Dezvoltarea edilitară continuă, la Brănești
Așa cum ne-au obișnuit în ultimii patru ani, edilii din Brănești nu stau cu mâinile în sân. În pitoreasca așezare ilfoveană, lucrările edilitare se desfășoară în ritm intens. O multitudine de proiecte sunt în curs de execuție aici, simultan, cu o efervescență unică în județ. Iar rezultatul acestora este pe măsura eforturilor depuse: comuna a trecut printr-o transformare urbanistică remarcabilă, vizibilă cu ochiul liber. Dar lucrurile nu se opresc aici. Viitorul are deja, la rândul său, „tolba” plină de noi și noi proiecte edilitare. Astfel, în doar câțiva ani, la Brănești diferențele existente acum între orașe și localitățile rurale vor fi doar istorie.
Finalul de an este, întotdeauna, prilej de bilanțuri. Chiar dacă mai sunt trei luni până la sfârșitul lui 2016, timpul scurs din acest an poartă, fără doar și poate, amprenta înfăptuirilor. Despre proiectele care s-au derulat, se derulează și urmează să prindă viață în Brănești am vorbit cu cel care stă la „temelia” acestora, primarul localității, Niculae Cismaru.
O școală mai spațioasă, pentru elevii din Brănești
Discuția noastră a început cu un proiect foarte important pentru buna desfășurare a activității educaționale în comună. Cel prin care a fost realizată extinderea Școlii gimnaziale nr. 1 din Brănești. Din spusele primarului, totul a fost o cursă contracronometru, pentru ca în noul an școlar elevii brăneșteni să beneficieze de spații adecvate de învățământ. În urma acestei competiții cu scurgerea timpului, ne-a spus primarul, extinderea Școlii gimnaziale nr.1 din Brănești este finalizată în proporție de 80%. Spațiile necesare procesului de învățământ sunt perfect funcționale, drept urmare primăria a luat decizia să le pună la dispoziția elevilor și profesorilor, pentru a nu perturba începutul de an școlar. În prezent, se mai lucrează doar la corpul în care adăpostește grupurile sanitare, care va fi gata în curând. „În această situație, au fost asigurate, în acest sens, toate condițiile necesare pentru elevi. Dacă astăzi suntem în 1 octombrie, cel târziu până la sfârșitul lunii, corpul pentru toalete și laboratoarele de chimie și informatică vor fi gata. Constructorul și-a făcut pe deplin datoria, a lucrat în forță, suntem foarte mulțumiți de rapiditatea cu care au decurs lucrările și de calitatea acestora. Mai precis, execuția proiectului a fost finalizată cu aproape un an mai devreme față de termenul stabilit, mai exact, la sfârșitul verii lui 2017. Acum, așteptăm avizul de la ISU pentru sala de sport și, cu ajutorul lui Dumnezeu, până la sfârșitul anului sperăm că elevii își vor putea desfășura orele de educație fizică în noua sală”, ne-a spus Niculae Cismaru.
Așadar, iată încă un proiect dus la bun sfârșit de edilii din Brănești. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu coordonatele acestuia, precizăm că Școala nr. 1 va avea 5 săli de clasă noi, în care vor învăța 520 de elevi, două laboratoare și bibliotecă.
Asfaltarea străzilor continuă
În primăvară, vă relatam despre un proiect al Primăriei Brănești care prevedea asfaltarea unui număr de 35 de străzi din comună. Acum, după 6 luni, lucrările de asfaltare continuă și se apropie de final. La ora la care citiți aceste rânduri, străzile Luceafărului, Independenței, Trandafirilor, Mihai Viteazu, Lalelelor, Garofiței, Horia, Mihai Eminescu, Înfrățirii, Tudor Vladimirescu, Victoriei, sunt deja asfaltate. „În jur de 20 octombrie, va fi finalizată și strada Halelor, iar Agricultori, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, Ion Creangă, din satul Pasărea, vor intra la asfaltare după finalizarea racordurilor la rețelele de apă și canalizare. Oricum, mai este mult de lucru. Avem 76 de kilometri de străzi. Multe dintre ele au fost deteriorate în urma lucrărilor pentru apă și canal și trebuie reabilitate. Urmează să mai turnăm pe ele încă un strat de asfalt. Încă doi ani de zile trebuie să mai investim mulți bani în infrastructura rutieră”, ne-a precizat primarul. În cadrul acestei campanii de reabilitare totală a drumurilor comunei, circa 19 străzi au fost incluse într-un proiect depus la AFIR, pentru a obține finanțare din fonduri europene, prin subMăsura 7.2, iar altele vor fi asfaltate din fonduri proprii și de la Consiliul Județean.
O șosea de „centură”
„Mai avem un proiect important. El are în vedere reabilitarea drumurilor de exploatare ale comunei. În comună există o rețea de astfel de drumuri cu o lungime de 110 kilometri. Acum lucrăm la pietruirea acestor drumuri, folosind piatra pe care o scoatem din terasamentul de pe străzile pe care le modernizăm, le reprofilăm, le facem cadastrarea. În primăvară, nici nu se putea circula pe aici, din cauza gropilor, a noroiului și a șleaurilor! Proiectul prevede și asfaltarea unui tronson important din aceste drumuri, care va lega satul Islaz și Brăneștiul de șoseaua de Centură a Capitalei. Va fi, la rândul ei, un soi de șosea de centură a Brăneștiului, paralelă cu DN 3, prin care dorim să deviem traficul greu care acum străbate comuna”, ne-a explicat Niculae Cismaru.
Apă și canal, în toată localitatea
Tot în primăvară, primarul ne vorbea și despre proiectul de apă și canalizare, din cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, pe o lungime de 8,4 km, care ar fi asigurat aceste utilități pentru toate gospodăriile din Brănești și Islaz. Acum, după 6 luni, am aflat de la edilul comunei că au fost realizate peste 1.100 de branșamente din luna mai, până în 30 iulie. În total, există un număr de circa 3.100 de branșamente, în întreaga comună. De asemenea, satul Islaz a fost racordat și el la cele două rețele. În această privință, Niculae Cismaru ne-a mai spus că ar mai fi cam 10 „ulicioare”, cum le-a denumit el, pe care se află câte 3-4 gospodării, unde a mai rămas de introdus apa și canalizarea, la care se lucrează, în prezent, urmând ca, în primăvară, alte 10 astfel de ulicioare să fie racordate la rețea. „Până la anul, în luna mai, în Brănești nu va mai exista nicio gospodărie fără acces la aceste utilități. În această perioadă, mai avem de realizat branșamentele electrice pentru stațiile de pompare, astfel încât, la 1 noiembrie, tot Islazul să fie funcțional.
Totodată, de luni (3 octombrie – n.r.) încep lucrările în satul Pasărea, cu 600 de gospodării, branșamente și racorduri, astfel încât, prin decembrie, 50% dintre aceste branșamente să fie funcționale. Iar în iunie, 2017, toate gospodăriile din Pasărea să fie racordat la apă și canal.
Din decembrie, Brăneștiul va avea o brigadă de pompieri
Despre înființarea unei brigăzi de pompieri, la Brănești, am mai vorbit. Aici, ISU București-Ilfov va reloca un pichet de pompieri și două autospeciale. Astfel, se va scurta apreciabil timpul de intervenție în cazul unui incendiu. Proiectul a fost demarat și acum se lucrează la amenajarea sediului acesteia în locul în care, pe vremuri, ființa fabrica de pâine a comunei, pe strada Drumul Gării. „S-a refăcut împrejmuirea, din nou, s-a turnat fundația, acum se cofrează elevația în exterior, s-au curățat pereții vechi, se cămășuiesc etc. Până la sfârșitul anului, apreciem că totul va fi gata”, ne-a vorbit primarul despre stadiul lucrărilor.
Centrul Cultural se înalță pe zi ce trece
La sediul viitorului Centru Cultural al comunei se lucrează „în forță”, ne mai spune Niculae Cismaru. „La 30 noiembrie, constructorul și-a luat angajamentul că centrul va fi acoperit. Adică, placă turnată, montat acoperișul, iar odată acestea realizate, se va putea lucra la interior. În octombrie 2017, potrivit termenului de finalizare, lucrările trebuie încheiate. Nu departe de viitorul Centru Cultural se află și fosta clădire a dispensarului veterinar, a cărei renovare a fost încheiată. Aici va funcționa viitorul Serviciu Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor. „Săptămâna viitoare (3-9 oct. – n.r.), așteptăm comisia de verificare a clădirii și o hotărâre a Consiliului Județean de înființare a acestui serviciu, după care, sperăm ca în câteva săptămâni, acesta să înceapă să funcționeze”, ne-a spus primarul.
Biserica din Vadu Anei a fost reabilitată
Extinderea, renovarea și reabilitarea bisericii din Vadu Anei se apropie și ea de sfârșit. Au fost construite absidele, a fost mărită suprafața acesteia, adăugându-se încă 6 metri liniari, a fost refăcut acoperișul și structura de rezistență. Implicarea Consiliului local a fost substanțială, acesta alocând aproximativ 55% din fondurile necesare acestor lucrări. Atunci când am vizitat lăcașul de cult, pictorul Gabriel Nichita lucra la realizarea picturii interioare. Primarul Nicu Cismaru apreciază că, spre sfârșitul anului, biserica va fi gata pentru resfințire. Mai trebuie montată pardoseala și tencuiala exterioară.
Reabilitare de parcuri, grădiniță și cămin cultural
Primarul din Brănești ne-a mai povestit și despre proiectele de mai mică amploare, dar nu lipsite de importanță pentru brăneșteni, cum ar fi reabilitarea parcului și grădiniței din Pasărea, precum și a Căminului Cultural din Islaz, a terenului de sport sintetic și a parcului din imediata vecinătate a acestui obiectiv. „Căminul Cultural, în 30-40 de zile, va fi gata”, ne-a asigurat Niculae Cismaru. Toate acestea fac parte din politica administrativă a edililor din comună, care își propun să le ofere concetățenilor lor condiții de trai și civilizație de un înalt nivel.