Ziua de 9 mai marchează în 27 de ţări aniversarea constituirii Uniunii Europene. Ziua Europei este, în fapt, un omagiu a uniunii celor 27 de ţări care respectă libertatea şi statul de drept, mizând pe diversitatea cetăţenilor.
Schuman. Robert Schuman
Politicianul „vinovat” de crearea Uniunii Europene este Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman care, pe 9 mai 1950 pe când ocupa funcţia de ministru de externe al Franţei a invitat Germania şi alte ţări europene să facă pace, să se alăture Franţei şi să pună în comun producţia de cărbuni şi oţel. Necesitatea constituirii unei grupări economice în Europa apăruse între cele două războaie mondiale, prin anii 1921 căci industriaşii vremii aveau nevoie de noi pieţe de producţie cu construi mai mici.
Propunerea făcută de Schuman este considerată actul de naştere ale Uniunii Europene şi a rămas în istorie sub numele de „Declaraţia Schuman”. Propunerea a fpst făcută de Schuman în Salonul Ceasului din Ministerul Francez de Externe aflat şi astăzi, şi atunci pe Cheiul Orsay (Quai d’Orsay) al Senei.
De fapt, Comunitatea Europeană a cărbunilor şi oţelului şi Comunitatea Economică Europeană sunt cele două instituţii care au stat la baza Uniunii Europene. Robert Schuman nu a fost singur (însă el este cel mai des menţionat) în munca de convingere pentru crearea Uniunii. Alături de el au mai fost germanul Konrad Adenauer, luxemburghezul Joseph Bech, olandezul Johan Willen Beyen, italianul Alcide De Gasperi, francezul Jean Monnet şi belgianul Paul-Henri Spaak. În total 7 politicieni pe care presa istorică i-a reunit sub denumirea de „Taţii Europei”.
Ziua de 9 mai a fost stabilită la Consiliul European de la Milano din iunie 1985 iar data de 9 mai 2013 marchează cea de-a 27-a aniversare a creării Uniunii Europene.
Oda bucuriei – Imnul European
Melodia care simbolizează UE este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig van Beethoven, compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785.
Imnul simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. Poemul „Odă bucuriei” exprimă viziunea idealistă a lui Schiller care îşi dorea ca toţi oamenii să se înfrăţească, viziune împărtăşită şi de Beethoven.În 1972, Consiliul Europei a transformat „Oda bucuriei” în propriul său imn. În 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene. Fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace şi solidaritate.Imnul european nu îşi propune să înlocuiască imnurile naţionale ale ţărilor membre, ci să celebreze valorile lor comune.Imnul este interpretat de European Union Youth Wind Orchestra, dirijată de André Reichling. A fost înregistrat în 1994, la Teatro da Trindade din Lisabona. Aranjamentul orchestral îi aparţine lui Herbert von Karajan.
Pe 5 mai 1949 în salonul Ceasului din Quai d’Orsay, Robert Schuman semnează tratatul care statuează crearea Consiliului Europei, prima insituţie paneuropeană care a fost formată după încetarea celui de-al doilea război mondial.