Inspectoratul de Poliţie, Serviciul Rutier  şi Inspectoratul Şcolar General – toate aparţinând judeţului Ilfov au organizat joi, 29 mai, pe un platou amenajat al stadionului din Snagov  un concurs de cunoaştere şi punere în practică a regulilor de circulaţie   destinat elevilor, faza pe judeţ. Tema sa a fost „Educaţie rutieră pentru viaţă“. Asta pentru că pe parcursul anului 2013 statisticile poliţiei au înregistrat 58 de accidente, pe raza judeţului Ilfov. În ele au fost implicaţi minori, care s-au dovedit vinovaţi de producerea lor. 

Aşa se face că, din numărul de accidente amintit au rezultat 39 de persoane rănite uşor. Procentual, asta înseamnă o creştere cu 3,5%, comparativ cu anul 2012. Mai este un lucru îngrijorător, care a antrenat atenţia autorităţilor. Acela că 20 de accidente au fost grave, soldate cu un decedat, iar alţi 21 de oameni au fost accidentate grav.

Pietonii sunt la fel indisciplinaţi

Este important de ştiut că cele mai multe dintre accidentele semnalate s-au produs prin lovirea pietonilor (79,3%), dar din vina lor iar din cauza traversărilor neregulamentare procentul a atins valoarea de 62%.

Pe lângă acţiunile punitive, de impunere a legii, un efect pozitiv este dat de tot ce înseamnă activităţi educativ-preventive, cum este şi cel organizat acum, la Snagov. El a vizat micului participant la traficul rutier, adică elevii de gimnaziu ori liceu, care folosesc în general bicicleta şi nu cunosc regulile de circulaţie. 

Elevii  pe biciclete, în poligon

Ca la cele mai multe dintre activităţile organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi de Serviciul Rutier, inspectorul Oana Spînu a jurizat evoluţia elevilor în poligonul marcat special pentru probe de îndemânare, pedalat printre jaloane şi în linie dreaptă, semnalizări specifice bicicliştilor şi altele asemenea.  

Participanţi şi câştigători

Şcolile care şi-au trimis elevii să participe la acest concurs au fost cele gimnaziale şi licee. Iată elevii premianţi: 

Locul I – Andrei Bogdan Zencenco şi Bianca Paraschivescu, de la   Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“, din Snagov; 

Locul II – Andrei Babaluca şi Daniel Nicolae, de la Şcoala Gimnazială nr. 1, din Bragadiru;

Locul III – Marian Stere şi Valentina Andreea Constantin, de la Şcoala Gimnazială nr. 2, din satul Tamaş, comuna Corbeanca. 

La alte probe înscrise în concurs, s-au situat pe primele locuri elevii: 

Locul I – Lavinia Savu şi Cătălin Niţache, de la Liceul Tehnologic „Barbu A.Ştirbey“, din Buftea;

Locul II – Cristina Roxana Păun şi Roberto Alin Enăchescu, de la  Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“, din Snagov. Premiile cele mari au constat în biciclete. Desigur că au urmat diplome, medalii, cupe. La ora amiezii, primarul oraşului Snagov, Marian Oancea, însoţit de membri ai Consiliului Local au împărţit elevilor trofeele câştigate, într-o atmosferă plăcută şi cordială. Consilierul Petruţa Dinu,  subinspectorul Oana Spînu au participat la aceasta, alături de cadre didactice care i-au însoţit pe concurenţi.