.