Mereu la datorie
Deseori, mergând pe stradă, am întâlnit patrule de jandarmi. Şi, de tot atâtea ori, la vederea acestora, m-a încercat un sentiment de siguranţă. Simţeam că, dacă aş fi fost în pericol, aceşti oameni ar fi intervenit, sunt sigur, fără preget. Este, fără îndoială, una din trăsăturile care îi caracterizează pe cei care şi-au dedicat viaţa acestei meserii pline de sacrificii şi privaţiuni.
Prin natura activităţii, am avut prilejul, dar şi privilegiul, să cunosc astfel de oameni, în rândurile jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Ilfov. De la comandanţi la subofiţeri, toţi mi-au inspirat acelaşi lucru: respect. Zilele trecute, am avut, din nou, ocazia să întâlnesc câţiva dintre jandarmii de ispravă, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Ilfov. Cel care ne-a mijlocit întâlnirea a fost maiorul Lică Androne, purtătorul de cuvânt al IJJ Ilfov.
Cu ochii pe „țepuitorii” de conducte
Județul Ilfov este străbătut, de importante magistrale petroliere, care transportă „aurul negru” de la terminalele din Constanța către rafinăriile din Ploiești și Pitești. Misiunea de a proteja aceste conducte de atacul infractorilor revine jandarmilor ilfoveni. Organizați în schimburi de 12 ore, ei patrulează de-a lungul a două tronsoane de conducte petroliere, aparținând SC CONPET SA, unul cu o lungime de 34,5 kilometri, iar cel de-al doilea, de 11,3 kilometri.
Pe căpitanul Ion Chivu și pe colegii săi, plutonierul adjutant Ionel Drăgușin și plutonierul major Adrian Constantinescu, din Detașamentul nr. 6 Pază și Supraveghere al IJJ Ilfov, i-am întâlnit în timpul misiunii desfășurată pe raza comunei Corbenca. „Avem o misiune complexă. Pe lângă paza, supravegherea și intervenția la conductele de transport a produselor petroliere, asigurăm și măsuri de ordine publică pe traseul și în localitățile pe care le tranzitează aceste conducte. Pentru aceasta se efectuează patrulări auto și verificări prin patrulări pedestre a diferitelor zone unde avem indicii că s-ar putea să acționeze infractorii. Colaborăm și cu angajații CONPET, așa-zișii „liniori” care au obligația să verifice, zilnic, starea conductelor”, ne explică ofițerul Ion Chivu.
Hoții le-au luat frica jandarmilor
Căpitanul Chivu este un ofițer cu mare experiență. În 13 ani de când îndeplinește aceste misiuni, a văzut multe și a prins un număr mare de infractori. A depistat instalații artizanale clandestine și le-a trimis „proprietarii” în fața instanțelor de judecată. „Instalațiile acestea sunt atât de bine camuflate că și cei cu experiență le depistează cu greutate. Sunt alcătuite din ștuțuri, robineți și furtunuri și, dacă nu ești foarte atent, poți trece pe lângă ele fără să bagi de seamă. Majoritatea se găsesc lângă drumurile de acces, în zona în care conductele subtraversează aceste drumuri”, ne explică ofițerul. „Au fost depistate instalații care aveau „terminalul” în curtea unor gospodării, la mai bine de 1 kilometru de conductă”, completează maiorul Androne. În ultima perioadă, însă, mărturisește, căpitanul Chivu, numărul acestor infracțiuni a scăzut substanțial. „Anul acesta, pe raza județului Ilfov nu a fost semnalat niciun caz de furt de combustibili, ne informează căpitanul. Dovadă că activitatea jandarmilor a dat roade, din plin, am spune noi. Totuși, cea mai intensă activitate se înregistrează la limita dintre județe, între Ilfov și Dâmbovița și Ilfov și Prahova. După cum ne-a spus căpitanul Chivu, în Dâmbovița această „ocupație” a devenit deja tradiție.
Jandarmii nu „iartă” nimic
Activitatea desfășurată de jandarmi în cadrul acestei misiuni este, însă, mult mai complexă. „Conform Legii 550, jandarmii sunt obligați să intervină ori de câte ori constată săvârșirea unor infracțiuni flagrante și să întocmească procesele verbale de sesizare în vederea cercetării penale”, ne precizează maiorul Lică Androne. La rândul său, căpitanul Chivu intervine: „În timpul executării misiunii noastre de bază am prins în flagrant și hoți de componente de la calea ferată, cum ar fi tripoanele care fixează șinele de traverse. Am prins și hoți din locuințe sau autoturisme, dar și braconieri, la pescuit și vânătoare. Avem o colaborare foarte bună cu pădurarii ilfoven și intervenim, de asemenea, în combaterea furtului de material lemnos din păduri. Astfel, de aproximativ doi ani și jumătate, am reușit să stăpânim în mare măsură fenomenul infracțional.”
Daniela Ștefănuț, un jandarm de nota 10
Relatam, într-una din edițiile noastre anterioare despre o întâmplare a cărei protagonist a fost un subofițer de jandarmi. Comunicatul IJJ Ilfov era destul de succint. În el se vorbea despre un subofițer care, aflat în timpul său liber, intervenise la prinderea unui hoț din buzunare. Maiorul Lică Androne, s-a oferit să ni-l prezinte pe acest subofițer, chiar la unitatea unde lucrează, și anume Detașamentul 5 Jandarmi, din Buftea. Aici am avut parte de o mare surpriză: subofițerul respectiv este… femeie! Prezentările ni le-a făcut comandantul Detașamentului, căpitanul Florentin Cristian Voicu. Astfel am avut plăcerea să cunoaștem un jandarm-femeie, plutonierul major Daniela Ștefănuț. Am rugat-o, cu această ocazie, să ne dea amănunte despre cele întâmplate. Ce ne-a povestit, este demn de un film de acțiune. S-o „ascultăm”: ”Eu, dintotdeauna am fost mai băiețoasă. Așa am ajuns la jandarmi! Pe 15 septembrie, în jurul orei 11.55 mergeam dinspre Piața Moghioroș către Drumul Taberei 34. Am auzit un strigăt de ajutor, „Hoțul! Prindeți hoțul!”. Sunt om, în primul rând, și am reacționat, zic eu, firesc, cum ar trebui să reacționeze oricare dintre noi. Nu a contat că sunt jandarm și port o haină militară. Până la urmă aici este vorba de spirit civic. Am văzut un individ de vreo 45 de ani, care fugea foarte repede. Furase, am aflat ulterior, portofelul unei doamne, în autobuz. Fugea pe o alee din parc, paralelă cu cea pe care mergeam eu. Dacă m-aș fi îndreptat spre el, ar fi putut să-și schimbe brusc direcția, și-l pierdeam. Într-o fracțiune de secundă am luat decizia să alerg în paralel cu el. Am intrat în parc, pe ultima alee care-mi permitea asta și am ajuns în spatele lui. Individul nici nu întors capul și nici nu a realizat că-l urmărește cineva. A continuat să fugă către piața Moghioroș. Piața este una închisă și are doar 2 intrări. A avut proasta inspirație să intre. Dacă ar fi rămas acolo, nu mai aveam șanse să-l prind. S-ar fi pierdut în mulțime. Așa că, am ocolit piața pe unde drumul era liber și l-am așteptat la cealaltă ieșire. Dacă aveam noroc să iasă, treaba era rezolvată, dacă nu, trebuia să intru după el. Ghinionul hoțului a fost, însă, că el a ieșit din piață exact acolo unde-l așteptam. Atunci, apreciind raportul de forțe dintre noi și nevăzând dacă are ceva în mâini, am hotărât să nu acționez singură, așa cum am fost instruită. Am profitat atunci de faptul că el a ieșit exact în fața Secției 22 de Poliție, unde se aflau câțiva polițiști pe care-i cunosc din vedere. Și, în virtutea bunei colaborări dintre jandarmi și poliție, am strigat la ei să mă ajute să-l prind, lucru ce s-a întâmplat deîndată. Între timp, a ajuns la secție și femeia păgubită, care și-a recuperat portofelul.”
Despre Daniela Ștefănuț, comandantul său are numai cuvinte de laudă. „ Daniela lucrează în Inspectorat din anul 2007. Nu am fost surprins de ceea ce a făcut colega mea, pentru că ea s-a remarcat printr-o conduită plină de responsabilitate. Pot spune că este un adevărat model pentru colegi și este foarte apreciată de aceștia. Mulți cetățeni se feresc să intervină în astfel de situații limită. La noi simțul civic lasă de dorit. Dar colega mea, deși este femeie, nu a ezitat să ia atitudine și să intervină”, spune căpitanul Florentin Cristian Voicu.