Aditivii care te îmbolnăvesc

Chiar dacă sunt foarte gustoase, deliciile din farfurie nu sunt întotdeauna și sănătoase. Aditivii alimentari interziși în multe state dezvoltate, la noi, se folosesc adesea pentru a conferi savoare și culoare preparatelor. De aceea, multe dintre produsele de pe farfurie reprezintă o amenințare reală la viața consumatorilor. Jurnalul de Ilfov îți prezintă în cele ce urmează, lista celor mai periculoase E-uri care predispun la cancer, astm bronșic, alergii ș.a.m.d.!   

E 102 – este un colorant care se găsește în bomboane și băuturi răcoritoare. Acesta poate provoca diverse tumori  și boli  grave ale ficatului. 

E123 – interzis în Norvegia, Austria, Rusia și SUA, colorantul care dă culoarea roșie lichiorurilor, vinurilor de masă contrafăcute și salatei de icre poate cauza avort spontan, astm bronșic și chiar temutul cancer.  

E110 – îl conțin toate băuturile răcoritoare de culoare galbenă-portocalie care nu sunt naturale. Aditivul duce la tulburări digestive, spasme vasculare, cancer renal, disfuncții ale percepției gustului. 

E122 – se adaugă la jeleuri și dulciuri de culoare roșie. este interzis în Japonia, Austria, Norvegia și Suedia pentru că agravează astmul bronșic. 

E124 – este tot un colorant care intră în compoziția mezelurilor, supelor la plic și a prăjiturilor. Ingerat în cantități mari, crește cantitatea de aluminiu din organism și cauzează cancer. 

E131 – folosit foarte mult în laboratoare la prepararea prăjiturilor, bomboanelor și a produselor zaharoase în general, aditivul care dă culoarea albastră, provoacă amețeli puternice, tulburări respiratorii, alergie și scade tensiunea arterială. De asemenea, există un mare risc de apariția a cancerului. 

E142 – culoarea verde, care oferă un aspect deosebit prăjiturilor, înghețatei și bomboanelor, poate cauza de la urticarie până la insomnie, astm bronșic și alergie. 

E213 – este un conservant cancerigen care agravează astmul bronșic și cauzează cancer. El este folosit mult la fabricarea conservelor și  a preparatelor din carne.

E250 – substanța este un conservant și stabilizator al culorii cărnii prelucrate. Potrivit spe­cia­liștilor, mulți producători folosesc și pentru că inhibă bacteriile ce produc toxina botulinică. Din păcate, nitriții în asociere cu proteinele pot forma substanțe ce dezvoltă celule canceroase. 

E420 – este un îndulcitor conținut de guma de mestecat, băuturi răcoritoare și diverse dulciuri. Tulburările digestive, arsurile și durerile de stomac sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care pot fi declanșate de acest aditiv. 

E621 – poate constitui o amenințare reală pentru sănătatea consumatorului de conserve, mezeluri și lactate. Substanța provoacă migrene și diverse  forme de cancer.  

E951 – este tot un îndulcitor folosit la prepararea dulciurilor și a băuturilor răcoritoare. Acesta provoacă amețeli, oboseală și dureri de cap. 

E952 – un alt îndulcitor despre care se știe că poate duce la apariția cancerului. Aditivul se găsește în biscuiți, băuturi răcoritoare, gemuri și prăjituri. 

E954 – este un îndulcitor sintetic ce intră în compoziția produselor pentru diabetici și în anumite tipuri de pastă de dinți. Din păcate, este o substanță posibil cancerigenă. 

Pentru o mai bună siguranță…

 înainte să cumperi un produs, citește cu atenție eticheta;   

 consumă cât mai puține alimente care conțin E-uri; 

 evită să bei băuturi răcoritoare de pe piață care conțin coloranți, arome și îndulcitori; 

 mănâncă tot mai puține mezeluri; 

 limitează consumul de prăjituri și dulciuri intens colorate; 

 nu mânca supe instant; 

 consumă doar gemuri și compoturi preparate de tine acasă.