Zarzavaturile care abundă în grădini primăvara și vara sunt un adevărat miracol pentru sănătatea noastră. Iar una dintre plantele cele mai bogate în vitamine și săruri minerale, recomandate spre consum în această perioadă a anului pentru multiplele sale valențe terapeutice, o reprezintă loboda.  

 Regimul pentru combaterea asteniei

Timp de o săptămână, combină zilnic mesele obișnuite cu una sau două din mâncărurile de lobodă. Poți să mănânci loboda și crudă, în salată preparată din lobodă, puțin pătrunjel, ulei de măsline, sare și piper după gust, acrită cu zeamă de lămâie. De pildă, într-o zi, mănâncă preparate din lobodă la prânz și seara, în altă zi, doar seara, în ziua următoare doar la prânz ș.a.m.d. În restul zilei, poți consuma mâncărurile tale preferate. 

Regina verdețurilor și puterile ei tămăduitoare

Conținutul bo­gat în vitamine și săruri minerale, esențiale menținerii stării de sănătate, ridică planta cu gust delicat, asemănător spanacului, la rang de regină a zarzavaturilor cu proprietăți terapeutice. Ajută la combaterea asteniei, la scăderea în greutate, alungă stările de oboseală, epuizarea, detoxifică organismul, curăță sângele, favorizează regenerarea celulară, contribuie la tratarea chisturilor ovariene, cicatrizează rănile, încetinește procesul de îmbătrânire a pielii, ameliorează simptomele chinuitoare ale gutei, reglează digestia, îmbunătățește circulația sanguină, protejează inima, ajută memoria și menține sănătatea creierului. Este zarzavatul care nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor alergice și a suferinzilor de astm, deoarece constituie un remediu excelent pentru manifestările acestor afecțiuni. Dar, printre cele mai importante efecte benefice asupra sănătății, se numără diminuarea riscului de apariție a cancerului, a accidentului vascular și prevenirea formării cheagurilor de sânge.

 

Dieta pentru detoxifiere

Timp de zece zile, la prânz și la cină, consumă ciorbă de lobodă, în orice cantitate. La micul dejun, poți să mănânci un ou fiert, pate de ficat, salate de crudități, iar între mese, la gustări, fructele care-ți plac cel mai mult. Din când în când, poți completa prânzul cu legume preparate în abur (mai puțin cartofi), sau o porție mică de pește la grătar. În cele zece zile de dietă, nu ai voie produse de patiserie/ cofetărie, sosuri, prăjeli, mezeluri și alimente greu digerabile. Menținând acest regim alimentar, vei reuși să scapi și de câteva kilograme nedorite.

 

 

Rețete pe alese… de la bucătari culese

Tartă cu lobodă și caș

Ingrediente:

• 4 legături de lobodă • 300 g caș scurs foarte bine • 3 legături de ceapă • 2 legături de mărar • 2 felii de pâine (mai groasă) • 1 lingură de făină • 1 ou • 50 g margarină • ulei • lapte • sare, după gust.

Mod de preparare:

Spală bine loboda, alege doar frunzele și pune‑le într-un vas, la opărit. Scurge bine loboda, tai-o mărunt și amestec-o cu cașul răzuit, ceapa tocată mărunt, mărarul tocat fin, pâinea înmuiată în lapte. Apoi adaugă făina, sarea și amestecă până când se formează o pastă.

Unge o tavă sau un vas de Jena cu margarină și toarnă compoziția.

Deasupra pune un ou bătut și puțin ulei, apoi introdu tarta la cuptor și las-o cam 20 de minute.

 

Ciorbă de lobodă

Ingrediente:

• 7-8 legături de lobodă • 2-3 cartofi • 2 legături de leuștean • 1 ou • 1 ardei gras • 1 ceapă • 1 rădăcină de țelină • 1 rădăcină de pătrunjel • 1 morcov • 1 rădăcină de păstârnac • 1 legătură de pătrunjel • puțin orez • borș • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

Trece loboda prin jet de apă, alege doar frunzele și opărește‑le. Când au dat într-un clocot, scoate-le, scurge-le bine și toacă-le, nu foarte mărunt, dar nici prea mari. Adaugă loboda peste ceapa, țelina, morcovul, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, puțin pătrunjel și leuștean, cartofii tăiați cubulețe și ardeiul gras, tocate mărunt. Pune puțină sare și piper, după gust și călește tot acest amestec. Apoi, adaugă apă și lasă compoziția la fiert. După vreo 15 minute, pune orezul iar când ingredientele sunt aproape fierte, pune borș, după gustul tău. La final, după ce fierbe și borșul, drege ciorba cu un ou bătut și conferă-i un plus de savoare, presărând mult leuștean proaspăt, fin tocat. Poți să o servești cu smântână.

 

Ciulama de lobodă verde

Ingrediente: • 7-8 legături de lobodă verde

• 2 legături de mărar

• 1 l de lapte

• făină

• puțină sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

Spală bine loboda, opărește frunzele în apă clocotită cu sare și mixează-le. Separat, încălzește untul și adaugă făină treptat, astfel încât să nu se formeze cocoloașe și să nu se afume.

Peste compoziția alcătuită din unt și făină adaugă lapte fiert (care să fie fierbinte) și amestecă până se îngroașă.

Adaugă loboda, lasă totul la fiert, iar când preparatul este gata pregătit, adaugă mărarul și potrivește de sare și piper.

 

Pagini realizate de ­Ionela Chircu