Toamna nu se numără numai bobocii ci şi aniversările, iar cea de-a 166-a, a pompierilor, este una aproape de sufletul tuturor. Şi totul pleacă de la oastea lui Kerim Paşa care, în 13 septembrie 1848, s-a luptat cu Compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu. Pompierii au pierdut atunci în faţa turcilor, însă curajul lor şi felul în care au pierdut bătălia, au rămas în istoria poporului român.

Ceremonia

Demarată cu imnul naţional al României şi organizată în oraşul Voluntari în parcarea generoasă de la Metro, ceremonia a cuprins un scurt moment de citire a mesajelor adresate la aniversarea pompierilor. Misiunea i-a revenit colonelului Radu Chifulescu, împuternicit inspector şef la ISU Ilfov, care a dat citire mesajelor transmise de ministrul de interne, Gabriel Oprea,  de secretarul de stat şef al Departamentului „Situaţii de urgenţă”, dr. Raed Arafat, de colonelul dr. Nicolae Cornea, împuternicit inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Mesajele au fost încheiate cu acela omagial, aprobat prin ordin al Inspectorului şef al Inspectoratului de Urgenţă „Codrii Vlăsiei” Ilfov. La acest moment aniversar, prefectul judeţului Ilfov,  Dan Răşică le-a spus pompierilor:  „Sunteţi primii care vă riscaţi viaţa şi ştiu că recent aţi fost mobilizaţi pentru că un avion cu peste 140 de persoane avea probleme la bord. Mă bucur că existaţi  şi îmi doresc să vă văd numai la evenimente precum această sărbătoare sau la avansări. Mă adresez şi celor care sunt în serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, oameni care ştiu ce au de făcut şi care lucrează în echipă cu cei de la serviciile profesioniste. Vă urez la mulţi ani şi cât mai multă linişte!”. După momentul acordării diplomelor şi plachetelor omagiale, ceremonia s-a încheiat cu defilarea pompierilor, pe ritmurile marşului militar „Treceţi batalioane române Carpaţii” pentru ca apoi asistenţa să privească la demonstraţia practică.

Drumul către perfecţiune

Demonstraţia făcută în faţa invitaţilor, cu ocazia aniversării Zilei Naţionale a Pompierilor, se înscrie în seria exerciţiilor care trebuie făcute mereu şi mereu pentru ca, într-un moment critic, pompierii să ştie a se integra în echipa de intervenţie şi să salveze vieţi şi bunuri. În faţa familiilor adunate pe platoul de la Metro, a unui public numeros (cumpărători care se opriseră din programul de sfârşit de săptămână) şi mai ales în faţa multor copii, ai lor şi ai publicului, pompierii au făcut „corp comun” cu Poliţia, Jandarmii şi cei de la SMURD, pentru ca victimele politraumatizate ale unui accident rutier să ajungă cât mai repede 

într-o unitate spitalicească.  Când e un caz real, secundele sunt preţiose şi nimeni nu-şi permite să se bâlbâie sau să-şi piardă cumpătul.

Apoi, demonstraţia de dresaj a câinilor de intervenţie a celor de la Mediapro Buftea a fost un moment de încântare răsplătit cu aplauze.  Da, să fii  pompier e o alegere în care te dăruieşti, pentru a dărui. Respect pompierilor din Ilfov şi din toată ţara!