Credincioșii satului au, începând de duminică, și un superb altar de vară unde se vor putea ruga și închina la slujbele săvârșite în aer liber, evitând astfel infectarea cu noul virus pandemic

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 567

Însetați de credință, iubitori de istorie și de Dumnezeu, preoții și localnicii din satul Ghermănești, reușesc să țină trează tradiția de care depinde dăinuirea lor pe frumoasele meleaguri ale Snagovului, chiar și în vremuri tulburi. Împreună cu părintele paroh Alexandru Iarinca și părintele coslujitor Dan Marian Ștefan, de-a lungul timpului, oamenii locului au contribuit, fiecare după putințe, la extinderea și înfrumusețarea așezării sacre din inima satului, închinate Sfântului Ierarh Nicolae. Iar truda lor nu se oprește aici.  

Cu binecuvântarea Preaferictului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, duminică, pe 19 septembrie, credincioșii Parohiei Ghermănești au primit și cel mai de preț odor al parohiei lor, moaștele Sfintei Ecaterina, mare făcătoare de minuni a lumii. Și, odată cu cinstitele odoare, le-a mai fost încredințat și un mic, dar superb lăcaș, așezat în aer liber, în care să vină să-și odihnească sufletele în rugăciune, ori de câte ori inima le-o va cere. Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-Vicar Patriarhal a sfințit racla cu sfintele moaște. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat și așezământul social din curtea bisericii care vine în întâmpinarea nevoilor credincioșilor și un altar de vară, frumos ca o bijuterie de flori și icoane ce transformă lăcașul într-un adevărat colț de Rai. Într-o atmosferă de evlavie profundă, duminică, la Ghermănești, a răsunat glas de bucurie, până la miezul zilei. Cântecele bisericești și rugăciunile înălțate la Ceruri aveau darul de a-ți pătrunde în suflet ca o bună mireasmă de sfințenie. Slujba, de o înaltă trăire duhovnicească, săvârșită de un ales sobor de preoți, în frunte cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a fost, pentru credincioși, un izvor de har, binecuvântare și pace. Cât privește povețele Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, au deschis larg porțile inimilor tuturor celor care au luat parte la momentele speciale, de suflet, de la mica biserică din comuna Snagov. 

“Iubiți credincioși, este o mare bucurie pentru noi. Am săvârșit un lucru deosebit la această parohie ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae. Este o biserică cu o arhitectură foarte frumoasă, de sorginte muntenească, o biserică ce va intra și ea, cu ajutorul lui Dumnezeu, în res­taurare, în viitorul apropiat, pentru a-și câștiga frumusețea cea dintâi și a aduce și mai multă bucurie credincioșilor. Iată, prin inițiativa părintelui paroh Alexandru Iarinca, a Primăriei Snagov și prin contribuția unor prea iubitori de Dumnezeu pe care îi vom pomeni în cele ce urmează, aici s-au realizat lucruri frumoase. Pe lângă biserică, a mai fost rânduită și aranjată și clopotnița. De asemenea, a mai fost ridicat un centru social și acest Altar, zis de vară, pentru vremurile în care va fi foarte cald, iar aglomerația din biserică va fi mai greu de suportat. În aceste vremuri pe care le traversăm cu toții, de pandemie, s-a văzut că existența unui Altar în curtea bisericii este foarte importantă pentru că, în condiții de molimă și de situații deosebite, când sănătatea credincioșilor poate să fie afectată, este locul de rugăciune care poate să ne asigure și distanța necesară pentru a ne proteja. Aveți aici un Altar foarte frumos, care are chipul bisericii. Este și foarte încăpător și are toate cele necesare, cu multă bună rânduială pentru care îl felicităm pe părintele paroh, dar și pe ctitori. (…) Iubiții mei, să ne ridicăm fiecare Crucea noastră personală și Crucea credinței! Să urmăm Domnului Iisus Hristos care ne-a iubit pe noi cu o dragoste desăvârșită care topește tot păcatul, toată patima și, prin Preasfântului Duh și tainele bisericii noi, toți oamenii, ne putem bucura de slava lui Dumnezeu căci El a pus și pune umărul la Crucea noastră. Dumnezeu să vă ajute, să păstrați în sufletul dumneavoastră aceste frumoase momente de rugăciune și sfințire”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul. 

Daruri care cultivă aprecierea și recunoștința

Munca, devotamentul, credința și dragostea preoților slujitori și a credincioșilor parohiei, au fost răsplătite de Preasfințitul Părinte, cu distincții de vrednicie, dăruite din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Astfel, ca semn al prețuirii și binecuvântării Bisericii, Ordinul Stephanus Magnus pentru mireni, i-a fost acordat domnului Rareș Stoica. Diploma de Onoare Sfântul Andrei, Ocrotitorul Bucureștilor, i-a fost înmânată prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Voiculescu. Aceeași Diplomă de Onoare i-a revenit și domnului Marian Nichifor. Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou lui Dan Baranga, fost prefect al județului Ilfov. Spre ocrotirea permanentă, toți binefăcătorii bisericii au primit, din partea parohiei și o icoană cu chipul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. Pentru dragostea pe care le-o poartă și pentru tot ajutorul acordat de-a lungul timpului, primarul Mihai Anghel a primit aceeași icoană, în semn de recunoștință din partea Parohiei Ghermănești. Cu prețuire și recunoștință, la final, părintele paroh i-a dăruit Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, un superb buchet de flori albe, delicate, ca simbol al prieteniei sincere, bucuriei, purității și spiritualității. “Prezența Preasfinției sale în mijlocul nostru este o mare binecuvântare pentru noi. Este un moment de aleasă bucurie, mai ales pentru faptul că, Preasfinția sa a venit astăzi, în comunitatea noastră pentru un eveniment festiv religios, de o mare încărcătură duhovnicească. A venit pentru sfințirea raclei ce va adăposti cinstitele, sfintele moaște ale Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, moaște care vor rămâne în biserica noastră definitiv și, la care pelerini, credincioși de pretutindeni se vor putea închina și vor putea cere oricând ajutor și alinare în necazuri. În semn de recunoștință, vă dăruim o icoană cu Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, a spus părintele paroh Alexandru Iarinca. Sfânta Ecaterina, copila care L-a iubit pe Hristos mai presus de orice, este recunoscută ca protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, a celor care doresc să se căsătorească și a femeilor ce doresc să devină mame. An de an, ea este prăznuită pe 25 noiembrie.