Când am plecat de la Jilava la sfârşitul lunii martie l-am lăsat pe primarul interimar, Ilie Ionescu să monteze plăcuţele pe casele romilor. Până la apariția acestui număr, Ilie Ionescu a fost înlocuit cu Fia Pantelie, însă ne facem datoria de a prezenta ce am constatat noi.

Continuă demersurile către Enel

30 de persoane de etnie romă dintre cei care s-au regăsit pe Hotărârea Prefecturii nr. 1159/2004 de punere în posesie şi-au completat cererile de racordare la reţeaua electrică. Ajutaţi de o angajată a primăriei Jilava, oamenii au reuşit să facă un prim pas concret către curentul electric, atât de necesar.

În Săptămâna Mare un reprezentant de la Enel a venit la Jilava, a luat cele 30 de cereri şi le-a dus la sediu pentru compartimentul „Distribuţie”. Aici, după verificări, angajaţii Enel vor veni pe teren, vor face calcule şi cine are banii, plăteşte şi va avea curent electric.

„Ne ajută mult Hotârîrea Prefecturii de punere în posesie şi, după cum vedeţi, casele au deja numerele poştale montate, aşa cum am promis. Hotârârea Prefecturii nr. 1159 este recunoscută juridic, aşa că suntem acoperiţi pentru orice vrem să realizăm, în sfârşit, pentru romi. Cadastrare? Încă nu, va veni şi momentul acela, deocamdată urgenţa este energia electrică”, povesteşte Ilie Ionescu. 

Da, sunt 30 de familii fericite dar, cum aveam să aflăm de la Ilie Ionescu, mai sunt alte 50 de persoane care au casă, dar nu se regăsesc pe nicio listă, nu au niciun fel de acte.  Pentru aceştia, Ilie Ionescu şi prefectul Speranţa Cliseru caută soluţii, poate este posibilă o suplimentare a listei anexă a faimoasei hotărâri 1159 unde erau trecute 190 de familii (iar cele 50 de persoane nu au legătură cu aceia).

La ce-i bun un capac de conserve?

În 2004 romii din Jilava erau grupaţi pe patru străzi: Merişorului, Primăverii, Toamnei şi Verii. Au stat cuminţi acolo, aveau servicii, nu au creat mari probleme. Doar că, familiile rome sunt mult mai dispuse să sporească natalitatea unei zone decât familiile române, aşa că romii trăiau claie peste grămadă în casele construite pe cele patru străzi amintite. Motiv pentru care au început să-şi construiască acoperişurile pe locul care ştiau că este rezervat pentru ei.  Şi spune Ilie Ionescu: „ În 2004 împreună cu primarul de atunci, Ion Gheorghe şi cu ceilalţi consilieri am hotârât ca pe un deal din apropierea celor patru străzi (deal unde nu fusese nimeni pus în posesie) să le dăm romilor loc de casă. Eu m-am dus cu tractorul şi am trasat drumul de 11 m iar proprietatea fiecăruia era de 12 m deschidere pe 20 m adâncime” îşi aminteşte cu precizie actualul primar interimar.

Reprezentanţii romilor au hotărât atunci care dintre romi merită un loc de casă de la primărie şi, pentru ca romii să nu încurce…borcanele, au inscripţionat pe capace numele fiecăruia şi un unumăr care corespundea unui anumit lot de pământ. Ingenios, nu? Da, numai că, între timp, inexistenţa actelor, nerezolvarea problemei şi spiritul specific de negustor al romilor, i-a „ajutat” pe unii dintre ei să-şi vândă capacele între ei. Şi iată că în 2013 e o mică bulibăşeală. Primarul interimar Ilie Ionescu vrea să facă o comparație a scriptelor cu realitatea şi să întocmească o listă reală cu aceia care sunt acolo.  Vreo 2000 de persoane, dintre care circa 1000 cu drept de vot. Deocamdată, prin Consiliul local a trecut hotărîrea de a confecţiona indicatoarele de străzi. 

Consiliul local Jilava – ce poveste!

Vineri pe 26 aprilie când l-am vizitat pe Ilie Ionescu, acesta supravieţuise cu demnitate unei stresante şedinţe a Consiliului local. Pe ordinea de zi au fost înscrise dezbaterile şi aprobarea noului buget şi…demiterea primarului interimar Ilie Ionescu.

Bugetul nu a fost aprobat, din 15 consilieri au fost 5 care au aprobat, 5 s-au abţinut şi 5 au votat împotrivă. Iar pentru a trece noul buget, primarului interimar îi trebuiau 8 voturi pentru.

Legea 215, secţiunea a 3-a prevede că “ 3) Hotărârile privind bugetul local, precum şi cele prin care se stabilesc impozite şi taxe locale se adoptă cu votul majorităţii consilierilor în funcţie. Dacă bugetul local nu poate fi adoptat după două şedinţe consecutive, care vor avea loc la un interval de cel mult 7 zile, activitatea se va desfăşura pe baza bugetului anului precedent până la adoptarea noului buget local, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat.”

În fine, nici demiterea lui Ilie Ionescu nu a avut loc atunci pentru că actualul primar interimar nu cade sub incidenţa Legii 215 privind demiterea.

Scurt raport al celor 8 luni de interimat

Ilie Ionescu ne-a spus că, deşi consilierii au fost supuşi mereu presiunilor exterioare primăriei, aceştia au fost 7 luni alături de el căutând împreună soluţii pentru a achita lista lungă a datoriilor moştenite de la precedentele conduceri ale primăriei Jilava. Iar pentru aceste eforturi, primarul interimar le mulţumeşte şi prin Jurnalul de Ilfov.

Consilierii au votat pentru atunci când s-a hotărît stingerea arieratelor. “Jilava este o comună grea şi atunci când am fost propus nimeni nu a vrut să preia o primărie care avea la bancă un împrumut de 40 milioane. Plus datoriile din 2011 pe care le aveam către societatea Delta, datorii de 20 milioane.”  spune Ilie Ionescu.

Între timp, datoriile către Delta au fost achitate şi lucrările de canalizare vor fi reluate, iar toamna aceasta în sudul comunei, lucrările vor fi încheiate. Pentru zona de nord a comunei, în cartierul Grădiniţă, lucrările de canalizare vor fi efectuate de către ADIA. “ Ne-am afiliat cu bucurie la ADIA, aşa cum am fost invitaţi la Liga Primarilor, am plătit şi cotizaţia necesară şi consider că pentru Jilava, ADIA este o şansă”, povesteşte primarul interimar.

Alte planuri cuprinse în bugetul care ar fi trebuit votat? Finalizarea grădiniţei cu program prelungit, atât de cerută de jilăveni şi pentru care mai sunt necesare circa 700.000 de lei. Apoi, este policlinica începută cu fonduri de la Consiliul Judeţean. Şi mai sunt şi gazele. Printr-o înţelegere cu Distrigaz, plata se va face jumătate cu primăria şi momentan, pe strada Trifoiului se lucrează la extinderea de gaze.

Aşadar, goana după aur…

Cam aşa este situaţia de la Jilava. Discuţii, şantaje, lupte pentru putere. E un aur ascuns la Jilava după care se aleargă. Şi în acest punct intervin cele cinci întrebări specifice jurnalismului: Cine? Când? Cum? Unde? De ce?