Potrivit ministrului pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, începând de săptămâna trecută, proiectul legii prevenției a fost postat pe site-ul ministerului, pentru a fi supus dezbaterii publice. Potrivit acestuia, contravenientul va beneficia de prevenție o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării avertismentului de către organele de control.

În anexa acestei legi este propus un număr de 333 de contravenții care vor intra sub incidența acestui act normativ.

„Este o componentă legislativă mult așteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar și pentru o mai bună funcționare a administrației locale. (…) Este un prim pas în emanciparea actului de control atât de necesar redinamizării mediului de afaceri și administrației publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până pe data de 1 mai, perioadă în care absolut toți cei interesați de îmbunătățirea acestui proiect pot depune propuneri”, a spus Petrescu.

Portal unic privitor la drepturile și obligațiile persoanelor verificate

Ministrul a precizat că legea se bazează pe doi piloni: informarea și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. „Unul este informarea agenților economici, persoane fizice sau juridice, autorităților publice și crearea cadrului optim de educare, informarea acestora prin mai multe instrumente. Este un portal unic, care va conține toate elementele referitoare la toate drepturile și obligațiile pe care persoanele fizice sau juridice verificate le au în raport cu organismele de control și invers. 90-95% dintre firmele din România sunt companii cu până în nouă angajați. Este foarte greu să ceri unui antreprenor să cunoască un univers de restricții. Noi venim în întâmpinarea lui cu acest portal, astfel încât toți să fie în poziția să găsească toată informația centralizată într-un singur loc. Nu putem decupla mediul de afaceri de administrația publică. Ne dorim o simplificare, o fluidizare a procedurilor, o prevenție a tot ce înseamnă identificarea contravențiilor pe tot spectrul de afaceri, fie el de stat sau privat”, a spus ministrul.

Prevenția – o singură dată, în termen de 3 ani

Petrescu a mai precizat că, de prevenție, contravenientul beneficiază o singură dată în termen de trei ani, de la data aplicării sancțiunii.

„Un al doilea pilon este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancțiunii contravenționale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancțiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere, care conține un termen de până la 90 de zile și un set de măsuri de remediere. La finalul termenului de control, organul de control revine și, dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate, este sancționat potrivit legii în vigoare. Prevenția se aplică doar acelor fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încălca legea este evidentă și care nu reprezintă un grad de pericol ridicat. Contravenientul beneficiază de prevenție o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertisment”, a explicat Alexandru Petrescu.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.345