În săptămâna 1-7 martie, la Comisia AGRI din Parlamentul European s-a discutat despre intrarea în vigoare a Legii sănătății animalelor. Legea se aplică din 21 aprilie 2021 pentru toți crescătorii de animale din Uniunea Europeană, deci și pentru crescătorii de animale din România.
„Actul înlocuiește și extinde normele UE existente cu privire la sănătatea animală, reunind majoritatea acestora într-o lege mai simplă, care încurajează un accent mai mare pe prioritățile-cheie în combaterea bolilor. În cadrul intervenției pe care am avut-o, am apreciat eforturile Comisiei DG SANTE și am pledat pentru intrarea în vigoare a acestui Regulament fără întârziere, date fiind prevăzute și măsurile de tranziție care vin în ajutorul statelor membre. Sănătatea umană este în strânsă legătură cu sănătatea animalelor. De aceea, este important să fim preocupați să ne asigurăm că avem elemente suficiente pentru a proteja sănătatea animală și, evident, sănătatea umană”, a declarat europarlamentarul român, Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.
Comisia europeană propune un sprijin pentru implementarea legii
Comisia propune un sprijin consolidat pentru statele membre și părțile interesate pentru „implementarea lină” a legii și a regulilor complementare, a precizat și Bernard Van Goethem, DG SANTE, Comisia Europeană.
„Legea sănătății animalelor reprezintă regulamentul 2016/429. A intrat în vigoare în 2016 și va intra în aplicare pe 21 aprilie 2021. Acestă lege aduce împreună sănătatea animală, umană, biodiversitatea, condițiile de mediu. Ținem seama de bunăstare animală, luăm în considerare posibilele elemente de a reacționa la crize. (…) Noi ne-am dori ca legea sănătății animale să fie aplicată cât mai rapid pentru că aduce enorme beneficii.
Susținerea va cuprinde măsuri tranzitorii pentru anumite regiuni. În ce privește susținerea aceasta, Comisia se gândește la o serie de măsuri. Știți probabil că măsurile tranzitorii privind certificarea veterinară de intrarea în UE sunt deja prevăzute în lege.
Introducem o nouă măsură tranzitorie, o perioadă tranzitorie pentru sănătatea animală și certificatele veterinare, unde se introduce o nouă perioadă. Susținem statele membre prin consiliere, elaborăm documente de asistență. Sistemul BTSF: o mai bună formare pentru o hrană mai sigură. Vom dezvolta comunicări pe această temă. Ce se întâmplă cu legislația deja în vigoare? Legea sănătății animale este ceva dinamic. Este completată cu acte delegate și de implementare”, a anunțat Bernard Van Goethem.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.539