La Gruiu, în ciuda trecerii timpului, sentimentele de prețuire față de țară și față de eroi nu au slăbit cum s-a întâmplat în alte zone, ci au încolțit în inimile sătenilor de azi. Lucru dovedit în ziua Înălțării Domnului la Ceruri, când localnicii au arătat, încă o dată, că pentru ei eroii sunt memoria vie a istoriei și nu încetează să-i poarte la loc de cinste, în sufletele lor. Mai mult, continuă să-i vadă ca pe niște icoane la care se închină cu iubire și recunoștință.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 455
În glasul clopotelor, în dimineața zilei de joi, 6 iunie, oameni de toate vârstele, în frunte cu primarul Ion Samoilă și viceprimarul Gheorghe Ghiulea, au cinstit în mod solemn memoria tuturor celor ce au pus binele țării și al neamului mai presus de viața lor, pe câmpurile de luptă, lăsând în urma lor o țară minunată care-și merită drumul în mersul istoriei. De la copii și tineri care abia acum deschid ochii spre adevărul istoric, până la vârstnicii însetați de dragostea pentru pământurile natale sau care încă-și mai plâng rudele ce nu s-au mai întors vreodată de pe front, toți au fost cu inimile Sus… Sus de tot. Pentru ei, eroii nu s-au stins niciodată din cugetul și din simțirile lor.
Momente de reculegere și depuneri de coroane de flori la monumentele istorice
Pentru odihna sufletelor ostașilor care au îmbrăcat cămașa morții în timpul celor mai aprige bătălii, pentru a lăsa urmașilor, urmașilor lor o țară frumoasă și un popor demn, neslugarnic, în toate bisericile din localitate s-au înălțat rugăciuni la Ceruri. Momentele de rugăciune au fost urmate de clipe de reculegere și depuneri de coroane de flori din partea Primăriei și a Consiliului Local, la toate cele cinci monumente istorice închinate eroilor. Și pentru ca bucuria acestei zile să fie pe deplin împărtășită de toată suflarea, primarul a încheiat manifestările dedicate Zilei Eroilor cu o masă a prieteniei. A dăruit localnicilor pachete cu produse tradiționale.
“Îi pomenim întotdeauna în rugăciunile noastre, pentru că merită. Împreună cu ceilalți ostași care s-au jertfit pentru țară, formează împreună cununa de eroi ai țării noastre. Ei au dat dovadă de curaj, demnitate și iubire de țară și de neam. De aceea, trebuie să prețuim sacrificiul pe care l-au făcut pentru ca noi să fim liberi, să avem ceea ce avem astăzi și, bineînțeles, să putem să aducem lucruri și mai frumoase înainte, să reușim să desăvârșim ceea ce s-a început de către predecesorii noștri. Pentru că ne iubim și ne prețuim țara, istoria și credința strămoșească, suntem obligați să-i avem în sufletele noastre noastre și să le purtăm o veșnică și pioasă amintire. Ca în fiecare an, domnul primar Ion Samoilă, rânduiește, atât de frumos, o mângâiere, o alinare pentru fiecare! Să trăim cu toții, să fim uniți și să ne păstrăm credința, valorile și tradițiile noastre românești, pentru că suntem o comunitate deosebită. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți și să dăruiască pace în țară, înțelegere, liniște și unitate”, a spus părintele Mircea Ioniță, parohul Parohiei cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, din Gruiu.
“Încă dinainte de a fi primar, din anul 1996, întotdeauna de Înălțarea Domnului mi-am propus să fac din această mare sărbătoare creștină o zi frumoasă și solemnă, pentru cei care au pierit în Primul și al Doilea Război Mondial, veteranii de război, și pentru toți cei care au avut de suferit de pe urma acestor perioade întunecate ale omenirii. Consider că este o datorie sfântă, o onoare și o cinste să ne comemorăm eroii decedați în timp. Datorită lor suntem astăzi ceea ce suntem și trăim liniștiți pe aceste pământuri binecuvântate. Le datorăm împlinirea speranțelor noastre. În cinstea lor, am depus coroane de flori la toate cele cinci monumente ale eroilor din comună și am împărțit 1.500 de pachete cu alimente pentru toți cei ce au venit și au adus un omagiu eroilor, în biserici. Încă mai avem printre noi doi veterani de război care mai deapănă amintiri dureroase de pe câmpul de luptă. Și, chiar dacă memoria îi mai joacă feste unuia dintre ei, este clar că războiul e ceva ce te înfricoșează prin durere, moarte, jale și lacrimi. Îi iubim, îi respectăm și-i ajutăm cu tot ceea ce putem, pentru că au purtat pe umerii lor povara chinurilor și a umilințelor. Îi compătimim și pe urmașii eroilor noștri. Suntem cu sufletul alături de ei și ne exprimăm regretul că au fost loviți de asemenea nenorociri. Dumnezeu să le șteargă lacrimile și să le aline sufletele rănite. Și să nu uite că, prin jertfa pentru națiune, rudele lor și-au câștigat laurii nemuririi. În plus, noi suntem mândri de calitatea lor de urmași ai eroilor neamului”, ne-a spus Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu.