Sala de spectacole a Centrului Cultural ”Ion Manu”, din Otopeni, a fost, luni, plină ochi de tineri veseli și frumoși, veniți să ia parte la un spectacol prilejuit de o mare sărbătoare: Ziua Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”, înființată în urmă cu zece ani, este sărbătorită în fiecare an, în data de 13 noiembrie, odată cu Sfântul Ioan Gură de Aur.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 377, ediția print

”Ziua Liceului Teoretic «Ioan Petruș» a fost aleasă pe data de 13 noiembrie, an de an, pentru că așa a propus, în urmă cu 10 ani, conducerea liceului de atunci. Am dorit să legăm  numele domnului profesor Ioan Petruș de numele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, tocmai pentru scrierile sale, pentru învățămintele pe care le-a  transmis omenirii. Cu acest prilej, toți elevii  liceului nostru au desfășurat activități cultural-artistice,  cei mici, până la clasa a șaptea, la nivelul fiecărei clase, iar clasele a opta și liceul la Centrul Cultural  «Ion Manu», din Otopeni, cu care avem o foarte bună colaborare, prin domnul director Marian Ghenea. Dânsul este  practic coordonatorul manifestărilor artistice. E bine că avem foarte  mulți elevi talentați, dornici să participe la astfel de evenimente, însă ei sunt prelucrați, șlefuiți de domnul director, care este  un profesionist în acest domeniu”, ne-a declarat profesor Viorica Hera, directorul Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”. Atât pe scenă, înainte de începerea spectacolului de ziua lor, cât și prin intermediul Jurnalului de Ilfov, prof. Viorica Hera le-a transmis copiilor că le dorește multă  sănătate, să se bucure de anii lor tineri și să aibă multe rezultate și mai bune de acum încolo. ”La mulți ani tuturor copiilor și tuturor profesorilor acestui liceu!”.

43 de copii talentați au oferit un spectacol de excepție

Peste 40 de copii talentați s-au mobilizat și au reușit, aproape trei ore, să țină sala plină, stârnind ropote de aplauze după fiecare din cele 32 de numere artistice ce s-au consumat cu succes pe scenă. Parcă nici nu am simțit cum trece timpul, atât de frumos au evoluat tinerii, cu un program artistic ce a inclus cântece, dansuri sau scenete la care s-a râs cu poftă. ”Am avut 43 de copii implicați în spectacol. Ei s-au  oferit, ­și-au ales scenetele și la nivel de centru cultural au fost  coordonați de domnul director Marian Ghenea. Ne-am sfătuim împreună ce scenete să luăm, pentru a ne asigura că sunt potrivite pentru spectacol. La partea artistică au participat diverse trupe care se pregătesc în centrul cultural, cum ar fi Magic Show Dance, Trupa de balet. Trupa de dansuri populare Perinița”, ne-a spus Monica Kiriță, coordonatorul manifestărilor artistice ale Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”.

”Sărbătoarea a fost organizată cu sprijinul centrului cultural și cu elevi ai liceului, dar ca multe alte proiecte cultural educative a fost dusă la îndeplinire cu sprijinul domnului primar  Gheorghe Silviu Constantin”, ne-a mai spus prof. Viorica Hera.

Părintele Ion Iliuță le-a vorbit copiilor despre importanța zilei liceului, în contextul sărbătorii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. ”În 2004, printr-o deosebită înțelepciune, am hotărât să realizăm un spațiu spiritual în cadrul liceului, o capelă, în care voi copii, dincolo de înțelepciunea lumească pe care o dobândiți, să vă ocupați de partea voastră duhovnicească, locul în care să vă aplecați capul să vă rugați pentru înțelepciunea voastră. (…) Noi să învățăm de la Sf. Ioan Gură de Aur, în primul rând, să fim buni oratori și să folosim toate metodele didactice pentru a ajunge învățătura noastră în sufletele copiilor, iar voi, copiii, să fiți pământul cel bun în care învățătura profesorilor și învățătorilor ajungând, adică în sufletele voastre, acele învățături să înflorească  și să facă roade bune”.

”Este foarte important ca voi toți să înțelegeți, să gândiți liber, să vă exprimați liber”

Deputatul Daniel Gheorghe, cândva elev al școlii din Otopeni, a declarat: ”Este foarte important să facem diferența între bine și rău, să știm să alegem, pentru că sunteți la vârsta marilor alegeri. Trebuie să știți pe ce drum mergeți, să știți ce valori îmbrățișați în viață. Astăzi, când valorile în care credem, în care am fost educați, valorile învățate din școală, din familie, din biserică sunt tot mai des și agresiv contestate, e foarte important să ne întoarcem spre noi înșine, spre esența noastră și spre ceea ce suntem noi.  Trebuie să ne motiveze să înțelegem care este menirea noastră ca oameni, pentru că omul este spirit  și materie, este vorbă și faptă, prin expresia pe care o capătă. Acum, școala de aici, de la Otopeni, trebuie să se remarce ca o promotoare a  valorilor au­tentice, a valorilor  care țin de integritatea românească, care țin de spiritualitatea creștină, țin de cultură și educație, în numele  libertății. Școala trebuie să fie un loc în care omul se formează, în care poate să creeze primele sale forme de exprimare a eului,  a personalității sale, a mentalității pe care  o are. Educația trebuie să pornească de la valori concrete, de la știință, de la morală.  Este foarte important ca voi toți să înțelegeți, să gândiți liber, să vă exprimați liber. Să vă bucurați de  șansa pe care o avem aici, nu doar aici în Otopeni, ci șansa că aparținem unei culturi române de care putem fi mândri, unei civilizații care a creat ceva, atât material cât și spiritual. Ar trebui ca toți cei care sunteți elevi să căutați să vă regăsiți mai în profunzime identitatea, rădăcinile. Să nu uitați că aveți o moștenire veche de dus mai departe. Încercați să căutați esența în tot ceea ce faceți. Sper să înțelegeți că educația înseamnă  în primul rând resposabilitate, asumarea unor valori concrete, spirit și materie sacru și profan și capacitatea omului de a face ceva.

Este foarte important ca toți să înțelegeți ce sunteți, de unde veniți și unde vreți să mergeți. Vă doresc succes elevilor, profesorilor și învățătorilor, repre­zentanți ai învăță­mântului ilfovean.”

La rândul său, inspector școlar general al ISJ Ilfov, Florentina Ecaterina Costea, le-a spus tinerilor: ”Am ținut să vă spun că realitatea ne-a demonstrat că fără educație nu putem exista ca nație, cu picioarele pe pământ. Așa că, rugămintea este să ne readucem aminte că educația înseamnă în primul rând responsabilitate,  în primul rând respect al unora față de ceilalți. La ceas aniversar, vă urez la mulți ani, multă sănătate, multe împliniri, atât pe plan profesional cât și personal, să rămâneți și pe viitor cel puțin la fel ca până acum, o emblemă a învățământului ilfovean.

Prof. Viorica Hera a mai ținut să felicite Fanfara Mezzoforte care a deschis spectacolul, formată din elevi ai liceului și orașului Otopeni, pentru concertele susținute în țară și în străinătate, dar și pentru premiile obținute. Orchestra este condusă de prof. Alexandru Marian și s-a întors recent de la un concurs internațional ce a avut loc la Praga, unde tinerii muzicieni au obținut premiul întâi.

Finalul a aparținut rock-ului, care i-a adus pe scenă pe toți artiștii din spectacol în aplauzele colegilor și profesorilor entuziasmați.