1 iunie, Ziua Internațională a Copilului

România celebrează miercuri, pe 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului. Prilej de mare bucurie pentru sărbătoriți, cărora părinții le-au pregătit, după puterile lor, tot felul de surprize. Și totuși, cei  mai fericiți sunt copiii care, de ziua lor, resimt nu numai dragostea părintească, ci și iubirea divină.

Dulciuri rafinate, hăi­nuțe, jocuri și jucării frumoase fac din Ziua Internațională a Copilului una cu totul specială. Este momentul când vă răsfățați micuții mai mult decât oricând. Fie că le oferiți darurile pe care ei și le doreau cu ardoare, fie că îi însoțiți la o plimbare în parcul de distracții sau în orice alt loc de agrement, amenajat special pentru copii, zâmbetul larg de pe buze și sclipirea din privirile lor vă anunță că le-ați dăruit o zi aproape perfectă. Și totuși, chiar și în micul lor univers de jucării, bucuria este deplină doar atunci când din mediul familial face parte și Însuși Tatăl Creator. Cel care le-a oferit darurile cele mai de preț – viața, sănătatea și pe dumneavostră, dragi părinți, cărora vă revine misiunea de a-i  îngriji și de a-i educa în spirit creștin.

 

Copiii sunt fiii lui Dumnezeu   

Nu uitați că acești copiii vă sunt doar “îm­prumutați” dumneavoas­tră, părinților care-i îngri­jiți și-i educați acum. În realitate, ei sunt fiii lui Dumnezeu, pe care trebuie să-L descopere și să‑L cunoască încă din fragedă pruncie.  De aceea, ca părinți în lumea aceasta, vă revine misiunea de a-i obișnui pe copii să meargă la biserică de mici, să‑i învățați să-L descopere pe Bunul Dumnezeu, să comunice cu El, să‑I ceară cele de trebuință și să-I mulțumească prin rugăciuni rostite din adâncul inimilor lor inocente. Învățați-i să se împărtășească, fără ezitare, cu sângele Domnului!     

 

Dragostea pentru divinitate o poartă în suflet toată viața

Dumnezeu iubește copiii, și cel mai bine ne lămuresc înseși spusele Mântuitorului Iisus Hristos. „Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți, că unora ca aceștia este Împărăția Cerurilor!” (Matei 19,14) Este versetul biblic ce ne confirmă faptul că părinții trebuie să-și crească micuții alături de Hristos. Iar piatra de temelie trebuie fixată din pruncie. Dragostea pentru Dumnezeu trebuie să le fie sădită în inimioare încă de mici, pentru că o vor purta în suflete tot restul vieții și o vor împărtăși fiilor lor și generațiilor următoare.

 

Pentru Tatăl lor, ei nu sunt niciodată prea mici

Mulți părinți fac greșeala monumentală de a considera că prichindeii  lor sunt prea mici pentru a înțelege cine este Dumnezeu, ce face și de ce este atât de important să fie mereu în comuniune cu El. În realitate, dragi părinți, copiii nu sunt niciodată mici pentru Dumnezeu și pentru casa Lui. Ei pot face cunoștință cu Tatăl Ceresc încă de pe la vârsta de un an, când părinții îi pot spune o poveste frumoasă, ușoară despre Dumnezeu. Așa cum sunt duși în vizită la bunici, nași, prieteni de familie, pot fi duși să viziteze și Casa Domnului, Biserica. Ce sentiment poate fi mai înălțător pentru un părinte, decât să-și vadă copilul venind la el? Imaginați-vă că bucuria pe care o trăiți în calitate de părinți când aveți copiii lângă voi, o simte și Bunul Dumnezeu când este vizitat de copiii Săi, când cei cărora le-a dat viață, merg la El, să-I vorbească, să-I spună păsurile, să-I aducă mulțumire, cinstire și închinare.

 

Pași spre dreapta credință a copilului 

Apropierea de Dumnezeu, începe încă din primele zile de viață. Este foarte importantă alegerea numelui copilului. E bine să-i puneți copilului un nume de sfânt, pentru că acesta îl va ocroti întreaga viață. În camera copilului trebuie să existe și o icoană a sfântului căruia îi poartă numele. Pentru ca mai târziu, după primul an de viață, să-i spuneți povestea acelui sfânt. Și deja, seara, înainte de culcare, puteți rosti o rugăciune scurtă, împreună cu el. Mai târziu, pe la vreo doi anișori, ritualul trebuie îmbogățit cu încă o rugăciune dimineața, astfel încât, după vârsta de trei-patru anișori, din stilul său de viață, să facă parte cam trei rugăciuni. Copilul va copia modelul dumneavoastră, al părinților. Nu este de mirare că la vârste fragede spune cuvinte de rugăciune, se așează în genunchi în fața icoanei și își face semnul Sfintei Cruci. Așa cum trăiesc părinții, vor trăi și copiii și urmașii, urmașilor lor. Făcând curățenie în viața lăuntrică și sădindu-le copiilor iubirea și lumina lui Hristos, vor fi și ei ocrotiți, feriți de boli și de primejdii, iar dumneavoastră, dragi părinți, veți primi mai multă îndurare de la Dumnezeu. 

 

Să fiți binecuvântați, îngerași!

 

De Ziua Internațională a Copilului, îmi îndrept și eu gândurile bune și urările numai de bine către prichindeii de pretutindeni. La mulți ani, sănătoși și binecuvântați, dragi copii, care în sufletele voastre pline de bunătate, reușiți să adunați zâmbete, strălucire și lumină! La mulți ani și părinților și tuturor celor care vă îngrijiți ca micii îngerași să simtă iubirea și binecuvântarea lui Hristos!