Sfântul Nicolae a fost un mare apărător al religiei ortodoxe. Această recunoștință i-a fost adusă chiar la primul sinod ecumenic care a avut loc la Niceea, în anul 325.
Obiceiul dăruirii unei nuiele celor neastâmpărați are, oarecum, și o bază reală. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Îngrijorat de o posibilă ruptură care ar fi putut avea loc în Biserică, viitorul sfânt, care pe atunci era episcopul Myrei, i-a dat acestuia o palmă. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în ziua pomenirii lui, cei neascultători să fie loviți cu nuielușa în semn de avertisment.
Sfântul Nicolae este ocrotitorul Rusiei, Italiei, Greciei și a multor state din Apusul Europei.
Moaștele Sfântului Nicolae sunt adăpostite în biserici din multe țări. Totuși, majoritatea oaselor sale se află în Catedrala din Bari, Italia.
Studiind odoarele, o echipă de cercetători din Marea Britanie a stabilit cu exactitate cum arăta Sfântul Nicolae. Astfel, folosindu-se de un software, savanții au reușit să reproducă grafic chipul acestuia. Se pare că era scund și avea nasul spart, când a murit.
Părticele din moaștele Sfântului Nicolae se află și în România, inclusiv în Ilfov. O parte din mâna dreaptă a sfântului, primită de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul împotriva musulmanilor chiar de la cardinalul din Bari, a fost donată de acesta Bisericii Sf. Gheorghe Nou, din București, în jurul anului 1600.
Încă nu se știe cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a trecut la Domnul. Se crede însă, că a murit în perioada anilor 340-350, pe 6 decembrie.
Jurnalul de Ilfov urează un sincer și călduros “La mulți ani!”, sănătate și bucurii, tuturor celor ce-și serbează onomastica pe 6 decembrie, cu prilejul zilei de Sfântul Nicolae!