Domnești –  certitudini, dinamică și perspective

Comuna Domnești a avut întotdeauna, pentru autorul acestor rânduri, un “ceva“ al ei, aparte și bun. Dincolo de numele atât de frumos pe care-l are, e sigur că a fost și seninătatea onestă a oamenilor pe care i-am cunoscut, din vechea administrație locală. Iar acum, totul continuă, cu același fel de cumsecădenie a lucrurilor gândite temeinic, așezat și făcute cuminte. Da, oamenii locului sunt cei care i-au dat perspectiva, conturul și conținutul reperelor urbanistice ale așezării. Certitudinile dezvoltării sunt prezențe ale imaginii și stilului locuitorilor din Domnești și a celor pe care i-au ales să le conducă destinul localității, pentru alți ani de aici, înainte.     

Cu armonia decentă a argumentelor – specifice unui om decis să-și îndeplinească cinstit promisiunile făcute oamenilor comunei – noul și tânărul primar Adrian Ghiță a vorbit despre proiectele sale pe termen scurt și mediu, pentru dezvoltarea amănunțită a Domneștiului, dar și în plan general. 

 

Satul Țegheș, o țintă a investițiilor

Primul obiectiv care i-a mobilizat forțele primarului recent instalat în funcție și a echipei care îl susține e noul parc, din acest sat. E aflat vizavi de frumoasa  biserică, reabilitată de puțină vreme.

De la Adrian Ghiță am aflat că: “Oamenii îşi doresc amenajarea acestui spaţiu. În campania electorală am avut acest punct în cadrul tuturor proiectelor, ca argumentelor pentru care oamenii  m-au votat, ca primar. Inițial, am sperat că-l putem finaliza până la alegeri, dar nu s-a putut din cauza dificultății obținerii avizelor. De la ENEL, Distrigaz, pentru apă-canal, de la Serviciul Rutier Ilfov etc. Acum, le-am obţinut pe toate și am depus la CJI solicitarea Certificatului de Urbanism pentru construire.

Investiţia e de 400.000 lei, deci până într-o sută de mii de euro, iar parcul va acoperi până în 2.000 mp de teren. El va fi acoperit de spaţii de joacă pentru copii – leagăne, tobogane, nisipar, dar și umbrare, pentru adulţi, bănci de odihnă, pergole cu plante agăţătoare şi altele. În orice caz, vor fi amenajări de odihnă şi recreere pentru toate vârstele – de la copii la vei vârstnici.

Parcul va fi gata până la jumătatea lunii octombrie, a acestui an. Va fi construit cu finanțarea integrală a bugetului nostru local“ a precizat el.

Oricum, satul Ţegheş se află în plină dezvoltare și cei 1.200 de locuitori de acum – aşezaţi în peste 300 de gospodării – se vor înmulți. Tinerii au fost încântați de proiect, în mod special datorită apetitului lor pentru socializare, specific vârstei. Dar și vârstnicii vor putea asculta slujbele bisericii, din vecinătate.  

 

Asfaltul satului

Anul viitor, pentru restul modernizării întregului sistem rutier al Țegheșului – străzi care au montate toate utilitățile – specialiștii primăriei au făcut proiectul și au aprobați toți indicatorii tehnico-economici. Ce vor ei?  Să poată accesa fonduri europene, pentru aceste lucrări. Restul străzilor care nu au în acest moment montate rețelele de apă-canal sunt predate la S.C. Apă-Canal Ilfov S.A., iar frontul de lucru va fi atacat în perioada următoare anului ce vine. 

 

Proiecte, în cel mai scurt timp

“Luna viitoare“, a mai afirmat primarul “facem o rectificare bugetară. În următoarea perioadă vreau să continuăm asfaltările și am mai depus la ENEL o cerere pentru extinderi de reţele electrice. Dar și la Consiliul Judeţean Ilfov (CJI) pentru extinderea iluminatului public, iar la Distrigaz pentru dezvoltarea reţelei conductelor de gaze, în satul Domneşti“.

Străzi din Domnești, asfaltate

În două-trei săptămâni se va obține avizul de la Serviciul Rutier Ilfov pentru astfel de lucrări. Strada Ciutaci a fost împărțită în trei tronsoane, pentru a se lucra eșalonat la ele, costurile fiind divizate  și pentru alte artere stradale. Primul tronson e de la Mega Image la podul peste râul Ciorogârla, al doilea se întinde de la str. Ciutaci până la str. Foișorului și a legat str. Ciutaci de str. Valea Prahovei, care se află pe malul râului. Lucrările aici se vor termina în acest an.  Al treilea tronson e de la str. Foișorului până la pod, de partea cealaltă a râului amintit. De acest segment va fi legată și str. Ciocârliei. Aici, lucrările se vor termina anul viitor. Astea sunt urgențele pentru perioada viitoare, de urmărire și dinamizarea ritmului lucrărilor de ele ocupându‑se primarul, împreună cu echipa Consiliului Local.

În acest moment mai avem în modernizare strada Bubica, în lungime de 480 m și intrarea cu același nume – lungă de 240 m, ambele din vatra satului. Vom monta bănci și vom așterne covorul asfaltic, lucrare care va fi finalizată înainte de sfârșitul acestei luni.

 

Șantierul noii grădinițe cu orar prelungit

Angajamentele constructorului e să o finalizeze în februarie, 2017. Constantin Adam – șeful de șantier, spune: “Ce vedeți aici reprezintă trei corpuri de clădire. Facem tot posibilul să finalizăm construcția la termen.  Lucrăm intens cu echipe mixte de meseriași, fierari, zidari, dulgheri, electricieni etc.

Vicele Costel Ștefan afirmă: “Aici vor fi îngrijiți între 180 și 225 de copii, împărțiți în opt grupe. Clădirile sunt dotate cu tot confortul și utilitățile necesare: bucătărie, depozit de alimente, spălătorie, uscătorie, cabinet medical etc“.