Începând cu 22 octombrie a.c., o serie de prevederi privind subvențiile și facilitățile oferite angajatorilor în cazul în care angajează șomeri de peste 45 de ani, absolvenți sau persoane care mai au 3 ani până la momentul pensionării – au fost modificate.
Astfel, după cum se știe deja, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ sunt scutiți pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuției datorate bugetului asigurărilor pentru șomaj, aferente absolvenților încadrați. Din 22 octombrie se elimină această scutire, iar angajatorii vor primi lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent – o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlii de arte și meserii; o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal și o sumă egeală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă pentru absolvenții de învățământ superior. Pentru angajarea absolvenților din rândul persoanelor cu handicap, angajatorii primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele, pe o perioadă de 18 luni. Angajatorii care mențin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenții încadrați, peste termenul de 18 luni – primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane.
Pentru angajarea șomerilor de peste 45 de ani sau a șomerilor părinți – unici susținători ai familiilor monoparentale, până pe 22 octombrie 2013, angajatorii sunt scutiți, pentru 12 luni, de plata contribuției datorate bugetului asigurărilor pentru șomaj, aferentă persoanelor încadrate din această categorie. După data menționată, această facilitate se elimină, iar angajatorii în cauză vor primi lunar, pentru o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni (până la 22 octombrie, obligativitatea este de 2 ani).
La angajarea șomerilor care mai au 3 ani până la pensie, angajatorii beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare. Însă din 22 octombrie a.c., vor beneficia de această facilitate angajatorii care angajează șomeri care mai au 5 ani până la pensie.