Locuitorii din Tânganu vor avea acces la apă potabilă, iar în Bălăceanca și mai mulți locuitori vor avea  acces la apă potabilă

Lucrările pentru apă-canal din comuna Cernica se desfășoară în ritm susținut, iar administrația este mulțumită de modul în care constructorul își îndeplinește atribuțiile și organizează șantierul.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 625, ediția print

Aurel Matei, manager de contract la Apă-Canal Ilfov, ne-a oferit detalii despre proiectul „R-08 Reabilitare şi extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată în Petrăchioaia, Cernica, Glina”, adică proiectul în care este inclus și UAT Cernica și care are o valoare de 98 milioane de lei, fără TVA.

Datorită acestui proiect, comuna Cernica va beneficia de rețeaua de distribuție apă – prin  extindere de 30,46 km, rețea canalizare – extindere de 25,8 km, dar și conducte de refulare – extindere de 10,14 km. De asemenea, proiectul include opt stații de pompare apă uzată, dintre care șase în satul Tânganu.

”În acest moment, lucrăm pe străzile Izvorului și Primăverii, în satul Bălăceanca, iar în Tânganu lucrăm pe DJ 301 și strada 1 Decembrie 1918. În satul Bălăceanca, pe strada Izvorului, am efectuat deja 430 metri rețea apă, 453 metri rețea canal, iar și în acest moment se lucrează la montarea căminelor de branșament și de racord la proprietăți. Pe strada Primăverii, avem 530 metri de rețea de canal introdusă, 300 metri de rețea apă și se continuă cu introducerea rețelei de apă, după care vor fi executate branșamentele și racordurile, plus căminele aferente, până la limita de proprietate, pentru fiecare proprietate. În Tânganu, pe DJ 301, cunoscută ca strada Burebista, am introdus 440 metri liniari rețea de apă, rețea de canalizare pe 547 metri și conducte de refulare pe o lungime de 207 metri liniari. Tot în satul Tânganu, recent au început lucrările și pe strada 1 Decembrie, fiind realizați circa 100 de metri rețea de canalizare”, ne-a explicat specialistul.

Primarul comunei Cernica, Gelu Apostol, și-a exprimat mulțumirea pentru modul în care lucrează constructorul și pentru organizarea șantierelor. ”Lucrările decurg bine, suntem mulțumiți de constructor, proiectul are termen de finalizare de 36 de luni. În privința modului de lucru, unele drumuri fiind asfaltate, nu s-a intrat deloc în carosabil și se merge pe acostamentul drumului sau pe lateral. Dar vor fi și drumuri unde va fi necesar să se intervină în centru pentru că nu se poate altfel din cauza amplasamentului.  Constructorul trebuie să țină cont și de conducte de gaz, cabluri electrice etc”, a precizat edilul. Potrivit specialiștilor, aproximativ 70% din suprafața comunei Cernica dispune de rețele de apă și canal, dar nu toate gospodăriile sunt racordate la serviciile publice, iar lucrările prevăzute vor rezolva practic toate problemele legate de accesul la rețele de apă-canal al cetățenilor. În satul Tânganu de exemplu, lucrările sunt începute de la zero. Nu există, nici apă, nici canal. La Bălăceanca, 40% din străzi sunt neacoperite, unele cu apă, altele cu rețele de canalizare. Este de fapt un amestec. Toate acestea probleme vor fi rezolvate datorită acestui proiect regional”, a precizat primarul, menționând că deși pe unele zone există rețele, acestea au fost gândite în urmă cu 15 ani, conform condițiilor de consum de la acea vreme. ”Există străzi la Bălăceanca, unde prin modelarea hidraulică, s-a calculat că nu e un debit suficient pentru acele străzi. Se vor modifica, vor fi alte conducte, pe anumite tronsoane și se vor mări diametrele”, a adăugat Aurel Matei.

Parte dintr-un proiect regional foarte important

Reamintim că acest contract de execuţie lucrări „R-08 Reabilitare şi extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată în Petrăchioaia, Cernica, Glina” face parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, în perioada 2014 – 2020“, proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM) care are o valoare de 98.081.182,68 lei fără TVA, fiind atribuit asocierii Acvatot (leader) – Sade-Compagnie Generale de Travaux D’Hydraulique (asociat). Contractul include realizarea unor lucrări la infrastructura publică de alimentare cu apă şi de canalizare din localitățile Petrăchioaia, Cernica, Glina. Pentru comuna Cernica contractul presupune: reţea de distribuţie apă – extindere  30,46 km; reţea de canalizare – extindere 25,807 km; conductă de refulare – extindere 10,144 km; staţii de pompare ape uzate – extindere 7 buc.;  supratraversări autostrăzi 2 buc.; supratraversări centura Bucureşti – 1 buc.; supratraversare râul Dâmboviţa – 1 buc.; subtraversări căi ferate  2 buc.; subtraversări drum naţional – centură Bucureşti 3 buc.; subtraversări drumuri naţionale 2 buc.; subtraversări drumuri judeţene 3 buc.; subtraversare râul Colentina 1 buc.

De asemenea, contractul include execuția construcțiilor civile, a in­stalațiilor mecanice, electrice și de automatizare, inclusiv furnizarea și montarea echipamentelor aferente, în scopul reabilitării şi extinderii reţelelor publice de alimentare cu apă, a reţelelor publice de canalizare şi a staţiilor de pompare apă uzată, în conformitate cu cerinţele, impunerile şi restricţiile specificate în documentația de achiziții. Durata de execuție a lucrărilor este de 35 de luni de la data ordinului de începere, la care se adaugă 36 de luni, perioada de notificare a defectelor. Obiectivul general al măsurii de investiții îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată, spre beneficiul mediului și al populației, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare a României la Tratatul de Aderare.