Sub Înaltul Patronaj al Președinției Române, recent, Bucureștiul a fost gazda celei de-a treia ediții a Galei Europene a Spitalelor Private. Evenimentul, organizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), a avut loc pentru prima dată în România, în incinta Palatului Parlamentului. Gala a adunat peste 150 de experți în domeniul sănătății din Europa, subliniind astfel importanța și prestigiul crescând al sistemului medical privat din țară.
Gala a adus în România profesioniști din zeci de clinici și spitale private din Europa, creând astfel un mediu propice pentru inovare și colaborare, esențial pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România și din întreaga Europă.
Excelența în serviciile de îngrijire a pacienților, inovația tehnologică, implementarea programelor de prevenție, sprijinirea educației continue a personalului medical, reziliența și gestionarea situațiilor de criză, precum și utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială au fost doar câteva dintre temele dezbătute la acest prestigios eveniment. Reunind specialiști de top, evenimentul a facilitat schimbul de idei și strategii care ar putea fi implementate pentru a îmbunătăți sistemele de sănătate din diferite țări. Participanții au avut ocazia să discute despre provocările comune și să colaboreze pentru a găsi soluții eficiente care să răspundă nevoilor pacienților. De asemenea, au fost recunoscute și premiate proiecte din spitale private din nouă țări europene, printre care și România. Această distincție subliniază contribuția semnificativă a sectorului medical privat din România, care demonstrează o creștere constantă, evidențiată atât prin valoarea investițiilor, cât și prin numărul tot mai mare de angajați în spitale și clinici. ”Este o onoare pentru noi să găzduim acest eveniment prestigios aici, la București, în magnificul Palat al Parlamentului. Această reuniune este o dovadă a angajamentului nostru comun de a îmbunătăți standardele de asistență medicală și îngrijirea pacienților. Proiectele și inițiativele pe care le onorăm în această seară reprezintă ce este mai bun în sectorul nostru. Ele demonstrează dedicarea noastră pentru avansarea sănătății și îmbunătățirea rezultatelor pacienților prin inovație și colaborare. Pe măsură ce celebrăm aceste realizări, să ne amintim că munca noastră continuă. Împreună, putem depăși provocările și profita de noi oportunități pentru a modela viitorul asistenței medicale în Europa”, a spus Cristian Hotoboc, președintele PALMED, în deschiderea evenimentului.
Medicina privată a ridicat nivelul sistemului medical românesc
Pacienții din România și din întreaga Europă vor beneficia de pe urma acestui eveniment prin îmbunătățirea calității serviciilor medicale, accesul la tehnologie de vârf și profesionalism crescut, având în vedere că specialiștii au avut posibilitatea de a-și actualiza cunoștințele și abilitățile. Acest lucru va asigura un nivel mai ridicat de profesionalism în îngrijirea bolnavilor. Președintele Klaus Iohannis a transmis, cu acest prilej, un mesaj de apreciere pentru efortul clinicilor și spitalelor private în vederea asigurării accesului la servicii medicale de înaltă calitate pentru pacienții din România și pentru contribuția adusă la dezvoltarea sistemului sanitar din țara noastră. ”În domeniul sănătății, avem un obiectiv comun: asigurarea accesului adecvat la servicii medicale de calitate și îmbunătățirea experienței de îngrijire a pacienților. Relația dintre sistemul public și cel privat trebuie să fie guvernată de colaborare și schimb de bune practici. Numai prin acest parteneriat putem crea un sistem de sănătate rezilient, eficient și echitabil pentru toți cetățenii noștri. Furnizorii privați promovează un sistem de îngrijiri adaptat dinamicii actuale, cu infrastructură modernă și capabilă să genereze competențe inovative, aducând soluții noi și eficiente în beneficiul pacienților. Experiența pandemiei a evidențiat relevanța acestui sector pentru continuitatea diagnosticării și a monitorizării de specialitate în circumstanțe dificile. În fața provocărilor globale actuale, rolul spitalelor private este mai important ca niciodată, prin promovarea unor modele de îngrijiri sustenabile şi servicii personalizate”, a transmis Klaus Iohannis prin intermediul consilierului prezidențial Diana Loreta Păun. Președintele Iohannis a subliniat că sectorul privat din România a demonstrat o capacitate remarcabilă de adaptare și inovare, contribuind semnificativ la menținerea unui standard ridicat de îngrijire medicală. ”Parteneriatul dintre stat și sectorul privat rămâne un vector crucial pentru dezvoltarea calității și pentru îmbunătățirea rezultatelor în domeniul sănătății, pentru reformă, reconstrucție și dezvoltare durabilă. Gala Europeană a Spitalelor Private reprezintă un prilej de a celebra excelența și, totodată, o oportunitate de a reflecta asupra direcțiilor viitoare. Trebuie să continuăm să promovăm inovația, să investim în formarea profesională și să ne asigurăm că fiecare pacient beneficiază de cele mai bune îngrijiri posibile. În fața provocărilor globale actuale, rolul spitalelor private este mai important ca niciodată, prin promovarea unor modele de îngrijiri sustenabile și servicii personalizate”, a adăugat Iohannis. Președintele a felicitat câștigătorii acestei ediții și i-a îndemnat să continue aceste bune practici și să joace un rol transformator în sistemul de sănătate pentru un viitor mai bun pentru întreaga Europă. De altfel, Klaus Iohannis i-a oferit o diplomă de recunoștință președintelui PALMED, Cristian Hotoboc.
Paul Garassus, președintele Uniunii Europene a Spitalelor Private: ”Colaborarea internațională și schimbul de informații, esențiale pentru gestionarea crizelor viitoare”
Evenimentul a fost apreciat și de către experții internaționali, printre care și Paul Garassus, în calitate de președinte al Uniunii Europene a Spitalelor Private (UEHP), care a subliniat: ”Gala Europeană a Spitalelor Private reprezintă oportunitate de a disemina bunele practici, de a proiecta impactul asupra vieții cetățenilor și de a împărtăși standardele înalte ale spitalelor private din Europa. Vremurile se schimbă, apar noi provocări și tendințe, iar colaborarea internațională și schimbul de date și informații vor fi esențiale pentru gestionarea crizelor viitoare. Responsabilitatea pentru cercetare, integritate și securitate necesită colaborare, iar UEHP sprijină inițiativele private reglementate prin acțiuni eficiente de îmbunătățire a accesibilității la asistența medicală pentru toți cetățenii europeni”. Deși s-au făcut pași importanți în îmbunătățirea sistemului sanitar de stat din România, în ultimii ani, acesta continuă să se confrunte cu unele provocări. În acest context, medicina privată a preluat o parte importantă din responsabilitățile sistemului public, oferind pacienților alternative viabile și promovând o colaborare eficientă între cele două sisteme, în beneficiul pacienților. Gala Europeană a Spitalelor Private a fost organizată de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, membru al Uniunii Europene a Spitalelor Private – UEHP, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, cu sprijinul Guvernului României, al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și al UNIFARM.
Foto: PALMED