Printr-o slujbă specială, frumoasă, soborul preoțesc condus de preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord și de preotul Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, a sfințit și a adus binecuvântare divină la Centrul de Plasament “Piticot”, din Periș. Deoarece, din dragostea nemărginită pentru copii și din dorința de a-i aduce mai aproape de Dumnezeu și de a le oferi o protecție mai bună, Teodora Niculae și Ioan Ceaușu, administratorii centrului, au amenajat în holul instituției și un mic paraclis, preoții au sfințit și locul de rugăciune destinat micuților. Paraclisul a primit hramul Cuvioasei Teodora de la Sihla și a Sfântului Ioan Botezătorul. La final, copiii, îngrijitorii și toți participanții la slujbă au primit, din partea Protopopiatului Ilfov Nord, câte o iconiță a Maicii Domnului cu Pruncul în brațe, menită să-i ocrotească necontenit.
Preoții Protopopiatului Ilfov Sud, părinți spirituali pentru copii
“Am fost suprins în mod plăcut de invitația administratorilor de a binecuvânta acest centru, mai cu seamă că a ființat pentru prima oară la Domnești, și, în urma renovărilor care se fac acolo, s-a mutat aici. Este mult mai elegant, mai frumos, față de ce era dincolo. Probabil că și acolo se va face la fel. Vă mulțumim în numele copiilor de care aveți grijă, pentru faptul că v-ați străduit, atât la Domnești cât și aici, pentru ca centrul să arate cât mai frumos, prin grija domnului Ioan, a doamnei Teodora, a domnului director de la DGASPC și sponsorilor care v-au ajutat. Noi promitem în continuare să vă luăm sub oblăduirea noastră, la Ilfov Sud, fiindcă în Protoieria noastră avem foarte puține centre de copii și cămine de bătrâni, majoritatea sunt în partea de Nord. Ne dorim în continuare să colaborăm, să sprijinim acești copii, să le dăm un elan. Mulțumim și doamnelor care au grijă de acești copii”, a spus preotul Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, în cuvântarea sa de la finalul sfințirii. Deși nu sunt mereu aproape de ei, preoții Protopopiatului Ilfov Sud și-au luat în serios rolul de părinți spirituali pentru copiii de la Centrul de Plasament „Piticot”. Cu prilejul binecuvântării centrului, aceștia au donat un aspirator, un convertor electric, mochetă pentru camera de joacă și produse de curățenie și igienă.
Un paraclis făcut cu trudă și jertfă
”Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu cu ei.” Acestea sunt cuvintele Mântuitorului care, în această zi de sărbătoare, consfințesc și se regăsesc în faptele bune ale celor din jurul notru, într-o vreme în care se produc distrugeri, cineva a reușit să construiască ceva. Acest paraclis din cadrul Centrului de Plasament “Piticot” s-a făcut cu multă trudă și jertfă, pentru că resursele aparțin exclusiv ctitorilor Teodora Niculae și Ioan Ceaușu, inițiativa le aparține, cu sprijinul nostru, al conducerii, și al Consiliului Județean Ilfov. Acum, partea finală pe care astăzi s-a făcut recepția, atât cea fizică cât și spirituală, soborul de preoți a demonstrat faptul că implicarea și lucrul făcut de dumnealor a fost unul binecuvântat de Dumnezeu, atât prin felul în care se prezintă și arată acest paraclis, cât și pentru scopul nobil pentru care a fost construit. Sperăm ca acest paraclis să contribuie la împlinirea spirituală atât a celor care sunt angajați aici, la Centrul “Piticot”, cât și a copiilor care sunt în îngrijirea noastră, dar și a celor care vor păși pragul acestui centru și vor găsi o picătură de spiritualitate într-o lume plină de necazuri și de suferință. Felicitări, încă o dată, și mulțumim celor invitați!”, a spus Bogdan Pîntea, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, cu bucurie, după momentul sfințirii paraclisului și a întregului centru de plasament de la Periș.
Bucuroși de casa nouă
Transferați la Periș în urma lucrărilor de reabilitare și modernizare a clădirii din comuna Domnești în care erau adăpostiți inițial, copiii cu dizabilități severe, au ajuns să locuiască în condiții foarte bune, într-un centru frumos și elegant. Lipsiți de zâmbetul duios al mamei, cei 14 micuți cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani care sunt instituționalizați la Centrul de Plasament “Piticot” din Periș, se bucură totuși, de o casă, ca acasă. Cu dormitoare zugrăvite frumos, spațioase, luminoase, curate, bine îngrijite, dotate cu mobilier și amenajări interioare necesare studiului. Coborând în lumea neasemuită a acestor suflete, descoperi o atmosferă ingenuă. Varietatea de jucării din camere creează un minunat univers al fragedei copilării. Iar cărțile și materialele educaționale stau la loc de cinste pe mese sau pe rafturi și fac deliciul învățăceilor. Toți sunt înscriși la școală sau la grădiniță, în funcție de vârstă. Și fiecare are preocupări educative speciale. Când nu sunt la școală, nu au program de somn, nu mănâncă în sala de mese special amenajată pentru ei și nici nu-și etalează abilitățile de mari bucătari, împreună cu mămicile de schimb de la centru, care le pregătesc deliciile culinare cu iscusință, au program recreativ. Învață să danseze, să picteze, să deseneze, se bucură de jocurile frumoase ale copilăriei sau confecționează lucruri simple, dar drăguțe. De la cuburi din cartoane, până la păpuși tradiționale și diverse decorațiuni.
Centrul Piticot a fost înființat în anul 2000
“Centrul Piticot s-a înființat odată cu venirea mea aici, mai exact, în anul 2000. De atunci, lucrez cu același colectiv de oameni minunați, implicați sufletește în îngrijirea copiilor. El a luat ființă în cadrul Spitalului Comunal Domnești, dar, în urmă cu trei ani, clădirea a intrat în reabilitare. Ulterior, timp de doi ani, centrul a funcționat în spațiul Școlii Ajutătoare Periș, iar din luna februarie ne-am mutat aici, unde sperăm să și rămânem, pentru că ne place foarte mult. Este și mai mare și mai frumos și, mai ales, este construit într-o zonă cu mult spațiu verde care ne ajută să respirăm aer curat, ca de munte. Centrul de aici, de la Periș, funcționează în clădirea fostului Spital Comunal Periș care a fost reabilitată și modernizată de Consiliul Județean Ilfov. Noi, administratorii centrului și DGASPC Ilfov, am adus doar unele îmbunătățiri. Centrul are capacitatea de 18 locuri dar, deocamdată, avem 14 copii instituționalizați în regim permanent. Sunt copii care fie nu au părinți, fie provin din familii nevoiașe, care au dizabilități severe. Copiii de vârstă școlară frecventează cursurile Școlii Speciale Nr. 8 din București și Școala Specială din Periș. La centru au și un program de educație și formare, unde sunt coordonați și îndrumați de educatori (care sunt angajații unității) și psihologi ai DGASPC Ilfov. De sănătatea lor se ocupă asistentele și un medic generalist. Iubim acești copii ca pe copiii noștri de acasă și facem tot ce putem să le fie bine, să le ușurăm suferința, creându-le un mediu familial. Cu diverse ocazii, le facem cadouri și le organizăm zile festive. Le mulțumim preoților care ne-au făcut această slujbă frumoasă de sfințire și tuturor celor ce au fost și sunt alături de noi în toate momentele grele! Deși, suntem aici de mai multe luni, abia acum am reușit să facem sfințirea centrului”, ne-a explicat Teodora Niculae, șeful Centrului de Plasament “Piticot”, din Periș, mama, așa cum îi spun copiii drept răsplată pentru faptul că i-a luat sub aripa sa ocrotitoare, deși, la rândul său, are o familie numeroasă.
“Un lăcaș de cult într‑o instituție de stat, este o inițiativă lăudabilă pe care o voi susține întotdeauna, cu tot ceea ce voi putea. Îi ajută pe acești copii care și așa sunt prea mici pentru povara grea pe care o duc pe umerii lor, suferința fizică pricinuită de boli și cea sufletească datorată lipsei familiilor, să redescopere o sursă interioară de liniște, de bucurie și de bine. Mulțumesc Consiliului Județean Ilfov și DGASPC Ilfov pentru că s-au îngrijit să facă un centru atât de frumos, încărcat de curățenie spirituală a copiilor, care reflectă iubirea, aici, în comuna noastră”, ne-a spus Anghel Albu, primarul comunei Periș.