Preocuparea profesorilor chitileni pentru promovarea mişcării în rândurile elevilor devine proverbială. Un merit deosebit în această activitate îl au doi inimoşi profesori de sport, Marian Gârleanu şi Gheorghe Dumitrescu, care nu ratează nicio ocazie de a-i determina pe elevii din Chitila să facă mişcare. O astfel de ocazie s-a ivit şi în săptămâna 21-27 septembrie, cu prilejul unui eveniment cu rezonanţă europeană, denumit  Move Week.

Move Week (Săptămâna Mişcării) este un eveniment european anual, parte integrantă a campaniei „Now We Move”, care promovează beneficiile unei vieţi active şi patriciparea la activităţi fizice sau sportive. Scopul acestei campanii este acela de a determina „100 de milioane de cetăţeni europeni să devină mai activi în sport şi în activitatea fizică, până în 2020”, potrivit iniţiatorilor acesteia. Anul trecut, în 2014, Move Week a reuşit să adune, în cadrul a numeroase activităţi care implică mişcare, peste 1 milion de participanţi.

Elevilor chitileni le place mişcarea

Şi anul acesta, unul dintre oraşele din România care s-a alăturat evenimentului a fost Chitila. Pentru că, aşa cum aminteam, profesorii Gârleanu şi Dumitrescu nu ratează niciodată astfel de activităţi. În ţara noastră Move Week s-a desfăşurat sub egida Federaţiei Române Sportul pentru Toţi (FRST). La Chitila, o implicare deosebită în organizarea evenimentului a avut-o şi Fundaţia Pro Chitila. Astfel, în săptămâna 21-27 septembrie, elevii de la şcoala „Ion Vişoiu” au desfăşurat o serie de activităţi care au presupus multă mişcare. În această perioadă au fost organizate competiţii şi jocuri sportive, la care au participat majoritatea copiior din oraş. Monica Gheorghe, antrenoare de fitness şi aerobic, le-a vorbit elevilor despre cum se pot menţine sănătoşi prin sport şi un regim de viaţă corespunzător şi a organizat lecţii de gimnastică aerobică şi nutriţie, atât pentru copii cât şi pentru părinţii acestora. Organizatorii estimează că la toate activităţile desfăşurate în Săptămâna Mişcării au participat peste 500 de copii.

De la cros, la karate şi jocuri sportive

Prof. Marian Gârleanu ne-a povestit şi despre crosul judeţean care s-a desfăşurat pe 25 septembrie şi la care au participat şi elevi din alte localităţi ilfovene. „Crosul judeţean a adunat la start 142 de copii din Chitila, Buftea, Baloteşti şi Clinceni. De asemenea, am organizat şi un concurs de educaţie rutieră, iar copii antrenaţi de sensei Magdalena şi Dan Tamaşi au ţinut o lecţie demonstrativă de karate. O participare numeroasă am înregistrat şi la jocurile sportive, fotbal, volei, baschet etc. Pasionaţii de ciclism au participat şi la o probă de îndemânare pe bicicletă. Ca un bilanţ, aş spune că a fost o săptămână benefică pentru toţi copii care au participat şi vom depune, în continuare, eforturi să-i atragem pe cei mici în astfel de activităţi care implică mişcare, având în vedere că sedentarismul este unul dintre cei mari duşmani ai sănătăţii”, ne-a spus prof. Marian Gârleanu.