Localnicii din Gruiu și-au controlat gratuit tensiunea și glicemia, în cadrul Campaniei “Sănătate pentru Trupul și Sufletul Tău”

Sâmbătă, cu prilejul lansării Campaniei “Sănătate pentru Trupul şi Sufletul Tău”, iniţiată, organizată şi susţinută de săptămânalul Jurnalul de Ilfov, zeci de localnici din comuna Gruiu au beneficiat de consultaţii de specialitate şi controale medicale gratuite.

Sub coordonarea dr. Cristian Grasu, echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti/Ilfov au realizat, la Căminul Cultural din localitate, controlul glicemiei, al tensiu-nii arteriale şi electrocardiograma tuturor participanţilor. “Salvarea intervine în orice situaţie dacă e o urgenţă, aţi suferit un accident de maşină, v-a lovit un animal sau aveţi o problemă de sănătate care vă poate pune viaţa în pericol. Desigur, echipajul nostru intervine oricând, indiferent de situaţie, dar ideal este să sunaţi la 112 să chemaţi Ambulanţa atunci când, într-adevăr, cazul dvs. constituie o urgenţă medicală. Încercaţi să descrieţi simptomele exact aşa cum simţiţi că se manifestă, cu detalii. Spuneţi ce diag­nostice aveţi stabilite în prealabil de medicii specialişti sau de către medicul de familie şi fiţi foarte atenţi la indicaţiile primite prin telefon de reprezentan-tul Serviciului de Ambulanţă până la venirea echipajului de Salvare. Când sunaţi la 112 să cereţi ajutor, e important să specificaţi clar unde vă găsim. Daţi adresa com-pletă, cu strada, numărul ei şi puncte de reper. De exemplu, casa mea se află în (n.r. – Satul Liliecilor, pe Str. Florilor Nr. 12), la intrarea în sat pe partea dreaptă, după troiţă. E o casă verde, cu boltă de viţă de vie şi porţi negre”, le-a explicat dr. Cristian Grasu, directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti/Ilfov (SABIF), localnicilor par-ticipanţi la întâlnirea de debut a Campaniei “Sănătate pentru Trupul şi Sufletul Tău”, iniţiată, organizată şi susţinută de săptămânalul Jurnalul de Ilfov. Toţi cei prezenţi la eveniment au primit cele mai bune sfaturi privind menţinerea stării de sănătate la vârsta lor, de la reprezentanţii SABIF.  

Cine beneficiază de campania Jurnalului de Ilfov  

Pe lângă specialiştii Ambulanţei, la demara­rea programului nostru social ni s-au alăturat şi psihologi, medici generalişti şi asistenţi sociali. Campania “Sănătate pen-tru Trupul şi Sufletul Tău” lansată sâmbătă la Gruiu, se va desfăşura pe parcursul a patru luni, în trei etape, după cum urmează: 

 prima etapă se adresează în principal vârstnicilor şi se va încheia la finele lunii iulie, timp în care, împreună cu specialiştii noştri ne dorim să informăm bunicii Ilfo-vului cum să şi menţină starea de sănătate şi ce să facă dacă se confruntă cu probleme grave de sănătate. 

 a doua etapă, este dedicată femeilor din comunitate. Aceasta va debuta la începutul lunii august şi va dura până la mijlocul lunii septembrie. De asemenea, vom încerca să aducem toate informaţiile necesare prevenirii afecţiunilor specifice femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani 

 a treia etapă va începe la 15 septembrie vizează elevii din şcoli şi licee şi are drept scop prevenirea abuzurilor de tot felul asupra copiilor şi educarea lor privind creşterea şi dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă. Campania se încheie la 1 noiembrie.

În ce constă ­programul 

Pe parcursul celor patru luni de campa­nie, la finele fiecărei săptămâni, reprezentanţii săptămânalului Jurnalul de Ilfov se vor deplasa împreună cu medicii generaliști, specialiştii SABIF, asistenţii sociali şi psihologii în câte o localitate din Ilfov. Medicul generalist îi va învăţa pe localnici de ce este bine să fie înscrişi pe lista unui medic de familie şi cum să-şi schimbe stilul de viaţă ca să trăiască mai frumos şi mai sănătos, şi mai ales, cum să evite bolile grave ale vârs­tei. „E important să aveţi medic de familie pentru că el vă dă reţete compensate şi gratuite, vă dă trimiteri pentru analize şi investigaţii de specialitate. Mergeţi la medicul de familie cel puţin o dată pe an şi spuneţi-i toate durerile pe care le acuzaţi, toate simptomele, ca să vă ajute. Ţineţi mereu legătura cu el”, i-a sfătuit dr. Alina-Ioana Dida, medic genera-list la Centrul Medical Qmed din Bucureşti, pe participanţii programului social demarat la Gruiu. Asistenţii sociali le vor aduce la cunoştinţă drepturile fiecărei persoane în funcţie de ­vârstă şi posibilităţile de rezolvare a dificultăţilor sociale care le îngreunează viaţa. Mai mult, psihologii vor încerca să-i facă să-şi redescopere propriile resurse pentru a depăşi stările conflictuale şi pentru a şi găsi liniştea sufletească. Iar specialiștii SABIF le vor controla tensiunea și glicemia gratuit.  

Premiem cei mai fideli participanţi  

Cei mai fideli invitaţi vor fi premiaţi la finele întâlnirilor. Jurnalul de Ilfov a pregătit ­mici surprize localnicilor din tot judeţul care vor veni la Campania “Sănătate pen-tru Trupul şi Sufletul Tău”. Aşadar, cei care rămân alături de noi până la încheierea fiecărei ediţii vor participa la tombolele organizate de săptămânalul Jurnalul de Ilfov şi pot câştiga premiile puse în joc de ziarul nostru. La prima ediţie, cea care a avut loc sâmbătă, pe 16 iunie, la Căminul Cultural din comuna Gruiu, două doamne trecu-te bine de prima tinereţe care s-au aflat în sală de la început, au fost fericitele câştigătoare ale premiilor. Una dintre ele a intrat în posesia unui tensiometru digital, iar cealaltă a unui cântar digital. În plus,absolut toţi participanţii primesc pliante cu cele mai bune sfaturi ale medicilor care, odată respectate vor ajunge să trăiască sănă-tos, indiferent de vârstă.

Vă aşteptăm duminică, 24 iunie, la orele 1530 La Sala de Consiliu a Primăriei Buftea la cel mai amplu program social din Ilfov, iniţiat, organizat şi susţinut de Jurna-lul de Ilfov, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti/Ilfov.

Psihologi, asistenți sociali, medici generaliști și conducerea Serviciului de Ambulanță București-Ilfov au oferit cele mai bune sfaturi medicale participanților la prima ediție

Zeci de localnici din Gruiu au fost primii beneficiari ai consultațiilor medicale gratuite în cadrul campaniei “Sănătate pentru Trupul şi Sufletul Tău”

Sub coordonarea dr. Cristian Grasu, echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti/Ilfov au realizat, la Căminul Cultural din localitate, controlul glicemiei şi tensiunii arteriale tuturor participanţilor.