În aceste zile, media românești precizează, pe surse politice, Rcă țara noastră ar urma să fie împărțită în opt regiuni, legea urmând să fie discutată în cadrul USL și apoi depusă la Parlament, pentru a fi adoptată.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, însă, că, proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, apărut în presă, nu este nici oficial, nici asumat de către Guvern.

„Guvernul nu își asumă niciun fel de variate care circulă pe internet sau pe diverse surse. Cel apărut azi (n.r. – miercuri) nu este proiect de lege, este un document care nu are nicio legătură cu proiectul oficial de regionalizare și descentralizare al Guvernului României, proces care este coordonat de ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, a spus Dragnea.

Surprize la împărțire

Potrivit unor surse politice, care au făcut publice aceste informații, marile surprize ale regionalizării ar fi în Regiunea Nord Est, unde Piatra Neamț ia locul pe care toată lumea se aștepta să îl ocupe Iașiul, iar Constanța va fi înlocuită cu Brăila.

Liderii USL însă, s-au contrazis pe hartă, iar Dragnea, așa cum arătam mai sus, a infirmat variantele de regionalizare apărute în media.

Cum ar putea fi împărțită țara?

a) Regiunea București-Ilfov: municipiul București și județul Ilfov, cu reședința în municipiul București;

b) Regiunea Centru: județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, cu reședința în municipiul Alba Iulia;

c) Regiunea Nord Est: județele Bacău, Botoșani, Neamț, Iași, Suceava și Vaslui, cu reședința în municipiul Piatra Neamț;

d) Regiunea Nord Vest: județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, cu reședința în municipiul Cluj-Napoca;

e) Regiunea Vest: județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, cu reședința în municipiul Timișoara;

f) Regiunea Sud Vest: județele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți și Gorj, cu reședința în municipiul Craiova;

g) Regiunea Sud: județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, cu reședința în municipiul Călărași;

h) Regiunea Sud Est: județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, cu reședința în municipiul Brăila.

Cum se va împărți puterea în regiunile României?

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a explicat pentru www.stirileprotv.ro cum va funcționa mecanismul de administrare a regiunilor și cât de „puternic” va fi cel care va conduce o astfel de capitală regională. El a declarat că, în primul rând, este nevoie ca în proiectul de modificare a Constituției să fie inclusă noțiunea de regiune, precum și cea referitoare la șefii viitoarelor capitale.

„În proiectul nostru de modificare a Constituției va fi inclusă noțiunea de regiune la un capitol, iar la un alt capitol, la capitolul autorități publice locale, pe lângă cele existente – primar, consiliu local, consiliu județean – vor fi incluse și cele de conducători al regiunii și de consiliu regional”, a spus Liviu Dragnea.

Ministrul Dezvoltării Regionale a ținut să sublinieze că viitorul Consiliu Regional va adopta hotărâri și nu legi, iar primăriile vor primi mai multă putere.

„Va fi un nivel administrativ relativ asemănător ca atribuții cu ce are un Consiliu Județean acum. Va fi un Consiliu Regional care va adopta hotărâri, nu legi. Atribuțiile regiunilor vor fi în special legate de dezvoltarea regională și de dezvoltarea economică a regiunii. Din punct de vedere administrativ vor veni competențe de la Guvern în primul rând, pentru că procesul de regionalizare va fi în pachet cu procesul de descentralizare. Principiul subsidiarității spune că cele mai multe competențe trebuie duse la sistemul cel mai apropiat de cetățean, în funcție de capacitatea administrativă a acelui nivel. La primărie se vor duce niște competențe mult mai multe decât sunt acum, care sunt de nivel județean – între consiliile județene, iar cele care sunt de nivel regional în cadrul regiunii. Dar nu va exista o subordonare între regiune și celalalte autorități locale, nu va exista o putere mai mare a președintelui regiunii sau a guvernatorului, cum se va numi, asta va ieși din dezbatere. Iar principalele atribuții pe care le reprezintaă dezvoltarea economică, regiunea intenționând să devină autoritate de management, să fie partener direct cu Bruxelles-ul. Din acest motiv vrem ca regiunile să fie înființate și să fie funcționale până la 31 decembrie 2013, pentru ca în următorul exercițiu financiar să poată să absoarbă bani direct de la Comisie și asta înseamnă un timp mult mai scurt și bani mai mulți pentru România”, a mai spus Dragnea.

Numărul regiunilor poate fi modificat

La rândul său, fostul ministru liberal, Paul Victor Dobre, susține că, deși USL a anunțat că proiectul vizează înființarea a opt regiuni, numărul acesta ar putea fi modificat. Totodată, Dobre recunoaște că va fi o discuție „sensibilă” în ceea ce privește stabilirea capitalelor regionale.

„Va fi o discuție probabil mult mai aplicată, se vor consulta mai mulți, inclusiv numărul de regiuni poate fi încă discutat. Eu cred că n-ar trebui să cantonăm discuția pe capitalele de regiuni, important este ca regionalizarea să însemne o descentralizare reală și transferul a cât mai multor atribuții de la administrația publică centrală spre regiuni, astfel ea nu-și are motivația. Bineînțeles că va fi o discuție sensibilă pe capitale, dar cred că, în momentul de față importantă este realizarea regionalizării și vă atrag atenția că, în prealabil trebuie să modificăm Constituția, pentru că acest nivel administrativ nu este prevăzut în Constituția actuală”, a declarat fostul ministru PNL.

Dobre a ținut însă să precizeze că, actualele județe rămân în vigoare și că nu vor fi desființate.

Opoziția crede că baroni regionali se vor bate pentru bani

În replică, liderul PDL, Elena Udrea i-a acuzat pe membrii USL că sunt direct interesați să împartă puterea în teritoriu, în condițiile în care, în urmă cu doi ani, au contestat proiectul regionalizării.

„Nu cred că uită cineva faptul că guvernul Boc și președintele Băsescu au fost cei care au inițiat reforma administrativ-teritorială acum doi ani și atunci a fost vehement respinsă de USL, care a făcut chiar referendumuri în toată țara ca să arate că populația nu dorește regionalizare și că nu este bine să se facă. Acum văd că, fiind la putere cu o majoritate de peste 60%, li se pare foarte bun acest proiect. În continuare susțin că regionalizarea trebuie făcută în cadrul reformei administrativ-teritoriale. Simplul fapt de a împărți țara în 8 suprastructuri care să primească anumite competențe fără a reglementa ce se întâmplă cu actualele structuri, fără a încerca prin asta să limpezești competențele fiecăruia și să reduci birocrația demonstrează că este o dorință a USL de a-și perpetua puterea în teritoriu chiar și la momentul în care nu vor mai avea atâta susținere populară. Ei vor să pună baroni regionali în acest moment și bătălia va fi foarte mare și în interiorul USL pentru că va conta enorm cine va fi printre cei 8 guvernatori regionali sau președinți regionali, cum se vor numi ei”, a declarat Udrea.