Un ghid de punere în aplicare a legii anti-fumat urmează să fie elaborat în urma unor consultări cu Guvernul şi patronii de localuri, urmând să apară la începutul lunii martie, înainte să intre în vigoare prevederile legii, a declarat, pentru Mediafax, deputatul PSD Aurelia Cristea.

„Au mai venit întrebări din diverse situaţii particulare şi atunci trebuie să explicăm cum se înţelege legea. Nu trebuie să particularizăm fiecare situaţie care apare, scrie clar în lege că fumatul este interzis în spaţiul public, personal nu cred că sunt chestii de interpretat. Dar poate că merită această discuţie, pentru a avea o cât mai corectă înţelegere a sensului textului de lege. Eu îmi doresc ca legea aceasta să fie cât mai bine înţeleasă şi cât mai bine acceptată”, a explicat deputatul.

În ceea ce priveşte delimitarea spaţiilor publice închise, ea a explicat că, practic, singurul loc unde se va putea fuma este pe terasa restaurantelor, în aer liber.

Cât despre patronii care se abat de la regulă, sancţiunile ar trebui aplicate gradual, crede Aurelia Cristea. „Dorinţa nu este să închidem imediat orice local care încalcă legea, dorinţa este ca sancţiunile să fie aplicate gradual. Înainte de a da sancţiuni, se pot da avertizări, aşa scrie în legea contravenţiilor, până când lucrurile intră într-o stare de normalitate“, a spus Cristea.

Nu în ultimul rând, pentru elaborarea ghidului, Cristea spune că va mai avea loc o a doua întâlnire şi cu proprietarii de restaurante, baruri, cafenele şi cu reprezentanţii asociaţiilor hoteliere.

 

Legea va intra în vigoare pe 16 martie

Conform legii, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“.

De asemenea, legea interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

 

Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat“, „Loc pentru fumat“.