Fortul 13 Jilava, una dintre cele mai cumplite pușcării comuniste, aflată la marginea Capitalei, a fost locul în care au fost schingiuiți și umiliți intelectualii care au avut curajul să se ridice împotriva dictaturii, în cea mai grea perioadă din istoria României. Sufletele celor răpuși de chinurile groaznice ale detenției comuniste se pot odihni acum în lumina Divină. Recent, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au donat Fortului un lumânărar care permite comemorarea după tradiția bisericească.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 471, ediția print

Prin grija voluntarilor Patriarhiei Române, toți cei ce nu au lăsat să li se stingă candela credinței și a dragostei față de țara și poporul acesta, oricât de greu le-a fost, pot fi omagiați, așa cum se cuvine, cu multe rugăciuni și lumânări aprinse. Un binemeritat omagiu le-a fost adus celor care au plătit cu sângele lor libertatea românilor de azi, chiar la locul ororilor, în zi de mare sărbătoare creștină. Preotul capelei amenajate în incinta penitenciarului închisorii și grupul de voluntari ai Patriarhiei Române au înălțat rugăciuni la Ceruri pentru victimele ororilor comunismului și au aprins lumânări, căci numai lumina Divină le mai poate risipi întunericul în care s-au zbătut atâta amar de vreme, în timpul detenției. Părintele Benedict Ghiuș, părintele Dumitru Stăniloaie, părintele Arsenie Papacioc și părintele Sofian Boghiu se numără printre foștii deținuți politici care au pătimit în cele mai sângeroase temnițe comuniste de la Jilava și a căror memorie a fost omagiată cu acest prilej.

  • Părintele Constantin Mocanu, de la Capela Spitalului Penitenciarului Jilava: „Neamul românesc s-a întărit numai prin rugăciune și credință”

„Avem nevoie să ne manifestăm în primul rând credința, dar și mărturisirea. Suntem
într-un loc în care creștini, părinți au suferit pentru credința lor și a fost felul lor în care au mărturisit credința, iar noi ne-am adunat aici spre a-i pomeni în rugăciunile noastre particulare, căci biserica a inițiat deja o serie de slujbe la nivel național pentru pomenirea mărturisitorilor din închisorile comuniste. Acțiunea de astăzi (n.r. – 14 septembrie) este lăudabilă, mai ales, pentru faptul că cei care vin aici pot să facă o legătură prin rugăciune directă cu cei care și-au mărturisit credința, și-au demonstrat tăria lor sufletească, pentru că așa am fost noi ca neam românesc, ne-am întărit doar prin rugăciune, prin credința și nădejea în Dumnezeu. Cu ocazia donării lumânărarului, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toate victimele închisorilor comuniste și au fost pomeniți mărturisitorii credinței în perioada regimului comunist ateu. Inițiativa voluntarilor, realizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, este una binevenită deoarece la memorialul Jilava nu exista un spațiu unde vizitatorii să poată aprinde o lumânare în memoria victimelor închisorilor comuniste”, ne-a spus părintele Constantin Mocanu, de la Capela Spitalului Penitenciarului Jilava.  

  • Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului: „Vrem să evidențiem personalitățile care au pătimit în temnițele comuniste”

Și Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, ne-a explicat cât de important este ca atunci când gândurile oamenilor se îndreaptă cu prețuire și recunoștință către cei adormiți, să aibă unde să le aprindă și o lumânare. „În această zi de mare sărbătoare creștină, Înălțarea Sfintei Cruci, dar și comemorarea a 17 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Sofian Boghiu, am venit la Fortul 13 pentru a dona acest lumânărar. Dorim să revenim anual pentru a comemora victimele închisorilor comuniste, să încercăm să ne punem mai mult amprenta, noi ortodocșii, să-i comemorăm cum se cuvine aici pe cei care s-au jertfit. Vrem chiar să amenajăm un loc unde să scoatem în evidență toate personalitățile marcante care au pătimit în temnițele comuniste și să oferim vizitatorilor informații despre acestea. Țin să precizez că o astfel de comemorare a avut loc și la Paraclisul Catedralei Naționale“, ne-a spus Dănuț Prună. Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel, sub coordonarea arhim. Ciprian Grădinaru.

 Scurt istoric

Fortul 13 Jilava este un loc cu o profundă însemnătate pentru Biserica Ortodoxă. De aceea, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului vor să se implice și în viitoare acțiuni de valorificare și amenajare a acestuia. Fortul 13 Jilava, fost fort și penitenciar pentru deținuții politici, se poate vizita ca obiectiv turistic. Fortul se găsește în incinta Penitenciarului Jilava și este administrat de acesta, așa că o vizită la fort se supune acelorași reguli ca vizitele la penitenciar. Istoria Fortul 13 Jilava începe în vremea regelui Carol I, care după Războiul de Independență (1877), a construit 18 forturi de apărare în jurul Bucureștiului. În anul 1907, Fortul 13 Jilava, (folosit anterior ca depozit de muniție), devine pentru prima dată închisoare în timpul răscoalei din 1907. De atunci, a fost folosit mereu ca închisoare: în timpul dictaturii regelui Carol al II-lea (1938-1940), în timpul regimului Antonescu, (septembrie 1940-februarie 1941), precum și în timpul regimului comunist, când au fost închiși aici mai mulți mărturisitori ai credinței ortodoxe. Ultimii deținuți închiși aici au fost cei de la Revoluția din 1989.